Wat hier abstract is, is daar boven een wezen

Op de aarde bestrijden partijen elkaar; zij proberen een groep mensen met een abstract programma samen te houden. […] In de geestelijke wereld bestaan er geen abstracties, en de partijen staan onder abstracties. Daar boven bestaan er slechts wezens. Daar boven kan men zich niet tot een partijprogramma bekennen, maar daar kan men aanhanger van deze of gene wezens, deze of gene hiërarchie zijn. Men kan daar niet met zijn intellect een programma aanhangen, dat bestaat daar niet; […] Wat hier abstract is, is daar boven een wezen, dat wil zeggen, het abstracte is hier slechts een schaduw van het wezenlijke daar boven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 199 – Geisteswissenschaft als Erkenntnis der Grundimpulse sozialer Gestaltung – Dornach 6 augustus 1920 (bladzijde 23-24)

 

Advertentie

2 gedachtes over “Wat hier abstract is, is daar boven een wezen

 1. Rudolf Steiner doelt hier op twee grote stromingen of ideeën, het liberalisme en het socialisme waarvan allerlei abstracte politieke partijprogramma’s als verschijningsvormen zijn afgeleid. Eerder in 1919 besprak hij in GA 329 de drie ideeën van het liberalisme, de democratie en het socialisme vanuit een andere invalshoek. Men zou zich kunnen wensen dat partijen als de VVD, PvdA en het CDA (en ook de andere) zich onderstaande inzichten zouden kunnen eigen maken.

  ‘Drie grote ideeën, die ernstig en eerlijk zullen zijn bedoeld, zijn in de mensheidsontwikkeling opgekomen. De ene idee is die van het Liberalisme, de andere de idee van de Democratie, de derde is de idee van het Socialisme.
  Als men het eerlijk met deze drie ideeën meent, zal men ze niet alle drie door elkaar kunnen husselen of de ene voor de andere in de plaats kunnen stellen, maar men zal tegen zichzelf moeten zeggen:
  – van het zelfstandige geestesleven moet iets uitstralen wat in het ‘kapitalisme’, wat in het gehele organisme binnenstroomt; dat is de vrije menselijke ontwikkeling, dat is het liberale element;
  – in de politieke staat, in het rechtsleven moet iets leven, waarin alle mensen gelijk zijn; dat is het democratische element;
  – en in het economische leven moet het broederlijke element heersen.
  Dat moet de ware basis vormen van een sociale structuur. Daar gaat het om.
  Men moet wat in de loop van de mensheidsontwikkeling vooralsnog zegenrijk uit het liberalisme, de democratie en het socialisme is voortgevloeid niet eenzijdig bestrijden en ook niet eenzijdig verdedigen.
  Men moet doorzien hoe in het zelfstandige geestesleven het liberalisme groeit dat al het overige sociale leven doorstraalt, hoe in de echte rechtstaat de democratie groeit die wederom al het overige leven doorstraalt, hoe in dat economisch leven wederom het alles doordringende socialisme heerst, dat zich slechts bezig houdt met productie, circulatie en consumptie van waren en de daardoor gelimiteerde vaststelling van rechtvaardige prijzen.
  Als men dat doorziet, zal men in de huidige tijd zijn levensopvatting op een juiste wijze doordringen met het inzicht dat complete vergissingen in het uiterlijke leven minder schadelijk zijn – aangezien ze gemakkelijker kunnen worden doorzien – dan halve of kwart waarheden’.
  Uit: ‘Die geisteswissenschaftliche Grundlage der sozialen Frage’ Rudolf Steiner 1919 http://fvn-rs.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3431:die-geisteswissenschaftliche-grundlage-der-sozialen-frage-bern-14-oktober-1919&catid=225:ga-329-die-befreiung-des-menschenwesens-als-&Itemid=17 Seite 219

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s