Broederlijkheid: Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft

Antroposofie bloeit alleen op de bodem van de broederlijkheid, ze kan in het geheel niet anders volgroeien dan in de broederlijkheid, die voortkomt uit wat de individuele mens aan de anderen geeft, wat hij heeft en wat hij kan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 211 – Das Sonnenmysterium und das Mysterium von Tod und Auferstehung – Wenen 11 juni 1922 (bladzijde 211)

8 gedachtes over “Broederlijkheid: Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft

 1. Walter Hebing

  Deze uitspraak is van orgine niet van Steiner, eerder van Jezus, ook dat waag ik te betwijfelen, ik heb veel vanuit mijn Hart en Ziel gegeven en doe dat nog. Echter in de loop der jaren ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet zo’n makkelijke opgave is, immers de gever is ook mede verantwoordelijk voor zijn/haar gift!
  Ik worstel nu vaak op Bronlaak(Een op de Anthroposofische visie gevestigde woon, leef en werkinstelling voor de gehandicapte mens) met de invulling van mijn vrijwillig docentschap, welke kennis die ik tijdens mijn leven opgedaan en nog opdoe zal ik geven en zal ik daarvoor mijn hele pensioen inzetten of maar een gedeelte?
  Jezus was heel kritisch ten opzichte van de Farizeeën, het heeft hem uiteindelijk zijn leven gekost, dit terwijl zowel Jezus als de Farizeeën hetzelfde doel voor ogen hadden. Namelijk leven, volgens de overgeleverde wetten van God. Jezus als ik het goed begrepen heb uit allerlei teksten, handelde uit de Geest van Gods Wetten, de Farizeeërs vanuit de letter van Gods Wetten. De Farizeeërs zetten het volk tegen hem op en hij gaf zijn Leven en zijn Geest middels het Joodse volk terug aan zijn Vader. Jezus was heel betrokken bij het dagelijks leven, Steiner ook, echter hij legde zijn basis in het materiële Leven. Heel begrijpelijk, maar vanuit Gods Geest gedacht, heel onbegrijpelijk!
  Immers zijn uitspraak luidt: Wat Gij voor de minste van mijn Scheppingen gedaan hebt, hebt Gij voor Mij gedaan! Green Peace en soortgelijke organisties timmeren, naar mijn idee, meer aan deze weg. Echter mijn kinderen zijn min of meer ook door de Vrije School opgevoed en om hun gedachtegoed enigzins te begrijpen, behoor ik me ook wat te scholen in Steinersgedachte Goed! Freud en Jung heb ik al bestudeerd tijdens mijn opleiding op de Sociale Academie, waar Karl Marx destijds zeer populair was.
  Broederlijkheid is naar mijn mening niet het geven wat men heeft, maar het doen wat men kan, om het leven op aarde te vermenigvuldigen, er ruimte aan te geven, dat deed Steiner in letterlijke zin, maar de Geest der Schepping/Evolutie vraagt iets anders. Immers als toppunt van de evolutie of schepping geboren kan men niet instemmen met hetgeen er op aarde gaande is. Vorige week was er een lezing over, getiteld:
  Where is the life lost in living?
  Where is wisdom lost in knowledge?
  Where is knowledge lost in information?
  Where is information lost in data?
  Sluit goed aan bij hetgeen God in zijn toorn over de Adam en Eva uitriep, namelijk: Mens Gij zijt stof en tot stof zult Gij wederkeren. Hoe waar wordt deze uitspraak in de huidige tijd wel niet? Het is een stofje uit Silycon Valey wat alles voor ons berekent, waar zijn we zelf als toppunt van alles wat is? Nog even dan hebben we een Brave New World.
  Steiner zelf bracht me op het idee vooral ’s nachts te schrijven, immers dan roomt de Geest van de nacht die van de dag af. Steiner die Venus, Jupiter en Neptunus in zijn geest gebundeld weet, moet toch geweten hebben dat de dag leven schenkt en de nacht op leven inteert!
  Broederlijkheid is geen kwestie van woorden, doch een kwestie van daden en jammer genoeg onderga ik deze meer bij zusters dan bij broeders. In die zin ben ik nog steeds gecharmeerd door de column van de dominee uit Haarlem, heel eigentijds en bijgelovig. Bij deze nogmaals zijn column:
  Door de eeuwen loopt een draad
  die van vrouw naar vrouwen gaat.
  Veel verloren,iets gewonnen
  alles is in die draad gesponnen.
  Hoe we door de wereld gaan
  deze draad leidt ons bestaan.

  Door de wereld loopt een draad
  die van hand, naar handen gaat.
  Afgebroken, nieuwe knopen,
  Struikelen, op beter hopen.
  Wolken, winden, zon en maan,
  onze draad zal verder gaan.

  Door de wereld loopt een draad,
  die van hart naar harten gaat.
  Zo verbonden met het leven,
  zal die draad ons richting geven.
  Waar zoveel vrouwenvoeten gaan
  Zal het wad vanzelf ontstaan

  Dat denk ik dus niet, maar misschien, als Haike en Mien, hun woorden in één slaan, kan de waarheid des levens ontstaan.

  Tot zover
  Vriendelijke groet Walter

 2. Deze quote komt niet van Rudolf Steiner, inderdaad. Die leefde van 1861 t/m 1925. Of die afkomstig is van Jezus is niet bekend, maar het is in elk geval de titel van een blijspel van Cornelis Karel van Hemert, gepubliceerd in 1839.

  (bron: Google Books)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s