Het illusionaire van een uitsluitend materieel leven

Bij mensen die ten gevolge van een aardbeving of vulkaanuitbarsting sterven, kan men in de loop van hun volgende incarnatie geheel andere eigenschappen waarnemen. Zij brengen bij hun geboorte grote spirituele capaciteiten mee, want ze zijn door hun dood in aanraking gekomen met een element dat hen het ware gezicht der dingen en het illusionaire van een uitsluitend materieel leven getoond heeft.

Bron: Rudolf Steiner – Kosmogonie – GA 094 – Parijs, 12 juni 1906 (bladzijde 110)

Eerder geplaatst op 2 juli 2011.

8 gedachtes over “Het illusionaire van een uitsluitend materieel leven

 1. Bernard Heldt

  Je zou kunnen denken dat de individualiteit van Steiner zelf ook ooit in een incarnatie bij zo’n catastrofale natuurramp is omgekomen.

 2. Anoniem

  Laten we ’t eens heel “dicht bij huis” houden

  Het ZIEN van het illusionaire van een uitsluitend materieel leven kan al worden veroorzaakt door een immateriele “aardbeving” of “vulkaanuitbarsting” in iemands leven: een geestelijke dood en geboorte.
  Mensen die dit is overkomen spreken hierover met een heilig ontzag!
  Hierop zou dieper kunnen worden ingegaan maar Ridzerd heeft met dit citaat al veel aangeraakt.

 3. Cisca

  Haike,
  Je vraagt of ik er iets dieper op kan ingaan.
  Antroposofie ofwel geesteswetenschap betekent in één woord – voor mij – bewustwording.
  Als je ermee in àanraking`komt – gewild of zelfs ongewild!! – gaan er dingen in je leven “schuiven, “kantelen”, “verdwijnen”, “verschijnen”; na korte of lange tijd kom je voor de (overgangs-)drempel of op deze drempel te staan.
  Er ontstaan door al deze ingrijpende veranderingen in je onrustige gevoelens en (vage) angsten die een tijdje kunnen worden weggedrukt maar dan komt ’t moment, dat een langer uitstel ahw niet meer door JEZELF wordt toegestaan en de “vulkaanuitbarsting”, de “aardbeving” plaatsvindt.
  Oude gekoesterde waarden, relaties, illusies worden achtergelaten, men kan niet meer anders! Kortom……..men is in aanraking gekomen met een element (in jezelf) dat je het ware heeft getoond.
  De aangrijpende verandering na de “schok” is meestal niet te verwoorden; langzamerhand kan het in ’t leven worden ingevoegd.
  Steiner heeft door al zijn werken tussen de regels meerdere keren gezinspeeld op een zg. “geestelijke” dood tijdens het leven.
  Nogmaals……..er zijn vele beschrijvingen, dit is er een van mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s