Nationaliteitsprincipe

Een uiterlijke, in het sociale denken optredend gevolg van het materialisme: het langzamerhand in de loop van de 19de eeuw opkomend nationaliteitsprincipe, dit pochen op de nationaliteit, dit uitsluitend leven willen in de nationaliteit. Dat is de oppositie tegen geest en ziel, want het geestelijk-psychische bekommert zich niet om de nationaliteit. De zielen die tegenwoordig in Europa leven, zijn in veel gevallen vroeger in Amerika geweest; de zielen die tegenwoordig voornamelijk in Japanse lichamen leven, die zouden in het geheel niet wat de ziel betreft op hun voorouders moeten wijzen, maar op de tijd van de volksverhuizingen in Europa. Ja, de Amerikanen zouden niet zo trots hoeven te zijn op hun voorouders, hun bloedverwante voorouders in Europa, maar zouden erop moeten wijzen, hoe ze geleefd hebben ten tijde van het mysterie van Golgotha in Azië en daar een nog niet doorchristende cultuur hebben meegemaakt, zodat zij het ook zijn die het christendom door uiterlijke traditie en uiterlijke opvoeding aannemen. Ook van deze kant is er nog een scherpe oppositie tegen het geestelijk-bovenzinnelijk opvatten van de wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 202 – DER MENSCH IN SEINEM ZUSAMMENHANG MIT DEM KOSMOS – Dornach 14 december 1920 (bladzijde 154)

Advertentie

10 gedachtes over “Nationaliteitsprincipe

 1. Haike

  Tja… ik wil best aannemen dat dat zo zou kunnen zijn.. maar om dit te weten dien je inderdaad geesteswetenschappelijk ver ontwikkeld te zijn, en Steiner was dat dan wel maar ik niet, en ik denk velen met mij. In mijn belevenis begin ik er net aan te ruiken en te proeven.

  Ik vind het citaat op zijn zachtst gezegd dan ook een verwijtende indruk naar al die mensen maken, waarvan ik me afvraag of dat wel terecht is.

 2. Het maakt op mij geen verwijtende indruk. Ik zie het meer als een waarheid en de waarheid is niet altijd leuk om te horen.
  Dat velen het echter helemaal niet voor waarheid houden, is een andere zaak.

 3. Cisca

  Beste Ridzerd en ook Haike,

  ’t Lijkt me dat we deze voordracht, gehouden in Dornach tegen kerstmis 1920 (na WO I), kunnen zien in het licht van de stemming die destijds over iedereen waasde.
  Hij sprak tegen verschillende nationaliteiten (oa bouw goetheanum) en gezien de achter hen liggende verschrikkingen waren ze, erg begrijpelijk, doortrokken van een palet aan (tegenstrijdige) gevoelens.
  Op duidelijke en ook bedekte wijze wilde R.St. “helpen” en daarnaast wijzen op een toekomstig aardegebeuren.
  Cisca

  1. En de Nazi’s waren natuurlijk al in opkomst. Drie jaar later, 1923, vond er al een aanzet tot een staatsgreep in Duitsland plaats: Bierkellerputsch – Wikipedia. Dit werd verijdeld en Hitler werd hiervoor een jaar opgeborgen (jaar 1924) in De gevangenis van Landsberg, alwaar hij samen met zijn trawant Rudolf Hess zijn beruchte boekwerk Mein Kampf schreef. Op 15 mei 1922 werd Steiner belaagd door Nazi handlangers: Verslag over een aanslag op Rudolf Steiner door extremisten, verslag van Walter Heijden.

   1. Mien

    Dank je John voor dit bericht: heb je ooit : de Berlijnse trilogie van Ker gelezen, dat boek sluit naadloos aan bij die gruwelijke tijd, en super spannend. Mien

   2. Dag Mien. Nee ik ken het boekwerk Berlijnse trilogie van de Britse schrijver Philip Kerr niet, maar ik zie dat het goed aangeschreven staat. Verhalen inderdaad volledig gesitueerd in het Nazi tijdperk. Hier een interessant TV interview dat Philip Kerr pakweg drie jaar geleden afgenomen werd.

   3. Mien

    Lees het maar John, toevallig stond het boek weer in nrc of trouw, als bijzonder aangemerkt, vandaar de gedachtensprong naar jouw artikel over die gruwelijke tijd. Het is jaren geleden dat ik deze thriller heb gelezen, en huiver! Mien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s