Na de dood

Na de dood, bij het in teruggaande volgorde doorlopen van het afgelopen aardeleven, voelen wij de werkingen die we met onze daden, met onze wilsimpulsen, ja ook met onze gedachten in andere mensen, maar ook in andere wezens veroorzaakt hebben. Dus niet wat wij al gevoeld hebben, toen we in het fysieke lichaam waren, voelen we nu, maar wat wij bewerkt hebben in andere zielen, in andere wezens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 174b – Die geistigen Hintergründe des Ersten Weltkrieges –Dornach 15 maart 1916 (bladzijde 166)

4 gedachtes over “Na de dood

  1. Er ontstond tussen mijn man en mij een levendige discussie tijdens het ontbijt: in de Volkskrant staat nl. een groot artikel over “de nationale ramp die ons gaat treffen: steeds meer mensen zullen worden getroffen door Alzheimer…”. Ook vrijwillige euthanasie komt even langs in het artikel/interview. Ridzerd, weet jij of Steiner zich ooit heeft uitgelaten over dementie en euthanasie?
    Overigens vind ik zelf dat de enige nationale ramp die ons al lang treft is, dat we onvoldoende voor elkaar zorgen en dat de sociale zekerheid almaar meer afbrokkelt in onze samenleving. We zijn wellicht bang voor de machteloosheid en de liefdeloosheid. Zou dat veranderen als we zouden weten dat er met alle egards en liefde met ons omgegaan wordt mochten we ooit dement worden?

  2. Sylvia, Steiner heeft hier en daar wel het een en ander gezegd over dementie en waarschijnlijk ook wel over euthanasie, maar ik weet het niet meer want ik word zelf ook wat dement. Nee, grapje, een paar vage herinneringen heb ik wel. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat het nogal eens schijnt voor te komen, dat dementie (wat hij overigens ouderdomszwakzinnigheid noemt) juist vaak voorkomt bij mensen die in hun jeugd verstandelijk zeer begaafd waren. Hij noemt als voorbeeld Immanuel Kant, die in zijn ouderdom zwakzinnig was.
    Ook legt hij een verband tussen het op zeer jonge leeftijd goed leren lezen en schrijven en zwakzinnigheid in de ouderdom.

    Zie ook deze citaten:
    https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2012/06/30/kant-was-zwakzinnig-maar-uiteindelijk-is-het-toch-nog-goed-gekomen/

    https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/12/13/rudolf-steiner-lezen-schrijven-goethe/

  3. Ridzerd, dank voor de citaten. Vooral dat over Kant stemt me nadenkend. Weer iets om op te kauwen… Prachtig! En het citaat over Goethe: het maakt dat ik me bevestigd voel, dat het goed is dat ik mensen help om de sensitieve, mystieke kinderen te kunnen (h) erkennen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s