De zes basisoefeningen – 6. Harmonie

Hiermee zijn vijf eigenschappen van de ziel genoemd, die de leerling zich op geregelde wijze heeft eigen te maken; de heerschappij over de loop der gedachten, de heerschappij over de wilsimpulsen, de gelatenheid tegenover lief en leed, de positiviteit bij het beoordelen van de wereld, de onbevangenheid bij de opvatting van het leven. Wie er achtereenvolgens bepaalde tijden aan heeft besteed, zich in het verwerven van deze eigenschappen te oefenen, zal het dan ook nog nodig hebben, in de ziel deze eigenschappen harmonisch te doen samenklinken. Hij zal ze in zekere zin telkens twee aan twee, drie en één enz. tegelijkertijd hebben te beoefenen, om harmonie tot stand te brengen.

De gekarakteriseerde oefeningen zijn door de methoden van de geestesscholing aangegeven, omdat zij bij nauwgezette toepassing bij de leerling niet alleen datgene tot stand brengen, wat hierboven als direct resultaat is genoemd, maar omdat zij indirect nog allerlei andere dingen tot gevolg hebben, die op de weg naar de geestelijke werelden van node zijn. Wie deze oefeningen in voldoende mate verricht, zal daarbij op vele gebreken en fouten in zijn zieleleven stuiten; en hij zal de middelen, die juist voor hem nodig zijn, vinden tot sterking en beveiliging van zijn leven, wat intellect, gevoel en karakter betreft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS – bladzijde 336

Deze vertaling is van F. Wilmar uit de vierde druk van de Nederlandstalige uitgave – bladzijde 204-205

Advertentie

4 gedachtes over “De zes basisoefeningen – 6. Harmonie

  1. Haike

    Wat me opvalt is in de laatste zin het woord “beveiliging”… Dreigt er dan een groot gevaar als ik de oefeningen niet doe?
    Dat een keuze maken consequenties heeft snap ik wel, zelfs niet of niks kiezen, brengt consequenties met zich mee…

  2. Nee, er dreigt volgens mij geen groot gevaar als je die oefeningen niet doet. Maar als men helderziende wordt, dreigt er wel een gevaar voor de gezondheid, omdat de krachten die anders ’s nachts gebruikt worden om het lichaam te herstellen en van nieuwe krachten te voorzien, nu ten dele gebruikt worden voor de helderziende waarnemingen en ervaringen. Die oefeningen zijn dus een soort compensatie voor het verlies van bepaalde krachten die men anders ’s nachts in de slaap zou ontvangen. Zoiets heb ik het ongeveer begrepen. Herlees ook nog eens het begin van het eerste van deze zes citaten over de basisoefeningen. Daar zegt Steiner er ook het een en ander over.
    Overigens is het zo, dat deze zes oefeningen ook de zogenaamde twaalfbladige loutusbloem of chakra in de hartstreek ontplooien. Dus deze oefeningen dragen ook bij aan de ontwikkeling van de ‘ogen en oren van de ziel’.

  3. Pingback: Enkele opmerkingen over de zes basisoefeningen – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s