Bovenzinnelijke kennis kan men alleen op aarde leren

Geesteswetenschap kan alleen op aarde ontstaan, men kan ze nergens anders leren; ze is een openbaring over de bovenzinnelijke wereld, maar zoals ze optreedt, kan ze alleen hier optreden. Nu kan men zeggen: Ja, dat kan allemaal wel zo zijn, maar de mens zou zich toch over de bovenzinnelijke wereld kunnen onderrichten in een andere vorm als in de vorm van de geesteswetenschap! – Ja, dat kan men denken, maar waar is het niet. Want de mens is zo aangelegd dat hij eens, als hij überhaupt in de voor hem juiste wijze een verhouding tot de hogere wereld wil winnen, hij dit alleen door geesteswetenschap winnen kan. Als de mens het op de aarde verzuimt om de geesteswetenschap of antroposofie te benaderen, dan helpt hem geen ander leven om de bovenzinnelijke wereld op de juiste menselijke wijze te leren kennen. – Dat hoeft ons niet in vertwijfeling te brengen met betrekking tot de vele mensen, die nog niets weten willen van geesteswetenschap: zij zullen immers terugkeren en dan later ermee in aanraking komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Frankfurt 2 maart 1913 (bladzijde 237)

2 gedachtes over “Bovenzinnelijke kennis kan men alleen op aarde leren

 1. Cisca

  Ridzerd,

  De geesteswetenschap (wetenschap van de geest, dat wat men zich door middel van de geest kan verwerven) kan inderdaad alleen tijdens een aardse belichaming worden beoefend.
  Je kan in de geest gaan verblijven, in de bovenzinnelijke wereld (boven de zintuigen uitgaand, als je je niet meer “bedient” van je zintuigen), als je de zintuigelijke invloeden niet op je laat inwerken; let wel, ze mogen er zijn maar objectief, niet met hun oordeel.
  Als de tijd daar is – en dat gaat vanzelf, zonder forceren – onstaat de behoefte tot “verkenning” van dat gebied (die “toestand”/hoedanigheid).
  Je gaat beseffen dat alles wat zuintuigelijk waarneembaar is steeds wisselt en dat er iets onvergankelijks/onveranderlijks aan-wezig! moet zijn, het wezen in of achter de verschijningsvorm, het boven de zintuigen uitgaande.
  En natuurlijk de vraag: waartoe kunnen we alleen in lichamelijke toestand, op aarde, komen tot de wetenschap van de geest?
  Omdat, vermoed ik (aarzelend), we hierna samenvallen met het wezen van de dingen, we er één mee zijn; we verkeren dan in iets waarvoor geen “arbeid” is verricht, we hebben geen weerstanden hoeven te doorbreken, zijn niet door een ervarings- en leerproces gegaan.
  Voor zover mijn bewust-zijn nu is denk ik dat ons verblijf op aarde een diepe zin heeft en dat we door langzamerhand” vertrouwd” te raken met het voorlopig onzichtbare meehelpen om ons aller bewust-zijn op te trekken.

  Het is erg moeilijk om zo’n citaat van je, Ritzerd, door je wezen te laten trekken en om woorden te vinden die bij benadering uitdrukken wat je bij het telkens lezen voelt.
  Ik heb slechts een poging gewaagd.

 2. Bernard Heldt

  Het begrip Wetenschap op zichzelf is een ‘aards’ begrip, gebonden aan het materiële driedimensionale denken. In de niet-materiële kosmos bestaat geen wetenschap, daar is een – voor ons nauwelijks te bevatten – Zijn, waarvan het Weten een impliciet onderdeel is. Enigszins te vergelijken wellicht met wat wij bewustzijn noemen, bewustzijn als een samenhangend over- en inzicht doorheen ruimte en tijd.
  Materie, de fysieke werkelijkheid zoals wij die op deze aarde kennen, is onvrij. Geesteswetenschap reikt ons de inzichten aan met behulp waarvan we – in de fysieke werkelijkheid staande – de onvrijheid kunnen overwinnen. We worden ons bewust van de intrinsieke samenhang van de materiële en niet-materiële kosmos; dit bewustzijn verandert langzamerhand de fysieke constellatie van de mensheid en brengt daarmee uiteindelijk die intrinsieke samenhang binnen de materiële werkelijkheid en bevrijdt deze uit haar eenzijdigheid.

  Er valt wat te zeggen voor het scheppingsverhaal met de gevallen engel, satan. Of de verhalen van de Katharen dat de wereld door satan geschapen zou zijn. Allemaal beelden natuurlijk voor iets dat wel met onze aardse existentie te maken heeft en waar een missie van bevrijding doorheen voelbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s