Het is nu al lang geleden, dat ik kinderen onderwezen heb. Maar als men vier jonge knapen van een familie vele jaren lang geschoold heeft, dan heeft men niet alleen gelegenheid deze vier kinderen gade te slaan, maar ook de kinderen van bekenden en zo meer. Men heeft altijd veel gelegenheid om wat deze of gene kinderen doen of wat met hen gedaan wordt, waar te nemen. Nu bestond er toentertijd een zeer eigenaardig medisch voorschrift, dat nu, Godzijdank, sterk aan het verminderen is: men achtte het nodig de kleine peuters, opdat ze sterk zouden worden, een glaasje rode wijn te geven, niet slechts bij een maaltijd, maar zelfs meerdere keren. Men hield dat voor iets zeer voortreffelijks. Ik kon veel kinderen gadeslaan, die zo met rode wijn grootgebracht werden en andere kinderen van wie de ouders geweigerd hadden dit te doen. Heden zijn deze kinderen, die toen twee en een half tot vier jaar oud waren mensen die over de dertig of tegen de veertig jaar zijn. Aan de kleinen die toen voor hun versterking op rode wijn werden getrakteerd, is waar te nemen wat voor onrustige, nerveuze mensen zij geworden zijn. Ze onderscheiden zich zeer duidelijk van degenen die niet rode wijn hebben gedronken als kind. Men moet dus al bijna een kwarteeuw in aanmerking nemen om dat te kunnen observeren.
Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – Wiesbaden, 7. Januar 1911 (bladzijde 33)
Eerder geplaatst op 8 mei 2011.
Alcohol is een tegenstander die je alleen maar met heel veel respect tegemoet kan treden.
Voor de duidelijkheid; ik bedoel dus niet dat je met veel zorg, aandacht of met veel respect een biertje of een wijntje kan gaan drinken en dan kan denken dat je daardoor het effect van de alcohol hebt geneutraliseerd.
Lange termijn observaties, nauwkeurig het hele proces volgen, een fenomenologische benadering, is onontbeerlijk voor een mens- en geneeskunde waarbij gestreefd wordt naar helder inzicht en doortastende doeltreffendheid. Dit is nu zo’n duidelijk voorbeeld van karma van de menselijke persoonlijkheid, als gevolg van in- en uitwerkingen in één bepaald mensenleven; waarvoor ook dieper begrip kan worden opgebracht dankzij Steiners introductie van de levensfasepsychologie en levensfaseleer, wat tevens notie van de omvangrijkheid en complexheid van de menselijke constitutie met zich mee heeft gebracht. Dat stipte ik gisteren reeds via deze reactie van me (21-7-2013; 16:50 uur) op deze citatensite.
Taalkundige correctie, zinsnede van slotzin uit bovenstaande reactie moet natuurlijk luiden:
“Dat stipte ik gisteren reeds aan via…”.
Ik zou hierop wat persoonlijks willen vertellen, een zijsprong op dit citaat, maar misschien toch interessant om te vermelden.
Lange tijd was ik vegetariër en lange tijd dronk ik geen alcohol. Op mijn 25 ste verjaardag leerde ik de antroposofie kennen. Door mijn extreem hoge sensitiviteit kreeg ik al gauw, nadat ik de basis oefeningen, etcetera praktiseerde de wildste dromen en herbelevingen van vorige levens, die ik uiteindelijk niet meer kon verwerken, verteren. Ik leefde in twee werelden tegelijk, de geestelijke en de aardse wereld. Ik werd er goed ziek van.
Om kort te zijn schreef mijn antroposofisch huisarts mij ‘het recept’ voor om elke dag een glas rode wijn te drinken en voorzichtig aan weer vlees te gaan eten. Twee aards makende produkten….
Ik keek vreemd aan tegen dit advies, maar heb het toch opgevolgd. Welliswaar niet in de voorgeschreven mate, maar eens per week. Dat hielp mij enorm. Het gewone leven werd weer leefbaar.
Nu in mijn 62ste levensjaar heb ik langzaam aan wel geleerd wat ik er precies van nodig heb, maar zonder af en toe vlees te eten of een glas wijn te drinken is het nog steeds lastig om de verschillende werelden niet te heftig door elkaar te laten lopen.
Wat dit uiteindelijk ‘later’ voor effect zal hebben, laat ik maar op mij afkomen.
Op mij heeft het dus een omgekeerde werking als in boven beschreven citaat.
Ja alcohol had een missie en kan nog van betekenis zijn. Denk in dit verband ook aan Dionysos AnthroWiki) en een Dionysos cultus. En ja vlees eten heeft voor veel mensen zeker zin. Klakkeloos vegetariër worden of blijven is niet raadzaam. Bekend is ook Steiners uitspraak: ieder mens zijn eigen gezondheid en ziekte. Dank voor je openhartige relaas Annelies. Zeker leerzaam.
