Het is het belangrijkste kenmerk van de tegenwoordige tijd, dat de mensen in feite volgepropt zijn met egoïsme, en dat, als ze over sociale eisen spreken, ze eigenlijk bedoelen: Hoe kan het eigenbelang het beste door de gemeenschap gedragen worden? – Eigenlijk spreken de mensen van sociaal leven en bedoelen het egoïstische leven. Ze zouden graag een sociaal leven willen, waarin de zelfzucht het beste gedijen kan.
Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Dornach 23 januari 1921 (bladzijde 122)
All pigs are equal, but some pigs or more equal then others….
“Hoe kan het eigenbelang het beste door de gemeenschap gedragen worden?”. Ja onverhuld komt het dikwijls daar op neer.
Misschien door de sociale hoofdwet te beoefenen?
Als geestverwanten – toegespitst op een individualiteit die ons erg “be-kend” is – wisselen we gedachten uit omdat er iemand is die de (erg gewaardeerde!!) behoefte voelt om dagelijks dit “gemeenschapje” te voeden.
Misschien kunnen we naar de voedselbank gaan want men zit de laatste tijd te springen om aanvoer!
Wordt misschien vervolgd.
Cisca
Nou nee, er is voedsel te kust en te keur op internet. Het gehele verzamelde werk van Steiner staat gratis op internet. Weliswaar in het Duits, maar zelfs als men dit niet machtig is, dan is er nog meer dan genoeg in het Nederlands. Ik zet hier gewoon wat citaten van Steiner neer die ik goed en mooi vind en ik hoop dan maar dat anderen dat ook vinden. Anders niets.
Dank je Ridzerd, de voordracht over de bijen komt eraan via de biep! Mien
Ridzerd,
Zoals steeds bagatelliseer je je “werk” en ik zal dus niet meer zo’n opmerking maken ………Ridzerd, geven is een kunst maar ontvangen een nog grotere!!
De “voedselbank” is voor mij een modern “symbool” dat staat voor
“de ander zien”, voorlopig nog “geforceerd”.
‘De “voedselbank” is voor mij een modern “symbool” dat staat voor
“de ander zien”, voorlopig nog “geforceerd”.’
Heldere toelichting Ciska.
Wat bedoel je met Ridzerd, geven is een kunst maar ontvangen een nog grotere!!? Ik kan best een compliment ontvangen, wordt zelfs zeer op prijs gesteld, maar niet als je het verpakt in een ingewikkeld verhaal, waar ik eerlijk gezegd geen touw aan vast kan knopen.
Bingo. Mien
Mooie inleidende woorden van marie steiner over de arbeidersvoordrachten van haar man, over onder andere ‘de bijen’ in christofoor uitgave .2019
Recht voor zn raap in1924. Moedig in die tijd! Mien
Elke dag geniet ik er weer geweldig van. En denk: wat een werk om dit steeds weer voor elkaar te krijgen. Dat kan niet genoeg gezegd worden. Dus dan doe ik dit weer een keer. En hoe je ook moge reageren, Ridzerd, dat maakt allemaal niets uit: het is en blijft geweldig en een voorbeeld voor velen: hoe jij met Steiner omgaat. Olé! Ik heb gezegd.
Bedankt weer, Michel, weer heel fijn om te horen. Een compliment is een zonnestraal verpakt in woorden (citaat van een zekere Robert Orben).
Ik vind zelf echter niet dat ik mijn werk bagatelliseer, zoals hier boven door Cisca werd gezegd. Ik bekijk het gewoon realistisch. Wat ik hier neerzet, stelt toch werkelijk niet veel voor, vergeleken bij het werk dat je zelf verzet voor je zeer uitvoerige blogs. Ook heb ik het idee dat bijvoorbeeld John Wervenbos en nog verscheidene anderen veel meer van de antroposofie in zich opnemen en er ook veel beter over nadenken en het beter begrijpen dan ik. Ik heb wel een zeker gevoel voor de antroposofie en ik zie het grote belang er van in, maar ik snap er vaak geen donder van.
