Materie is de uiterlijke verschijningsvorm van geest

Wat materie is, verhoudt zich tot geest zoals ijs tot water. Lost u het ijs op, dan is het water. Lost u materie op, dan verdwijnt ze als materie en wordt geest. Alles wat materie is, is geest, is de uiterlijke verschijningsvorm van geest. Het zal nog lang duren tot men deze laatste consequentie moet trekken, dat niet het oog het licht, maar het licht het oog gevormd heeft, en de tonen die we horen het oor. Dan zal men ertoe komen, in te zien dat alle materie uit de geest geboren is, en men zal de natuurwetenschappelijke feiten, zonder logische onderbreking, in de geesteswetenschap overleiden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – Die Erkenntnis der Seele und des Geistes – Berlijn 17 oktober 1907 (bladzijde 59-60)

7 gedachtes over “Materie is de uiterlijke verschijningsvorm van geest

 1. Bernard Heldt

  Dat wil dus zeggen dat de samenballende energievelden die de kosmos doortrekken een vorm van bewustzijn hebben waar we ons nog geen voorstelling van kunnen maken . . . .

 2. Haike

  Ik denk wat kleiner dan jullie, hoewel ik het goed kan volgen wat jullie beiden schrijven. Maar als dat zo is, wat Steiner hier beschrijft, en daar twijfel ik niet sterk aan, dan moet de Geest ook het menselijk lichaam kunnen genezen, en zouden verouderingsverschijselen er niet zijn. Elke volgende cel in het menselijk lichaam zou minimaal evengoed moeten zijn als de vorige, zoniet misschien nog beter. Er zou geen sprake moeten zijn van degeneratie, maar van regeneratie, en je zou zelf de tijd en het moment moeten kunnen kiezen waarop je door de poort gaat naar de andere kant….

  1. Haike, als we het hebben over verleden,heden en toekomst, dan heb jij het nu over een mogelijke toekomst. Maar voor dat we zover zijn moet er eerst in het heden en de nabije toekomst nog wel eea ontwikkeld worden.
   Nu wordt dit van 2 zijden aangestreefd, van spirituele mensen en van transhumanisten. (is een artikel over op mijn blog)

 3. Bernard Heldt

  Ik zou er nog aan willen toevoegen dat we hier zijn om iets door te maken, we hebben een opdracht. Zowel als mensheid, als ook daarbinnen individueel. Daarvoor zijn cycli nodig van handelen en reflecteren.
  Leven, sterven, kosmische reflectie, voorbereiding en geboorte horen bij elkaar. We zouden in de aarde gevangen raken als we niet zouden kunnen sterven om los te laten. We zijn ten ene male kosmische wezens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s