Gedachten en gezondheid

Juiste, goede gedachten werken gezondmakend op de mensen, terwijl verkeerde, slechte gedachten hem ziek maken. Bij elke ziekte laat zich, als men het terugvolgt, een verkeerde voorstelling vinden. De enkeling is daarvoor niet verantwoordelijk, maar de mensheid in het algemeen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Berlijn, 15 mei 1908 (bladzijde 374-375)

Eerder geplaatst op 5 september 2011.

3 gedachtes over “Gedachten en gezondheid

 1. cisca

  Ridzerd,
  Ik had direct een vermoeden dat deze tekst uit een bepaalde context is gelicht en nadat ik het boek “Aus den Inhalten der esoterischen Stunden 1904-1909 (blz 374-375) , erbij heb gehaald komt het woord “ziekte” in een ander licht te staan!
  Het betreft hier m.i. niet een gewoon lichamelijk “mankementje” maar een door onjuist uitgevoerde “oefeningen” veroorzaakte “beschadiging”, die een fysiek gevolg kan hebben.
  Vanzelfsprekend kan eea ook spontaan in ’t leven van alle dag gebeuren en dan op onbewust niveau.
  Het moet voor Rudolf Steiner destijds soms uitputtende bijeenkomsten zijn geweest met mensen/zielen die allemaal een hoger bewustzijn wilden bereiken!
  Waardeer erg je “variatie” aan onderwerpen!

  1. Cisca, het moet inderdaad uitputtend voor Steiner geweest zijn. Hij heeft wel eens gezegd, dat het houden van voordrachten hem helemaal niet vermoeide, maar de vele mensen die bij hem kwamen met vragen en problemen wel. Men zit er denk ik niet ver naast als men veronderstelt dat de goede man zich zowat doodgewerkt heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s