Beste Ridzerd,
Ieder doet zijn eigen ding, op zijn eigen manier. Jij hebt gekozen om Steiner zelf aan het woord te laten, dagelijks, in behapbare brokjes. Dan gaat het erom een goede en geschikte keuze te maken. Jij hebt het nu al zo veel keer gedaan, dat je er een bijzonder trefzekere hand door hebt gekregen. Je bent er echt een meester in geworden. En volgens mij begrijp je er veel meer van dan je denkt (!). En anders blijkt dat wel uit je vertalingen. Is het niet met je gewone bewustzijn, dan met je bovenbewustzijn. Ik leer er veel van. Als ik nu Steinerteksten lees, dan zie ik door jouw ogen heen de mogelijke citaten tevoorschijn schieten. Dat heb je maar mooi bereikt! Je moet weten, voordat jij hieraan begon, bestond dit nog niet. Samen met een collega heb ik wel eens de wens gehad om een klein en goedkoop boekje met korte Steinercitaten uit te brengen. Zodat hij voor veel meer mensen bereikbaar zou worden. Dat is ons toen, zeker vijftien jaar geleden, niet gelukt. Steiner zelf was er niet op uit om zijn antroposofie te populariseren, daarvoor leent volgens hemzelf deze zich niet. Maar jij hebt een mooie tussenvorm gevonden. En bent daar dus uniek in. Dat vind ik nu geweldig. Je zou er een prijs voor moeten krijgen! Ook al is er niemand die je er zo een uitreikt, je verdient hem wel zeker.
Blijk van erkentelijkheid komt Ridzerd zeker toe.
Nou Ridzerd, de citaten zijn mooi en vaak moeilijk, maar voor mij nog net te vatten, maar van de reacties, snap ik soms niets.ik lees ze en probeer ze zonder oordeel te begrijpen. Mien
Potverdorie, Michel, zo had ik het nog niet bekeken. Ik groei door deze lovende woorden zowat wel een halve meter.
Je weet, ik beschouw je als de grootste kenner der antroposofie van West-Europa, dus als jij het zegt, dan moet het wel waar zijn natuurlijk.
Heb ik ook, Mien, maar zie dit citaat.
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/11/11/rudolf-steiner-alles-begreiflich-finden-in-der-welt-heist-eigentlich-nur-allem-gegenuber-oberflachlich-sein/
Bewust hanteren van de sociale hoofdwet in goede samenhang met bepaalde sociale hervormingen en sociale initiatieven is natuurlijk een opgave die veel vergt. (1) Algemeen belang, (2) gemeenschapsbelang en (3) eigen belang kunnen zoals bekend schuren met elkaar. Adam Smith wees in dat verband op een schijnbare werking van een Onzichtbare Hand. Steiner daarentegen onder andere op waarde en betekenis van initiëren van economische associaties.
Waar kunnen algemeen belang, gemeenschapsbelang en eigen belang elkaar raken? Steiner behandeld dat in geesteswetenschappelijke zin in de zevende voordracht van de cyclus Spirituele ontwikkeling (GA 145). Een klein tekstdeel daaruit hieronder. (Naar een vertaling uit een eerdere uitgave van Vrij Geestesleven, waarbij de cyclus een andere titel had meegekregen: ‘Innerlijke ontwikkeling door antroposofie’).
Tekstdeel uit de zevende voordracht, Den Haag 26-3-1913, ‘Innerlijke ontwikkeling door antroposofie’ (GA 145; we leven nu honderd jaar later):
“Alles wat tot dusver is besproken, houdt verband met de ontwikkeling van het astrale lichaam onder invloed van een geestelijke scholingsweg. In de huidige tijd – ook reeds eerder tijdens de voorbereidende ontwikkelingen daarvan – treedt er echter nog een complicatie op. Wat is eigenlijk het wezenlijke van de huidige tijd? Het is het tijdperk van de ontwikkeling van de bewustzijnsziel. Niets is zo sterk verbonden met het egoïsme, het brute eigenbelang, als de bewustzijnsziel. Dientengevolge is in geen enkel ander tijdperk de verleiding zo groot geweest om strikt persoonlijke belangen te verwarren net de meest algemene belangen van de mensheid. Geleidelijk aan moeten in dit tijdperk de belangen van de mensheid zich als het ware samentrekken binnen het menselijke Ik en wel binnen dat deel van het Ik dat de bewustzijnsziel is. Men kan zien hoe bij het aanbreken van het huidige tijdperk alles wat de mensen interesseert, wordt samengedrongen naar het Ik-punt, naar het punt van de egoïteit.”
