Er is geen tegenspraak tussen geesteswetenschap en natuurwetenschap, maar volledige bevestiging van de geesteswetenschap door de natuurwetenschappelijke feiten. Maar de mensen wiens beroep het is om te weten hebben angst; voor de gecompliceerde gedachten, voor het denken in het algemeen hebben de mensen een heilloze angst. En enkel om de reden dat de mens tegenwoordig op een gemakkelijke wijze wat kan leren en dan, als hij een beetje gelezen heeft, een autoriteit kan worden, en niet alleen een autoriteit, maar zelfs een groot ontdekker op het pad der wetenschap, ontstaan zo veel dwaze theorieën. Want als hij zich een paar begrippen heeft eigengemaakt en een paar feiten kent, dan kan hij zich vandaag de dag als hervormer der wetenschap voordoen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 167 – Gegenwärtiges und Vergangenes im Menschengeiste – Berlijn 16 mei 1916 (bladzijde 251)
Er zijn mensen – en ze zullen komen – die geen angst voor het denken hebben en bij wie de grens tussen geesteswetenschap en natuurwetenschap gaat vervagen.
Rupert Sheldrake’s (bioloog, filosoof etc) eerste boek “A new science of life: the hypothesis of formative causation” (1981) gooide een steen in de wetenschappelijke vijver; meer boeken volgden.
En in l991 “The rebirth of nature: the greening of science and God”.
Er is veel in beweging.
Cisca
Om over na te denken: De uitspraak ‘De ware wetenschap is de natuurwetenschap’ is niet van natuurwetenschappelijke, maar van geesteswetenschappelijke aard.