Vrije Scholen, iets dat men doet als men niet helemaal goed snik is

Uiteraard beschouwt de onderwijsinspectie dat wat er op andere scholen gebeurt min of meer als ideaal. Weliswaar wordt er altijd gezegd: het ideaal kan men niet bereiken, men kan slechts zijn best doen, de praktijk van het leven eist dit of dat. Maar als men in de praktijk met de inspectie te maken krijgt, dan blijkt dat toch eigenlijk alles wat er vanuit de overheid op onderwijsgebied bestaat bijzonder goed wordt gevonden, en dat wat er is opgezet als Vrije School als een of andere gril te beschouwen. Als iets dat men doet als men niet helemaal goed snik is!

Bron: Rudolf Steiner – GA 305 – Geestelijke grondslagen voor de opvoedkunst – Oxford 23 augustus 1922 (Vertaling L.W.J. Beuger en J.F. la Poutré)

Dit citaat plaatste ik eerder op 1 juni 2011.

16 gedachtes over “Vrije Scholen, iets dat men doet als men niet helemaal goed snik is

 1. Gerard

  Was Ik maar niet goed snik geweest toen ik een school voor mijn kinderen moest kiezen! Maar zoals de politiek tegenwoordig zo mooi zegt,met de kennis van nu.

  1. Haike

   Politiek?? Daar lopen er ook een paar tussen die niet goed snik zijn……😊 Ik zat op school met de kinderen van een hele bekende politicus, en bij de kroning van Beatrix destijds stonden de 11e en 12e klas uit Den Haag in de nieuwe kerk georganiseerd te zingen. Weliswaar was er een landelijke intekenlijst geweest waar elke middelbare school op kon inschrijven dat ze met hun leerlingenkoor wel wouden komen zingen.

   Maar die lijst; dat was schijn. In Den Haag wisten ze allang dat het vanuit het Koningshuis er een wens lag, dat het maar een school kon zijn die daar moest komen zingen.

   Intern bij de bond van Vrije scholen schijnt er nog wel een woordje over gezegd en gesproken te zijn, want in Den Haag hebben ze dat daar in eerste instantie voor de andere scholen stil gehouden…

   En wat deed de Amsterdamse Vrije School?? De 11e en 12e klas daarvan stonden ongeorganiseerd stenen te gooien….

   Ondergetekende zat toen precies op zijn 1e maanknoop, en lag met hoge koorts op bed, en heeft daarvoor een waterdicht alibi, en behoorde daarmee niet tot de stenengooiers….. 😉

 2. Pingback: Vrije Scholen, iets dat men doet als men niet helemaal goed snik is | De grote Rudolf Steiner Citatensite | Antroposofie in de media

 3. Haike

  Goh,…
  Van bovenstaand stuk ben ik volgens mij nog steeds de auteur, en niet dat ik nu per sé © wil claimen, maar ik had wel zo netjes gevonden als mij was gevraagd of de tekst mag worden overgenomen…. Of is het zo dat als je op Word Press een tekst plaatst iedereen daar zomaar gebruik van mag maken?

   1. Haike

    Geen Woning, geen Kroning was de leus… en een aantal jongens bij mij in de klas, maar ook leerlingen die net een paar jaar van school af waren zaten in de Amsterdamse kraakwereld

  1. Haike, die reactie van jou is door Ramon de Jonghe op zijn website gezet, die pingback wordt door WordPress automatisch op mijn weblog gezet. Het gaat dus allemaal buiten mij om. Het was inderdaad wel zo netjes geweest als hij eerst had gevraagd of de tekst mag worden overgenomen, maar het staat voor zover ik weet iedereen vrij teksten over te nemen,als er geen copyright op zit.

   1. Haike

    Ridzerd,

    Ik was ook geenszins in de veronderstelling dat jij de schuldige bent 😊 hihi…

    Ik had het inderdaad fatsoenlijker gevonden als daar een vraag door hem over gesteld was geweest. Nog beter had ik het gevonden als hij een link hierna toe op zijn site had gezet, en niet zomaar de tekst had overgenomen zonder iets of iemand wat te vragen, dan is het aan de desbetreffende lezer om te beslissen wat te doen..

