Gedachten even reëel als daden

De materialist gelooft dat hij een mens pijn doet als hij een steen naar hem gooit; daarentegen meent hij dat een haatgedachte die hij koestert t.o.v. zijn medemens, deze laatste geen pijn doet. Wie echter de wereld werkelijk kent, die weet dat veel, veel sterkere werkingen uitgaan van een haatgedachte dan ooit door een gegooide steen kan worden veroorzaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – De theosofie van de Rozenkruisers – München 30 mei 1907

Dit citaat plaatste ik eerder op 20-01-2011.

Advertentie

3 gedachtes over “Gedachten even reëel als daden

  1. Walter Hebing

    Ik vind deze vergelijking mank gaan, want wie gooit nou een steen naar zijn medemens? Het is in oorsprong vermaterialiseerde haat, die de steen in beweging brengt. Hier verzand men in de discussie: Wat was er het eerst? de kip of het ei? Het brengt me op de gedachte, waarom wilde Steiner persé een tempel voor de Anthroposofische Geest(het Goetheanum) op aarde bouwen?
    Voor mijn gevoel kan men geen tempel voor de geest bouwen, daarmee doet men de Levens Geest te kort. Door de eeuwen heen zijn en worden er nog vele tempels voor de Geest gebouwd, voor mij zijn het stenen die in de Toekomst van onze nazaten gegooit worden, waarvoor, waardoor worden ze op aarde gebracht?
    Voor mij gevoel belemmerd het mij in het gaan en staan op aarde waar ik maar gaan wil, het vangt dikwijls mijn blik naar de Horizon, een soort blikafleider! Tegenwoordig worden ze steeds meer omgeven door reclame zuilen, met flikkerende lichten! Zelfs zendmasten worden er op gemonteerd, dit alles om onze nazaten af te kunnen houden, om een blik om zich heen te werpen en zich te richten op het hier en nu maals!
    Verleden en toekomst concurreren met elkander om de aandacht van het Nu! Beide insteken belemmeren de mens zich op Aarde thuis te voelen.
    De aarde heeft er met behulp van zon en de vier elementen( water, lucht, vuur en ether) miljoenen jaren over gedaan om de rots tot een vruchtbaar mineraal voor planten te maken, vervolgens voor dieren en mensen. En de mens gebruikt het mineraal om zich een panser(Huis) te vormen tegen deze elementen. Mij komt dit levensvreemd over, ik kan niet begrijpen dat we reïncarnatie”s nodig hebben om dit te doorzien. Enkel een wereldwijde balans opmaken is mijns inziens genoeg om de huidige waarde van de mens tot ver onder de nul te zien dalen. We zijn tot radertjes in economische-, reïncarnatie of andere gedachte processen gedegradeerd!
    Niet de mens is! Maar zijn bruikbaarheid!
    Het verhouten of verstenen van spiritualiteit is mijns inziens nog pijnlijker dan een steen die je op het hoofd krijgt afgebrokkeld van ’n rots, was het toeval?
    De mens als toppunt van de Evolutie of als Rentmeester van de Schepping, behoord niet onderling te concurreren! De menselijke Geest moet gaan beseffen dat elke mens telt voor de Levens Geest. Jezus zei het mooi! Eens zal de oude Grijsaard aan een kind van jonger dan zes dagen vragen, Waar de plek des levens is? Symbolischer kan het niet gezegd worden! Welke oude grijsaard kan aan een kind jonger dan zes dagen vragen, waar de plek des levens is? Een kind wat het leven op aarde nog moet gaan ontdekken en een oude grijsaard die het leven op aarde binnenkort gaat verlaten. Het enige wat ze bindt is dat ze beide leven op dezelfde tijd op aarde. Het kind komt, de grijsaard gaat!
    Ik ben nu ook een oude grijsaard en zal nooit aan een kind van jonger dan zes dagen vragen waar de plek van het leven is, immers ik weet dat die hier is en nergens anders te vinden is, niet in de toekomst noch in het verleden, de balans opmakend van mijn leven, weet ik dat aan het nu ruimte gegeven moet worden! Onbeperkt! Laat het leven bloeien in al zijn tooi! Bouw er geen tempels voor, want de horizon gloort aan de uiteinde der tijden, een steen gooit men niet, noch bouwt men ermee, een steen zoekt ook maar naar een evenwicht in zijn bestaan!
    Tot zover Groetjes Walter.

    1. Haike

      Walter,

      Ik weet niet waar je de informatie vandaan haalt dat het Goetheanum een tempel zou zijn? Of dat Steiner wilde dat er een tempel zou komen? Je schrijft ook dat het een van jou gedachte’s is dat Steiner een tempel wou hebben. Maar komt jou gedachte overeen met de realiteit? Ik kan namelijk nergens vinden dat Steiner uit heeft uitgesproken of heeft geschreven dat het Goetheanum de functie van een tempel moet hebben.

      Ben je er wel eens geweest? Ik wel. Het is een indrukwekkend gebouw, dat valt niet te ontkennen. Een van de eerste waar beton op een grotere schaal in de bouw werd toegepast, als ik het goed mee heb gekregen.
      Maar dat het ook een tempel zou zijn, dat kan ik er niet aan ontdekken, maar dat kan ook aan mijn onvermogen liggen dat te zien, ik geef het onmiddellijk toe. Ik ervaar het eerder als een ontmoetingsplek waar mensen van gedachten en ideeën kunnen wisselen. Je kan er ook koffie drinken en thee en taart krijgen en er is een hele grote theaterzaal, er is ook een deel waar je boeken kunt kopen, allemaal dingen die ik nog nooit in een tempel heb gezien.

      Wel een plek waar je kan werken om je leven tot verdere bloei te laten komen, zoals je zelf ook schrijft.

      Maar een tempel die heilig is? Ik kan het er niet aan ontdekken, en ik geloof ook niet dat dat Steiner’s intentie was, zowel bij bouwen van het eerste als het tweede Goetheanum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s