Kamaloka (1) – De smart die ik ooit een ander wezen bereid heb, moet ik nu in de eigen ziel doormaken

Bewust of onbewust, opzettelijk of onopzettelijk veroorzaakt de mens aan mensen en dieren vreugde en verdriet, lust en pijn. Ook dat treft men weer bij het doorlopen van de kamaloka tijd. Men komt terug bij de plaats, het gebied en het tijdstip waar men de andere wezens smart bereidde. Toen deed men anderen de smart voelen, nu moet men dezelfde smart in de eigen ziel lijden. Al de pijnen die ik ooit een ander wezen bereid heb, moet ik nu in de eigen ziel doormaken. Ik ben als het ware in de andere mensen, in de dieren en leer kennen wat het andere wezen door mij geleden heeft, en nu moet ik al deze kwellingen en smarten zelf lijden. Dat kan men niet ontlopen. Dit is echter niet de werking van karma, maar alleen het loslaten van aardse dingen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart 24 augustus 1906 (bladzijde 35)

Wordt vervolgd

14 gedachtes over “Kamaloka (1) – De smart die ik ooit een ander wezen bereid heb, moet ik nu in de eigen ziel doormaken

 1. Haike

  Dat mag dan zo zijn dat het niet het werking is van het karma, maar volgens mij heeft het wel invloed op de beslissing die je neemt hoe je je volgende incarnatie in wil gaan, nog voor je weer door de poort terug gaat naar de aarde.

  1. Haike, dat denk ik ook zeker. Ik denk dat Steiner met zijn opmerking: ‘Dit is echter niet de werking van karma’ alleen erop doelt dat men onder karma moet verstaan de uitwerking van de eigen daden, gedachten enz. in een volgend aardeleven. Hij heeft het echter hier over de gevolgen onmiddellijk na de dood. Dat dit ook weer invloed heeft op je volgende incarnatie en dus op het karma, dat zal zeker zo zijn.

  1. Absoluut, maar hoe zou het bijvoorbeeld zijn met artsen die wel eens genoodzaakt zijn bij mensen pijn te veroorzaken? Bijvoorbeeld een tandarts. Tegenwoordig wordt er geloof ik wat beter verdoofd, maar vroeger werd een tandarts niet zelden ‘bekkenbeul’ genoemd

 2. ik denk dat de kern hier is, het woordje -genoodzaakt- wat moet dat moet, maar als het bewust gebeurd terwijl er geen noodzaak is zoals bij dierproeven (vivisectie) denk ik dat ze het later in het kamaloka voor hun kiezen krijgen (;-)

  1. Ja, men beleeft – voor zover ik het begrijp – alles niet zoals men het zelf beleefd heeft, maar zoals een ander het beleefd heeft. Het is eigenlijk wel merkwaardig dat Steiner het wat dit betreft zowat altijd heeft over de smart die men een ander berokkent en zowat nooit over de vreugde.

 3. De tijd in het Kamaloka maakt de ziel twee fundamentele ervaringen door. Ten eerste het ontwennen van de zinnelijke begeerten (vagevuur-achtige ervaringen) en ten tweede de morele beoordeling in het kamaloka van ons aardeleven. Over dit laatste gaat dit citaat. En dit heeft zeer zeker een karmische werking, Rudolf Steiner in Wenen op 19 maart 1910 (GA 119):

  “Wanneer de mens de smart voelt die hij iemand anders aangedaan heeft, wanneer hij deze smart na de dood zelf beleeft, dan voelt hij dat aan als een hindernis in zijn ontwikkeling. In zijn ziel ervaart hij zoiets als: wat zou ik geworden zijn, indien ik de andere dit leed niet had aangedaan? Doordat ik dat gedaan heb, is mijn ganse wezen minder volmaakt geworden dan indien ik dat leed niet had aangedaan. – En zo beseft de mens dat alle dwalingen, leugens, hatelijke dingen die hij in zijn omgeving verspreid heeft, dat dit hindernissen in zijn ontwikkeling zijn, dat hij die hindernissen zelf op de weg van zijn vervolmaking gelegd heeft. – En daaruit vormt zich een kracht in de menselijke ziel, die erin bestaat dat de mens in de toestand waarin hij leeft tussen de dood en een nieuwe geboorte, het verlangen krijgt en de wilsimpulsen opneemt om die hindernissen uit de weg te ruimen.”

 4. Pingback: Kamaloka – Al de smart die ik ooit een ander wezen bereid heb, moet ik nu in de eigen ziel doormaken | De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s