Zelf denken

Ik verzoek u, en heb dat ook in Berlijn gedaan, om niets van wat ik ooit gezegd heb of nog zal zeggen op autoriteit en geloof aan te nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 121 – De volkszielen – Kristiana (Oslo) 17 juni 1910 Vertaling W. Jonker-Driessen

Dit citaat plaatste ik eerder op 7 januari 2011.

Een gedachte over “Zelf denken

 1. Walter Hebing

  Hallo Ridzerd, dit vind ik een duidelijk citaat van Steiner, eigenlijk een dictaat, namelijk: Denk zelf!!! In wezen zegt hij, volgens mij, gebruik al je zintuigen en je ervaringen om mijn verwoorde ervaringen te doorstaan en er boven te staan. Hersenen zijn slechts een middel om hetgeen we waar dan ook ondergaan, te binden in het woord en/of daad, opdat we als mens/God overleven. Voor mij een kosmische kracht die via allerlei manifestaties haar eigen Bron met ons wil delen.
  In deze zin sluit het goed aan bij het vorige thema, namelijk: “Wijsheid”, even dieper doorgedacht wordt het: “Levenswijsheid”. Dit gegeven sluit goed aan bij de hot-items die nu wereldwijd, “im Frage sein”. In zekere zin ontwikkelt de mensheid zichzelf, door nood gedwongen, steeds sneller naar de kernvraag van het Menselijk Zijn op aarde. En dat zal zeker niet harmonieus verlopen, eerder zal deze noodgreep der mensheid eindigen als een spectakel: “Het einde der dagen”!
  Steiner neemt hier nadrukkelijk afscheid van de stelling des Decartes, “Ik denk dus ik ben”! Steiner zegt: Jij bent er en denk na over je zijn! Laat je niet voor gek houden! Noch door mij, of iemand anders die je iets vertellen vanuit gezag of geloof! Denk na of het wel klopt met je levenservaring? Schroom je niet om er vragen bij te stellen!
  Wijsheid ligt in alles om ons heen besloten, anders was het er niet, kon het zich niet manifest(zichtbaar) maken. Het probleem is echter, hoe het manifeste met de eeuwigheid te verbinden?
  Om dit gebeuren enigzins te kunnen doordenken is het Oorspronkelijke Onze Vader een hulpmiddel denk ik. Voor mij spreekt het voor zichzelf, mochten er vragen over zijn, lees of hoor ik die graag!
  Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert,
  Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
  Bundel uw licht in mij – maak het nuttig.
  Vestig uw rijk van eenheid nu,
  uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  Voed ons dagelijks met brood en met inzicht.
  Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden,
  opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven
  Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden.
  Uit u wordt geboren:
  de al werkzame wil,
  de levende kracht om te handelen,
  en het lied dat alles verfraait, en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.
  Dit is het Armeens Onze Vader en zodoende verwoordt het, het Jezus Gebed tot zijn vader beter dan het Katholiek Onze Vader.

  Echter ook hierin geven we onze kracht/denkwijze uit handen, terwijl juist het denken, ons doet onderscheiden van de dierenwereld. Denkend op het niveau van God, zouden er geen kinderen zijn, ook geen vermaterialiseringen van manifestaties van het leven(wetenschap), immers tussen de man en de vrouw bevindt zich de gehele Schepping(het levend bewustzijn). Voor mij doelt Steiner erop met zijn woorden: Ook doden hebben voedsel nodig! Voor mijn gevoel had Steiner wel oog voor het lied der machtigen op aarde en ook oog voor mineralen, planten en dieren, maar niet voor de concrete verbindingen ertussen, namelijk: zijn vrouw of eventuele kinderen!
  Zoals ik in eerdere mails al verwoorde: De dag biedt meer dan de mens vermag! Daarmee bedoel ik, dat geen enkel menselijk leven opgeoffert behoord te worden aan de dag van morgen.
  In die zin ben ik het met Gibran Khalil eens, je mag je kinderen wel je Liefde geven maar niet je mening en precies daar raakt Steiner mijn gemoed, want door kinderen raak ik ontroert en sprakeloos in de beleving van mijn omgeving. Kinderen laten me meer ontdekken van de wereld dan ik zie! Kinderen hebben diepere vragen over het leven dan wij ze aan onszelf stellen en dan zegt Steiner: Laat ze denken! Maar hij ontwerpt wel een vangnet, waarin we ze kunnen vangen binnen zijn Geest. Voor mij iets paradoxaals, er is geen betere leerschool voor een kind dan het leven zelf! Ik heb drie broers die min of meer zelfmoord hebben gepleegd, maar niet om het leven, maar omdat we(de maatschappij) van het leven een keurslijf hebben gemaakt en daar voelde ze zich niet in thuis! Ik voelde volledig met hun mee, ik kon en kan er ook nog niets zinnigs tegenover stellen. De mens als denkend wezen heeft zichzelf in een spagaat gebracht. Het vormt organische stoffen om tot anorganische stoffen, terwijl de evolutie ons leert het andersom te doen! Welke Geest heerst hier op aarde? Ergens iets tussen een kernbom en een kind!
  Waarvan houdt men het meest? Van de Atoombom of van ’n kind? Tussen deze twee uiterste zwerft de geest van de mens op aarde. Steiner kiest voor het vormen van de kindergeest, ik kies voor het gezond verstand, heel eigentijds. Net als een kind vanuit het nu denkend en belevend! Steiners wens!
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s