Rampen komen

De grote conflicten welke tot de verschrikkelijke catastrofes van de laatste jaren hebben geleid, die hebben een groot deel van de aarde al in een culturele puinhoop veranderd. Meer conflicten zullen volgen. De mensen bereiden zich voor op de volgende grote wereldoorlogen. Op verdergaande wijze zal de beschaving vernietigd worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 202 – DER MENSCH IN SEINEM ZUSAMMENHANG MIT DEM KOSMOS – Dornach 25 december 1920 (bladzijde 256)

6 gedachtes over “Rampen komen

 1. Beste Ridzerd, 20 jaar later na dit citaat was het zover. Het grote verlies is denk ik het niet bewust zijn van de grootse leer van karma en reïncarnatie, dat we individueel, maar ook als volk slechts kunnen oogsten wat we hebben gezaaid. Als je daar écht van overtuigd bent, dan zouden oorlogen toch tot het verleden moeten behoren?

 2. Beste Michel, ik vrees dat er altijd mensen zullen zijn, die niet wijzer willen worden. Ik weet niet meer precies waar ik het gelezen heb,maar volgens Steiner is het een illusie om te denken dat er een duurzame vrede op aarde zal kunnen bestaan.

 3. Met dit Steinercitaat wordt op een buitengewoon belangrijke voordracht (bladzijde 244 tot en met 259) van Steiner gewezen. De inhoudsopgave ervan in GA 202 luidt:

  Fünfzehnter Vortrag,Dornach, 25. Dezember1920
  “Die Geheimnisse des Sternenhimmels und des Menscheninneren – Die Verwandlung der alten Wahrnehmungsweise in unsere moderne
  Naturerkenntnis und die mechanisch-mathematische Weitansicht – Ein neues Erkennen und ein neues Wollen muß auf allen Gebieten
  heraufkommen – Die Notwendigkeit einer Dreigliederung des sozialen Organismus.”

  Niet alleen Steiner zag een Tweede Wereldoorlog in het verschiet liggen. Na ’45 werd een EEG opgericht, welke uitgroeide tot een Europese Unie en een daaraan verbonden Europees Monetaire Unie. ‘Nie mehr Krieg’, was daarbij één van de motto’s. Maar oorlogsvoering kan uit meer bestaan dan alleen gewapende strijd. Denk in dit verband ook aan Thomas Hobbes’ Oorlog van allen tegen allen

  Voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz, sociaaldemocraat en sterk (lees: extreem) ideologisch geënt, hield onlangs een zaken uiterst simplificerend pleidooi voor een nog krachtiger Europese Unie: Schulz: Het is allemaal de schuld van het neoliberalisme. Silvio Berlusconi, nu definitief politiek buitenspel gezet zo lijkt het, viel jaren geleden venijnig tegen Schulz uit. “Alle Menschen werden Brüder”? (9e symfonie van Beethoven; anthem EU). Zie dit video-fragment:

  Het eerste Goetheanum kon niet worden gegrondvest in München. Het vond zijn basis in Dornach te Zwitserland. Op 20 september 1913 werd daartoe een eerste grondsteen gelegd. Bij die gelegenheid hield Steiner een toespraak. Hieronder één teksdeel daaruit.

  Rudolf Steiner, Dornach, 20-9-2013 bij grondsteenlegging eerste Goetheanum:

  “Wanneer we begrip opbrengen voor het huidige ogenblik, dan zal bij ons ook het begrip ervoor bestaan, dat aan de vier evangeliën een vijfde kan worden toegevoegd. Zo mogen dan op deze avond als toevoeging aan de geheimen van de microkosmos de woorden klinken die de geheimen van de macrokosmos uitdrukken. Als eerste deel van het Vijfde Evangelie zal hier het macrokosmische tegenbeeld moeten klinken van het microkosmische gebed, dat eens verkondigd werd vanuit het oosten naar het westen. Zo moge weerklinken als teken van het begrip het macrokosmische wereldgebed, als onderdeel van het vijfde, oeroude evangelie, dat verbonden is met de maan en met jupiter, zoals de vier evangeliën verbonden zijn met de aarde:

  AUM, Amen!
  De kwade machten heersen,
  getuigen van zich losmakende ik-heid,
  door anderen veroorzaakte zelfheidschuld,
  beleefd in het dagelijks brood,
  waarin niet heerst de wil der hemelen,
  omdat de mens zich afscheidde van Uw Rijk
  en Uw Naam vergat,
  Gij Vaderen in de hemelen.”

  De gehele toespraak van Steiner bij deze grondsteenlegging staat afgedrukt in het boekwerk Esoterische scholing (selectie uit GA 264-268). In de nacht van 1 januari 1923 werd het Eerste Goetheanum door brandstichting in as gelegd. Au(m).

 4. Cisca

  Apocalyps – onthulling.

  Wij, levend in deze tumulteuze tijd op alle gebieden, kunnen grote steun vinden in de voordrachten die Rudolf Steiner in Neurenberg in 1908 heeft gehouden over de Apocalyps, de Openbaringen van Johannes;
  ook zijn 18 voordrachten in 1924 “Priesterschap en Apocalypse” zijn van een grote bewogenheid en innigheid, die een sterke nabijheid laten voelen.
  In bovengenoemde voordrachten belicht hij alle zijden van de grote strijd met de “duistere” krachten die de afdaling van christus – het IK BEN – en zijn verbinding met de aarde zal veroorzaken.

  Er zal van ons een buitengewone geestkracht en een helder bewustzijn worden gevraagd om nu en in de voor ons liggende tijd aan de leugengeest en manipulatie het hoofd te bieden.

  Wij allemaal kunnen in onze naaste omgeving elkaar OPMEREKEN, helpen en bijstaan waardoor we voor “medewerkers” in het onzichtbare van onschatbare waarde zijn. Wij staan midden in een immens bewegend krachtenveld waarin wij, ieder naar zijn vermogen, onze prille bewustzijns-zielen” kunnen versterken.

  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s