Geestelijke leiding

De mensen geloven vrij te zijn in hun beslissingen, gedachten en ideeën, maar ze worden geleid door wat achter de fysiek-zintuiglijke wereld als geestelijke wezens bestaat. Wat de mensen hun eigen verstand noemen, waarvan ze geloven dat daardoor de loop der tijden gestuurd wordt, dat is tegelijkertijd de uitdrukking van daarachterstaande geestelijke wezens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 57 – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn 12 maart 1909 (bladzijde 338)

17 gedachtes over “Geestelijke leiding

  1. Ja, dat is iets waar de filosofen al eeuwen lang het hoofd over breken. Ik zie er zelf geen probleem in. Als een mens een of andere gedachte denkt, maakt het voor zijn vrije wil dan iets uit of dit zijn eigen gedachte is of dat deze gedachte een inspiratie is van een geestelijk wezen? Ik voel me daardoor helemaal niet in mijn vrije wil beperkt. Misschien is deze hele weblog van mij ook wel een inspiratie van geestelijke wezens, wat weet ik ervan? Ik zeg niet dat het zo is, maar het zou kunnen zijn. Maar als ik wil, houd ik er morgen mee op en dan legt niemand mij een strobreed in de weg. Dus ik ben daarin zo vrij als het maar kan.

 1. De illusie van de vrije wil blijft bestaan zolang we de geestelijke wezens waar boven over gesproken wordt niet in hun werkzaamheid herkennen. En dan is er nog dat boek van Steiner: filosofie der vrijheid.

  1. De illusie van de vrije wil ????Geen vrije wil….maar onze wil is toch het instrument wat wij juist tot vrijheid moeten brengen?en nu bestaat hij niet maar zijn marionetten in de handen van geestelijke wezens?

 2. zolang we niet kunnen onderscheiden tussen dat wat we echt uit vrije wil doen en dat wat we doen door inspiratie van andere wezens, zo lang weten we dus niet of het echte vrije wil is, het is dus een kwestie van bewustzijn

 3. toevoeging: met andere wezens kunnen behalve bovenzinnelijke wezens ook andere mensen bedoeld worden, als ik in gezelschappen soms zie hoe associatief gesprekken verlopen, denk ik vaak,dat er weinig vrijheid van het eigen denken gebruikt wordt….

  1. Dat is zeer zeker zo….ik vind het persoonlijk heel boeiend om te observeren hoe gesprekken verlopen.Ik beschouw daarin mijn eigen lichamelijke en emotionele gewaarwordingen en mijn denken/ingevingen er op.Er valt veel aan te beleven en te leren.

 4. daarom vind ik die oefening van Steiner over dat luciferhoutje zo waardevol, de bedoeling is dat je een paar minuten alleen maar aan dat lucifertje denkt en als je dan bemerkt hoe snel je afgeleid bent en welke wendingen je gedachten allemaal nemen naar heel andere dingen, dan kun je al voelen dat we in ons denken veel minder vrij zijn als dat we in het algemeen denken.

  1. Naarmate ik ouder ben geworden….is mijn ervaring….dat de geestelijke leiding die mij in vroegere jaren ten deel viel,zich nu min of meer terug getrokken heeft.Ik wil ook niet meer aanspraak maken dat engelen of andere geestelijke wezens zich teveel nog met mij zich moeten bezig houden.
   Ik vertrouw meer en meer op mijzelf ….dat mijn handelingen de richting van mijn te begane weg aangeven.
   Mocht die richting niet de juiste zijn dan leer ik daar weer van .
   De eigen verantwoordelijkheid is het middel en de weg naar vrijheid van handelen voor mij persoonlijk.

 5. Haike

  Als je je waarneming omdraait en richt op de Geestelijke wereld dan kun je wel degelijk ervaren dat vanuit hun kant, onze vrije wil gerespecteerd wordt. Er is geen enkel Geestelijk wezen, God, Engel, die mij verbied een pistool te kopen en een ander dood te schieten. Sterker nog: ze blijven van me houden met onvoorwaardelijke liefde. Of ik er verstandig aan doe om een ander dood te gaan schieten is een andere vraag. Wat wel gaat gebeuren is dat je die handeling karmisch voor je kiezen krijgt, en als zodanig dient te worden te worden afgerekend.
  Ik mag dus ook Oorlog gaan voeren, geen Geestelijk wezen die me tegen houdt. En wederom; of het wat oplost door oorlog te gaan voeren, is een andere vraag.

  Engelen staan klaar om ons te helpen, en willen dat ook graag. Maar ze doen het pas op het moment dat je een duidelijke, zo precies mogelijke, hulpvraag hebt gesteld. Ze zullen nooit je ongevraagd helpen (op enkele uitzonderingen na) juist om te voorkomen dat ze iets tegen jouw wil in doen. Ze zullen het ook nooit negatief benaderen door te antwoorden met: “Nee dat is niet goed voor je, dus dat doen we niet”. Maar meer in de sfeer van: “Het zou beter voor je zijn als je dit of dat doet”. En dan is het nog steeds aan jou of je daar in meegaat of voor kiest.

 6. @Haike, dan is het wel goed om onderscheid te maken tussen de zogenaamde goede engelen en de gevallen engelen, de goede engelen houden rekening met de vrijheid die de mens zich moet verwerven, maar de gevallen engelen doen dat niet, die houden geen rekening met menselijke vrijheid. Ik kan dat hier niet zo snel onderbouwen, maar ik heb een aantal artikelen geschreven, waar ik dat wel geprobeerd heb:
  http://antropocalypse.blogspot.nl/2012/09/de-triomf-van-ahrimans-komende.html en http://antropocalypse.blogspot.nl/2012/09/christus-en-de-tegenstrevende-machten.html

  1. Haike

   Des te meer reden om aan je eigen beschermEngel te vragen om een dergelijke tegenstander op tijd te leren herkennen, en hoe je er tegen te leren verweren.

 7. Elk rein idee is een geestelijk wezen; zo ook elk begrip en al onze meningen en nog veel meer dat zich in ons innerlijk zich min of meer bewust afspeelt. Daarom is het belangrijk die goed te leren doordenken, te gaan inzien, overzien en ‘doorzien’ of ‘schouwen’. Dan wordt onze vrije wil steeds minder onvrij, dan wel vrijer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s