Vervolgens wijdt Steiner in deze zeer boeiende en leerzame voordracht uit, juist in het kader van die egoïteit, over de historische Faust (drie in getal) en de geestelijke en menskundige problematiek en ontwikkelingsmogelijkheden van deze geestgestalte (Faust), die ieder mens zijn binnenste draag; Faust en Faust thematiek. In diezelfde voordracht, in eenzelfde kader, behandelt hij tevens op Parsifal en Anfortas problematiek, eveneens huizend, actief en werkzaam in iedere mensenziel.
Er zijn wat taalfoutjes in mijn reactie hierboven geslopen, zie ik. Waarvan akte.
John, even geen inhoudelijke vraag aan je maar een technische. Want Haike dacht wat John kan, kan Haike ook, maar Haike kreeg het mooi niet voor elkaar hier op het blog van Ridzerd. Hoe zet je hier een tekst in een cursieve letter neer? Want toen ik dat probeerde bleef daar niet veel van over in het reactieveld waar je tekst kan invoeren…
Ja, ik herken dit, Haike. Ik weet inmiddels wel hoe het moet, maar ik moet steeds weer even bij mijn notities kijken hoe het ook al weer ging. En het is tamelijk bewerkelijk, daarom laat ik het cursiveren vaak maar achterwege en zet ik de tekst tussen aanhalingstekens.
Haike, door gewenste tekst tussen de tekens en te plaatsen. i staat voor inverse, schuin.
Voor vet (bold) tekst tussen en /b> plaatsen.
O ja, John, dat is ook zo, ik was even in de war met het plaatsen van een link bij de reacties. Dat is iets gecompliceerder dan gewoon een tekst schuin of vet plaatsen.
Goed. Bovenstaand antwoord is vervormd door automatisch computer interpretatie. Niets aan te doen. Ik zal het anders aangeven om (html) vervorming te voorkomen.
Haike, gebruik de tekens , i en /i.
Neem bijvoorbeeld de voornaam Haike. Hoe maak je dat cursief? Wel, eerst type je het teken . Daar direct achter het woord Haike en daar weer achter het teken . Haike. (i staat voor italic, wat schuin betekent.) Doe je datzelfde met de letter b van bold dan krijg je tekst desgewenst naar vet: Haike.
In dit PDF document staat het nog eens duidelijk aangegeven.
Ik dacht al ik mis iiets/i..
Haike, mijn uitleg komt niet over omdat de tekens behorend bij html code direct (verkeerd) geïnterpreteerd worden bij verzenden en weergeven. Dit gebeurde opnieuw.
Maar als je dus dit PDF document leest tref je toereikende uitleg aan over aanbrengen cursief, vet en snelkoppeling in titelvorm.
Aha…
Dus,… enievenkijken of dit lukt/i
Haike, zoals je ziet, is het bij de reactie van John nog niet duidelijk, dat komt niet door John, maar doordat de tekens niet weergegeven worden als je ze zonder meer overneemt.
Ik heb al een paar keer geprobeerd het hier weer te geven, maar het lukt niet.
Nog eens proberen:
Je eindigt de cursieve tekst met en je begint de tekst met
Hm het werkt nog niet, maar ik ben ook niet de snelste in die dingen… ik ga dat PDF doc eens goed bestuderen…
Niet jouw fout, Haike, het probleem is, dat het hier moeilijk is aan te geven, omdat die tekens gewoon niet in de reactie weergegeven worden. Maar John heeft het al uitgelegd, zie ik nu.
Ik snap het probleem nu, Ridzerd, maar dat ik ooit nog eens werkelijk HTML zou gaan gebruiken had ik niet gedacht Maar ik kom er wel…. bedankt voor het mee uitleggen.. Blijkbaar is WordPress niet zo heel gebruiksvriendelijk ingericht. 😊
En John, jij natuurlijk ook bedankt….