Velen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis? (1)

De inzichten van de hogere werelden brengen ons impulsen en krachten voor het leven, en hierdoor wordt moraliteit gevestigd. Schopenhauer zegt: ‘Moraal preken is gemakkelijk, moraal vestigen is moeilijk.’ Zonder een werkelijke basis zal men zich de moraliteit toch nooit echt eigen maken. Veel mensen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis, als we maar goede mensen worden en morele principes hebben! – Maar op den duur zal geen moraalpreek een effect hebben, wel echter zal de kennis van de waarheid de goede moraal bewerkstelligen. De moraalpreker lijkt op een mens die de kachel zijn plicht om te verhitten en te verwarmen voorpreekt, maar hem echter geen kolen geeft. Wil men moraal vestigen, dan moet men de ziel brandstof geven, en dat gebeurt door de kennis van de waarheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart 23 augustus 1906 (bladzijde 23)

Wordt vervolgd

Advertentie

9 gedachtes over “Velen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis? (1)

 1. Het is daarom…dat boekenwijsheid droge kost blijft als men ten ene male de levenservaringen mist. Veranderingen moeten beiden behelzen.
  Mijn struikelblok in de Antroposofische beweging was dat droge kauwen van teksten en de discussies daar over.
  Het leek of iedereen doodsbenauwd was om zelf wat in te brengen.
  Ook humor was daarbij ver te zoeken.
  Alleen Mees….oh Mees ….dat was een spreker van formaat met veel humor tijdens zijn voordrachten.
  Zo een voordracht was dan geen droge kost, maar nam je met je hele wezen op!!
  Nu nog….zie en hoor ik letterlijk waarover hij sprak.
  Ik denk dat Steiner ook die gave van het woord had, waardoor hij kolen aan de kachel gaf….

  1. Ik kan er nauwelijks over meepraten, want ik heb nog nooit een antroposofische voordracht of discussie bijgewoond. Ik ben heel lang geleden wel een paar keer bij een avond voor belangstellenden geweest en ik ben zelfs nog een paar jaar lid geweest, maar ik ging zowat nergens naar toe.
   De Mees die jij bedoelt, was dat Leen Mees of Wijnand Mees (zoon van Leen, geloof ik)?

 2. pieter ha witvliet

  Dat moet Leen Mees wel zijn. Ik ging ook naar bijna iedere voordracht van hem en ik heb veel van hem geleerd. Hij had veel humor. Zo sprak hij eens over de macht van het woord. Dat hij met het woord wel honderden kilo’s in beweging kon krijgen. Op zeker ogenblik zei hij tegen de toehoorders: ‘Zou u even willen gaan staan?’ Toen er zo’n 80 mensen stonden, zei hij luid lachend: ‘Ik zei net dat ik met het woord wel honderden kilo’s in beweging kan krijgen.

   1. Haike

    Daar liep ik altijd wel met goede zin weer weg. En ondanks de humor ook iets om op te kauwen, zoals; Het is goed als je niet alles zomaar gelooft, maar ga het dan ook niet NIET geloven…..

 3. Pingback: Velen zeggen: Wat moeten wij met die hogere kennis? (1 van 2) | De grote Rudolf Steiner Citatensite

 4. Ja dat van die honderden kilo’s dat heb ik ook met Leen meegemaakt. Zoiets is nu echt aanschouwelijk onderricht en niemand vergeet zoiets meer en het is ook zeker niet alleen maar een grap want er zit wel een heel diepe waarheid achter over de macht van het woord. Dat dat ook negatief gebruikt kan worden hebben Hitler en consorten wel bewezen. En ook nu nog de mainstream media misbruiken het ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s