Rudolf Steiner over psychoanalyse

De eigenaardigheid van menig ziel, zoals bijvoorbeeld de psychoanalytici het doen, op dwaze wijze vanuit “verborgen zielenprovincies” te verklaren – men kan immers alles aan het verborgene toeschrijven -, dat moet ophouden, en men moet de werkelijke oorzaken zoeken. Want het gedoe der psychoanalytici, die in zeker opzicht werkelijk ook veel goeds tot stand brengen, dat doet menigmaal eraan denken alsof iemand zou zeggen: ‘In het jaar 1749 is bij een patriciër in Frankfurt een later zeer begaafde zoon geboren: men kan nu nog de plaats vaststellen waar in Frankfurt deze later als Wolfgang Goethe bekende mens geboren is. Graaf maar eens in de aarde, door welke uitwaseming zijn begaafdheden tot stand gekomen zijn.’ – Zo komen iemand de psychoanalytici vaak voor! Ze graven onder de aardbodem naar de ziel, in de “verborgen provincies”, die ze eerst zelf hypothetisch ontdekken, terwijl men in werkelijkheid in vorige aardelevens en in het leven tussen dood en nieuwe geboorte zoeken moet. Dan verruimt zich het begrip voor mensenzielen. Mensenzielen zijn waarachtig veel te rijk om hun inhoud uit één enkel aardeleven te kunnen leren kennen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 236 – Esoterische Betrachtungen Karmischer Zusammenhänge – deel 2 – Dornach 12 april 1924 (bladzijde 46)

Eerder geplaatst op 3 juli 2011.

3 gedachtes over “Rudolf Steiner over psychoanalyse

 1. Bernard Heldt

  . . . . en zo is het! Mensenzielen zijn veel te rijk om alles uit één aardeleven te verklaren. Dat maakt het leven juist zo interessant!

 2. Zoals al vaker hier opgemerkt Steiner maakt onderscheid tussen karma werkingen die betrekking kunnen hebben op de (1) de persoonlijkheid en (2) de individualiteit van een mens. Dat zijn twee verschillende zaken. Neem voorts de antroposofische levensfasepsychologie in ogenschouw (zevenjarige cycli en eerste drie levensjaren). In de twintigste eeuw door Steiner geïntroduceerd.

  Ik lees momenteel een zeer interessant boek van de Brit John Gray: Het onsterfelijkheidscomité – Wetenschap en het wonderlijke streven de dood te overwinnen (2011). Bevat prachtig tekstpassages en een schat aan informatie. Repte kort over dit boek aan het slot van dit blogbericht van me van gisteren: Integriteit en vrijeschoolonderwijs in toekomstperspectief (Cahier, 20-7-2013).

  In arboretum Trompenbrug vanmiddag kwam ik een tekstpassage in dat boek tegen wat aansluit bij bovenstaand Steinercitaat. Carl Jung memoreert een uitspraak van Sigmund Freud over seksualiteit en occultisme, aangehaald door Gray. Een interessante dialoog tussen beide psychiaters. Hieronder die tekstpassage, eerst ingeleid door John Gray (bladzijde 50 en 51 uit het boek):

  “Zijn hele leven lang heeft Freud de psychoanalyse angstvallig weggehouden van alles wat rook naar occultisme. Hij speculeerde dat telepathie ‘de oorspronkelijke, archaïsche communicatiewijze tussen individuen’ zou kunnen zijn. Tegelijkertijd moest hij helemaal niet hebben van Jungs opvatting dat het onbewust kon worden begrepen met behulp van ideeën uit mythologie en alchemie. In een bekende conversatie maande hij Jung:”

  “‘Mijn beste Jung, je moet me beloven de seksuele theorie nooit op te geven. Die is het allerbelangrijkste. want weet je, we moeten er een dogma van maken, een onneembare vesting.’ Hij zei dit met grote emotie tegen me. […] Nogal verbluft vroeg ik (Jung) Freud: ‘een vesting waartegen?’ Waarop hij antwoordde: ‘Tegen de zwarte moddervloed’ – en hier aarzelde hij een ogenblik – ‘van het occultisme’.”

  Gray weidt dan vervolgens nog wat uit over Freuds kennelijke fascinatie voor telepathie, maar dat zal ik niet citeren. Valt buiten het bestek. Dit volstaat.

  1. Hier trouwens een oude Tegenlicht uitzending. John Gray geïnterviewd; interview afgenomen door Rob Wijnberg: In gesprek met John Gray – Tegenlicht (2008). Dit mede naar aanleiding van Gray’s boekwerk Zwarte mis (2007). Een boek dat ik misschien ook nog wel een keer zal aanschaffen. Tegenwoordig plaatst Gray regelmatig ook kritische kanttekeningen bij het huidige EU en EMU project. Wie weet vloeit daar ook nog eens een boek uit voort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s