    Als ik over het zebrapad loop, terwijl het voetgangerslicht duidelijk op rood staat, heeft de automobilist dan plots het legale recht mij dood te rijden?
    Laten we het er maar op houden dat het geen schoonheidsprijs verdient…

   2. Ja, het is ook wat vreemd dat de titel van mijn blog er boven staat, zodat de indruk wordt gewekt dat het mijn blog is, terwijl het alleen een reactie van jou betreft, waar jouw naam dan ook nog niet bij staat.

   3. Haike

    Daar zeg je zo wat, de lezer die daar niet de moeite neemt om te achterhalen hoe het nou zit met mijn tekst, en waar hij vandaan komt, kan daardoor op een verkeerd been worden gezet, hoewel dat de desbetreffende lezer natuurlijk niet van zijn eigen verantwoording ontslaat..

   4. Beste Haike,
    Daar gaat het Ramon natuurlijk ook om… Als je zijn werkwijze kent, weet je dat hij uit is op negatief nieuws over vrijescholen, en dat kan hij op deze manier makkelijk bereiken door inhoud van elders van zijn context te ontdoen.

    Beste Ridzerd,
    Je kunt automatische pingback van WordPress uitschakelen via ‘Instellingen’, en dan ‘Reacties’: daar staat bovenaan ‘Standaard berichtinstellingen’. Hier de tweede mogelijkheid ‘Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks)’ uitvinken.
    Dan kun je nog onder ‘Mij e-mailen wanneer’ de mogelijkheid ‘Someone reblogs one of my posts’ aanvinken. Zodat je per pingback kunt beoordelen of je die toelaat of niet.

   5. Haike

    Michel,
    Ik had wel eens wat eerder wat van Ramon gelezen, en ik kon me niet echt helemaal vinden hoe hij de zaken voorspiegelt.

    Verder denk ik niet dat mijn oude herinnering per sé een bijdrage is aan/van negatief nieuws. Het was gewoon een feit. 11e en 12e klas uit Den Haag stonden daar op vraag van het Koningshuis georganiseerd te zingen, en een aantal Amsterdamse leerlingen deden (on)georganiseerd hele andere dingen. Ik zie het meer als een aardige anekdote.

    Je kunt het ook van meerdere kanten bekijken;

    1.
    Het toenmalige Koningshuis droeg blijkbaar de Vrije School een warm Hart toe. (In ieder geval die in Den Haag, anders hadden ze de vraag niet gesteld, lijkt me zo)
    Want Den Haag heeft niet eens ingetekend op die landelijke lijst, daar ze van mening waren, dat ze gevraagd moesten worden. Dat laatste is misschien een wat ongelukkige zienswijze, of zelfs aanmatigend te noemen maar gedane zaken nemen geen keer.

    2.
    Elke Vrije School heeft zo zijn eigen Identiteit, leerlingen die op dat moment de verschillende scholen doorliepen (denken) en dachten blijkbaar heel anders over dezelfde zaken.

    Zelf denk ik, maar ik heb dat niet geverifieerd, dat als de vraag vanuit het Koningshuis naar het toenmalige Lerarencollege van de Amsterdamse Vrije School was gekomen, het mij niet zou verbazen als daar “Nee” tegen was gezegd.
    Amsterdam had destijds een groot zangkoor (en misschien nog wel) omdat vanaf de 9e tot en met de 12e klas een dubbele stroom was, die op Zaterdagochtend met zijn zang de gehele Aula vulde.

    Maar misschien kan iemand een verwijzing plaatsen bij Ramon naar hier zodat alsnog de context duidelijk wordt.

  2. Mien

   Haike, voor de vs leerlingen uit den haag,toen, stonden er na de afloop geen beschuit met muisjes klaar: arremoeig, maar ze hebben toen wel genoten hoor. Mien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s