Leugenachtigheid/Levenskracht

Bij de leugenachtigheid is het zo dat deze zich, en ook iedere afzonderlijke leugen, zich in het etherlichaam uitdrukt. Het etherlichaam verliest aan vitaliteit en levensenergie, als de mens leugenachtig is. Dat kan men zelfs uiterlijk constateren. Hoe vreemd het voor onze tijd klinkt, waar is het echter toch, dat bij mensen die veel liegen, bijvoorbeeld wonden onder verder identieke omstandigheden moeilijker zijn te genezen dan bij eerlijke mensen. Vanzelfsprekend mag men dit niet absoluut concluderen, er kunnen ook anderen reden zijn. Maar vooropgesteld dat al het overige hetzelfde is, zijn bij leugenachtige mensen wonden moeilijker te genezen dan bij waarheidsgetrouwe mensen. Het is goed acht te slaan op zulke dingen in het leven. En dat is ook gemakkelijk verklaarbaar. Het etherisch lichaam is het eigenlijk levensprincipe, het bevat de levenskrachten. Deze worden ondergraven door de leugenachtigheid. Zodat niet zo veel levenskracht door het etherlichaam kan worden afgegeven, als het voor een genezing nodig is, als aan dit etherlichaam door leugenachtigheid onttrokken zijn, als het niet altijd doordrongen was von jenen Bewegungen, von jenen Tatbeständen (?), die voortkomen uit de waarachtigheid. We zouden op deze dingen wel acht moeten slaan, want we zullen het leven in menig opzicht beter begrijpen, als we dit doen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – München 11 december 1910 (bladzijde 209)

Eerder geplaatst in kortere vorm op 25 september 2012.

11 gedachtes over “Leugenachtigheid/Levenskracht

 1. Haike

  Er staat me zoiets bij dat ik deze al eerder heb langs zien komen, kan dat Ridzerd? Maar daarvan afgezien is het natuurlijk wel weer een hele goede. 👍

   1. Haike

    Het is een goed citaat, en dat hij voor een tweede keer langs komt, doet niks af aan de waarde ervan. 😊

 2. Ik heb een suggestie voor je, Ridzerd, voor die zinsnede die onvertaald is gebleven:

  als het niet altijd doordrongen was van die aandriften, van die realiteiten, die voortkomen uit de waarachtigheid.

  1. Ik denk bij ‘Bewegungen’ in dit verband meer aan ‘voorvallen’, ‘feiten’, ‘gebeurtenissen’ en bij ‘Tatbeständen’ aan ‘situaties’, ‘omstandigheden’, ‘toestanden’; ‘realiteiten’ komt vrij dicht bij; Steiner gebruikt hier ‘Bewegungen’ en ‘Tatbeständen’ mijns inziens vrijwel als synoniemen. ‘Aandriften’ lijken me tot een andere ‘categorie’ van begrippen te behoren.

   1. Maar het gaat hier om het etherlichaam, en daar passen ‘voorvallen’ niet bij. Er moet wel ‘beweging’ in zitten, ook al kun je dat woord zelf in het Nederlands niet zo gebruiken. Ik geef toe dat er vast nog wel een woord zal zijn te vinden dat beter past dan ‘aandriften’, maar ik ben het nog niet tegengekomen. Ik neem aan dat jij dat eerder vindt horen bij de serie van instincten, driften, begeerten. Ik bedoel het hier op een andere manier, namelijk als drang of impuls, ‘sterke opwelling om iets te doen’ (Van Dale).

 3. @Michel
  Ik kan je wel volgen in je eigen gedachtegang. Ik zie het toch anders. Steiner gebruikt twee begrippen: ‘Bewegungen und Tatbeständen die von der Wahrhaftigkeit herrühren’. Allereerst heb ik in verschillende vertalingsprogramma’s en woordenboeken beide woorden opgezocht en de betekenissen bekeken ten behoeve van begripsverduidelijking op zich en een goed begrijpen wat Steiner hier bedoelt. Natuurlijk speelt ook een goed aanvoelen van wat hij precies bedoelt mee. Echter jouw invullingen wijken toch wel vrij sterk af van wat men (en ik denk ook Steiner) in de Duitse taal met deze woorden bedoelt te zeggen.
  Enerzijds luistert het nauw, anderzijds vind ik het verder niet zo wereldschokkend en mogen we het wel laten rusten.
  .

  1. Doet me denken aan de wereldberoemde kanttekening van het literair tijdschrift ‘Ruim’ destijds: over ingezonden kopij kan eindeloos worden gecorrespondeerd. Want je komt in zo’n gedachtewisseling altijd verder…

   1. Over ‘eindeloos’ gesproken, bedoel je nu:
    . waar geen einde aan lijkt te komen, oneindig, zonder einde, aldoor durend, eeuwig, ellenlang, grenzeloos, mateloos, onuitputtelijk, ongelimiteerd, oeverloos, onafzienbaar, onophoudelijk?

    of:
    . heel erg goed of leuk, geweldig, fantastisch, enig, prachtig, magnifiek, formidabel, grandioos, heerlijk?

    of misschien wel beide? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s