Velen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis? (2-slot)

Er is een zin in het occultisme die nu bekend worden kan: Elke leugen is in de onstoffelijke wereld een moord! – Dit is een zeer betekenisvolle zin, waarvan het belang pas wordt beseft door wie inzicht in hogere werelden heeft. Hoe gemakkelijk zeggen de mensen: Ach, dat is maar een gedachte, een gevoel, dat blijft in de ziel; een hengst voor de kop mag ik niet geven, maar een slechte gedachte doet geen schade. – Er is geen onjuister spreekwoord dan: Gedachten zijn lastenvrij (Duits: zollfrei), want iedere gedachte, ieder gevoel is een realiteit, en wanneer ik denk dat iemand een slecht mens is of ik bemin hem niet, dan is dat voor wie in de astrale wereld kan schouwen, als een pijl, als een bliksem die zich als een geweerkogel naar de ander beweegt en hem beschadigt. Ieder gevoel, iedere gedachte is een wezen, een vorm in de astrale wereld en voor wie in deze wereld kan kijken is het dikwijls veel erger om te zien hoe iemand een slechte gedachte over een ander koestert dan wanneer iemand die ander fysiek schaadt. Maakt men deze waarheid bekend, dan betekent dat moraliteit vestigen, motiveren (Duits: begründen), niet prediken. Zegt men over een mens de waarheid, dan vormt zich een gedachtenvorm, die de ziener naar kleur en vorm kan herkennen en die het leven van onze naaste versterkt. De gedachte die een waarheid bevat, gaat naar het wezen toe op wie hij betrekking heeft, en bevordert en verlevendigt het. Als ik dus een waarheid denk over mijn medemensen, dan versterk ik zijn leven; zeg ik een leugen over hem, dan laat ik een vijandige kracht op hem toe stromen, die verwoestend, ja dodelijk werkt. Daarom is iedere leugen een moord. Iedere waarheid vormt een levensbevorderend element, iedere leugen een levenshinderend element. Wie dat weet, zal zich meer in acht nemen met betrekking tot waarheid en leugen dan degene die alleen preekt, dat men altijd netjes de waarheid moet zeggen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart 23 augustus 1906 (bladzijde 23-24)

11 gedachtes over “Velen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis? (2-slot)

 1. Wat mooi is dat, dat je iemand versterkt door zijn goede kwaliteiten te benoemen. Sowieso,kritiek is machtsvertoon om de andere persoon te vormen naar jou beeld,jou maatstaven op te dringen,je bent niet goed, je bevalt niet. Dit zeggende….is een waarachtig oordeel daarbij niet uitgesloten.

  1. Haike

   Dat is mooi dat je daarna verwijst ook daar staat meteen het foute opruimen en vervangen voor iets beters. Wat ik daar tussen de regels lees is als je dat doet zonder er verder een oordeel over te hebben over het “slechte” wat daar aanwezig was, je ook geen giftige gedachte afvuurt op wie dan ook, die verzwakkend kan werken.

   Ik denk dat een mooi voorbeeld is, (kan zijn), dat als jij andermans troep op ruimt zonder dat je een ergerlijke gedachte daarover uitzendt naar degene die dat heeft veroorzaakt je juist een hele positieve situatie creëert.

   A) Je ruimt de troep op waardoor een ieder die zich daar bevindt dat als weldadig kan ervaren.

   B) Je stopt de negativiteit doordat je de gedachte niet de kans geeft door te woekeren

 2. Als er iemand was met weerwoord, dikwijls ook met naam en toenaam, was Steiner het wel. Gelukkig maar wat mij betreft. Hij wond er geen doekjes om. Niet alle repliek is kritiek en voor zover dat (toch) tevens wel het geval, gaat het wel om de zaak zelf en voor zover dit tevens op de persoon gericht is, die van repliek wordt gediend, is dat bedoeld om menselijke en al te menselijk persoonszaken te illustreren en karakteriseren en eventueel ook om de persoon in kwestie stof ter overweging te geven tot meer inzicht in zichzelf, doch niet om eeuwig durende tot in eindtijden nadragende hardvochtige karaktermoord van dat (voortschrijdende) individu. Zo althans komt Steiners optreden wat dit aangaat op mij over.

  1. Geheel mee eens, John. Het is vaak te merken, dat Steiner liever geen kritiek zou leveren, maar toch wel scherp weerwoord geeft en er geen doekjes om windt.
   Deze zin bijv. uit bijgaande blog. ‘De grootst mogelijke waardering verdient deze man, die werkelijk een zelfoverwinning behaalde door uit zijn behaaglijke levenssituatie te stappen, om zwaar werk in een brouwerij en een fietsenfabriek te verrichten. De grote waardering voor deze daad moet allereerst sterk benadrukt worden, opdat men niet zou kunnen denken dat de man nu aan een afbrekende kritiek zal worden onderworpen.’

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/03/14/rudolf-steiner-slecht-gebouwde-bruggen-storten-in-sociale-knoeierij-doet-mensen-instorten/

  2. Duidelijk omschreven John ,dit lees je ook in zijn brieven hoe hij omging met onwaarheden .Met mijn opmerking over kritiek heb ik het over het klakkeloos oordelen zonder bewustzijn.

 3. Het citaat is trouwens heel mooi. Daarbij kun je bijvoorbeeld ook denken (een variant op een bekende Bijbeltekst): ‘En de waarheid/waarheden zal/zullen je vrij(er) en sterker en effectiever (doeltreffender) maken.’

 4. Pingback: Velen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis? (2 – slot) | De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s