Zelf houd ik me nu aan een bepaald dieet. Onderdeel daarvan is niet langer drinken van koffie. (Was een stevige koffiedrinker.) Bevalt me zeer goed. Bevordert mijn waak- en slaapritme en doet me beter naar mijn lichaam luisteren. Dat kan voor een ander mens weer heel anders zijn. Eigen gezondheid en ziekte nietwaar.
Ja, dit is zeker interessant om te vermelden, Annelies, zeer opmerkelijk en belangrijk wat je hier vertelt, en ook de reactie van John erop.
Overigens, nu schiet mij iets te binnen, dat mij lang geleden eens verteld is door mevrouw Jensma. Zij was een soort opperhoofd van de Antrop. Ver. in Leeuwarden. Ik heb dat verhaal ook wel eens ergens gelezen, maar de details weet ik niet meer zo precies. Maar in ieder geval, er was iemand in het leger die in oorlogssituaties zijn werk niet meer kon doen, omdat hij van te voren kon ‘zien’ wie er zou sneuvelen bij gevechtsmissies. Hij is toen naar Steiner gegaan en deze heeft hem bepaalde oefeningen gegeven, waardoor de helderziendheid van die soldaat of officier (dat weet ik niet meer) over ging. Het is dus blijkbaar ook mogelijk dat men niet perse wijn of vlees hoeft te gebruiken om de dromen en visioenen etc. kwijt te raken, maar dat het ook door bepaalde oefeningen kan.
Dát is een fijne aanvulling Ridzerd, dank je wel!
Je begrijpt dat ik heel benieuwd ben naar deze oefeningen. Er is tot nu toe geen antroposofisch arts geweest, die mij daar op gewezen heeft.
Mijn gevoeligheid is een nieuwe gevoeligheid, zo heeft men mij lange tijd geledenin de Ita Wegman kliniek verteld en niet een oude helderzienheid.
Okay, ik ga op zoek naar deze oefeningen!
Dank ook aan jou John voor je reactie. Zo zie je maar dat ieder voor zich het ‘gezondheidswiel’ moet uitvinden.
Koffie drink ik graag ’s ochtends, één kopje bij het ontbijt. Verder heb ik er geen behoefte meer aan overdag of s’avonds.
Wat Steiner schrijft over eten, dat het je eigenlijk een beetje ziek maakt, ervaar ik ook heel duidelijk. Ik heb er dan ook niet veel van nodig.
Het cliché van ‘goed naar je lichaam luisteren’ ervaar ik ook telkens weer, als ik een beetje teveel gegeten heb ;))
Ik neem aan dat in de tijd van Steiner kinderen een glas wijn kregen vanwege het zogenaamde ijzergehalte. Toen ik een jongetje was waren mijn ouders geheelonthouders en in de kerkelijke kringen van mijn ouders was het not done om alcohol te drinken.
Maar mijn moeder had enkele vriendinnen die op ‘medisch advies’ Pleegzuster bloedwijn kregen voorgeschreven – ze moesten het wel zelf kopen – zogenaamd om hun ijzergehalte op peil te houden.
Een vriend van mij – later – die huisarts was, sprak ik hier eens over en hij gaf mij een vette knipoog: “Soms moet je mensen weleens op een andere manier helpen, als hun omgeving het ze te lastig maakt”.
Oh ja Bernhard, in mijn tijd kregen we dat soms ook, om aan te sterken 🙂
Als ik mij goed herinner zaten er allerlei kruiden in, die het goede met je voor hadden….
Wat je eet is ook afhankelijk van je beroep. Een boer die dagelijks zwaar fysiek werk verricht, moet je niet opzadelen met (hoe gezond ook) een vegetarische maaltijd die zwaar verteerbaar is. Die is veel meer gebaat bij een lichtere maaltijd die uit vlees bestaat
Roggebrood en pap Haike .Hier in enkele dorpen in de Achterhoek luidt nog de pap-klok om 21 u “s avonds voor de boeren!
De anonieme ben ik, Annelies. Vreemd dat de link soms ‘anoniem’ aangeeft…
Ja, ik weet ook niet precies waar dat van komt, Annelies, ik vermoed dat het te maken heeft met het wel of niet ingelogd staan. Als ik zelf op mijn WordPress blog reageer, moet ik ingelogd staan, anders komt er ook bij mijn reacties Anoniem te staan. Alleen voor zover ik weet, heb jij zelf geen WordPress blog. Misschien sta je ergens anders uitgelogd, waar je normaliter wel ingelogd staat, maar het fijne weet ik er niet van.
Rogge is nou ook niet wat je zegt licht verteerbaar…. In Twente waar ik op een BD bedrijf heb gewerkt, aten ze dat gelukkig niet….