Temperament en karma

Het melancholisch temperament wordt karmisch met name veroorzaakt doordat een mens in een voorgaand leven gedwongen was in de kleinste, nauwe kring te leven, veel alleen te zijn, altijd slechts om te gaan met zichzelf, zodat hij geen interesse voor andere dingen in zich kon wekken. Wie daarentegen veel heeft leren kennen, wie met veel dingen in aanraking gekomen is en ze niet alleen maar aangekeken heeft, wie in het vorige leven hard is aangepakt, die wordt een cholericus. Als men een aangenaam leven zonder veel strijd en ontberingen had of ook als men veel gezien heeft, aan veel voorbijgekomen is, het echter alleen heeft aangezien, dan wordt men een flegmaticus of sanguinicus.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart 28 augustus 1906 (bladzijde 67)

5 gedachtes over “Temperament en karma

  1. Haike

   Ja John dat was ook mijn eerste reactie ook toen ik het las.. Zoiets van: ooowhhh… ben ik zo aan mijn huidige cholerische (in mijn eigen belevenis overheersende) temperament gekomen…. Ik vind het geen makkelijk temperament. Zeker in mijn jonge jaren ben ik daardoor wel eens de bocht uitgevlogen…. En hoe zag dan die vorige incarnatie er dan inderdaad uit….

   Overigens wil ik niet beweren dat de andere temperamenten zoveel makkelijker zijn.

 1. Bernard Heldt

  Ik weet niet zo zeker of we ons beelden zouden moeten maken over onze vorige incarnatie op basis van ons huidige temperament. Als jongere verandert je temperament sowieso; volwassenen hebben vaak een ander temperament dan toen ze kind waren. Daarnaast werken verschillende incarnaties in het huidige door. En dan nog: je moet werkelijk inzicht hebben in je individualiteit en hoe deze zich in een andere kosmische realiteit ontwikkelt aan de hand van je aardse ervaringen, wil je iets zinnigs over een vorige incarnatie kunnen zeggen. Voor mij is het voldoende dat ik weet dat deze werkzaamheid er is en dat ik dat met name in het sociale leven kan ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s