We moeten de wens laten vallen om zogezegd door andere mensen op handen gedragen te worden. Integendeel, we moeten hen dankbaar zijn, als ze ons slecht behandelen, omdat we onze krachten van verdraagzaamheid daaraan kunnen oefenen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 266 b – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – München 10 januari 1912 (bladzijde 300)
P.S. Eerlijk gezegd is dit mij een brug te ver. Dankbaarheid aan iemand die anderen slecht behandelt, lijkt mij wat te veel van het goede. In de regel mag zo iemand al blij zijn als hij vroeg of laat niet een schop onder de kont krijgt. Op het kantoor waar ik vroeger werkte, stond de radio vaak aan en dan was er wel eens dat lied te horen: ‘God, ik dank u, dat ik danken mag.’ Toen zei ik: ‘Jezusmina, heb je het ooit zo schijnheilig gehoord?’ Daar werd door mijn collega’s wel smakelijk om gelachen.
Beste Ridzerd, zie het “slechte behandelen” als volgt, zoals ik het interpreteer: verdraag de ondankbaarheid van de wereld die je over je heen krijgt als je ruchtbaarheid geeft aan je (antroposofische) opvattingen. Want deze zijn verre van gemeengoed. Vrijheid van meningsuiting blijkt bij nader inzien vaak een wassen neus. Als je niet politiek correct bent (ik neem aan dat je mijn blog volgt over het antisemitisme) moet je toch op flink wat tegenwind rekenen. Be it, “was mich nicht tötet, das macht mich stärker”, zei Nietzsche, een houvast in geestelijk barre tijden. Groetjes, Michel
Ja, Nietzsche kon het mooi zeggen, maar hij is zelf wel volslagen krankzinnig geworden. Nee, maar serieus, volkomen eens met wat je schrijft.
Maar daar schrijft Nietzche ook over, dat er tijdens het schrijven van de Anti-Christ een wezen achter hem stond waar hij doods en doodsbang voor was, en hem influisterde wat hij schrijven moest.
Steiner bezoekt overigens Nietzche op zijn sterfbed, het zou mij niks verbazen, dat daar meer dan een reden voor is geweest dan alleen mededogen… Voor zover mij bekend zijn daar verder geen mededelingen over gedaan wat er allemaal tijdens dat bezoek heeft plaats gevonden.
Een paar jaar geleden was ik te gast bij Henk van Gelder, een biograaf van Nietzsche. Ik vroeg hem waarom Nietzsche geworden was. Van Gelder zei dat het te maken had met het feit dat Nietzsche nooit echt ergens voor kon kiezen, voor geen enkel filosofisch systeem. Daarnaast leed Nietzsche ook aan syfilis. Stel je voor, je bent jaren lang bezig met antroposofie, en dan kom je tot de ontdekking dat je op het valse spoor zit. Wat doet dat met een mens? Heel gevaarlijk. Als je echt ergens van overtuigd bent, is het haast niet meer mogelijk om terug te keren met het denk- en leefkader wat je hebt opgebouwd. Want zoals het in de theosofie heet, de deur die achter je dicht gevallen is, gaat nooit meer open; opgedane ervaringen gaan nooit meer verloren. Zouden dit voor ons wachtertjes op de drempel zijn?
In zijn autobiografie Mijn levensweg schrijft Steiner wel het een en ander over zijn bezoek aan Nietzsche, maar dat was meen ik niet op zijn sterfbed, maar enkele jaren voor zijn dood. Voor zover ik weet, heeft Steiner Nietzsche maar één keer bezocht.
Het is wel interessant wat je schrijft, Michel, maar ik denk dat de oorzaak van Nietzsches krankzinnigheid veel dieper ligt. Er zijn zo veel mensen die nergens voor kunnen kiezen, maar die daar niet onder gebukt gaan en ook niet krankzinnig worden. Steiner heeft er wel het een en ander over geschreven, onder meer ook over een vorige incarnatie van Nietzsche. Maar het wordt me te veel om dat nu allemaal weer op te zoeken.
@ back2blavatsky
De ervaring gaat nooit meer verloren, dat is een ding wat zeker is, maar dat wil niet zeggen dat je hem altijd bij je houdt, of er aan vastgeketend zit. Dat zou ook betekenen dat je in een nieuwe incarnatie vast zit aan de vorige en dat is niet zo. Veel mensen weten vrijwel niets van hun vorige incarnatie, dat zou ook in eerste instantie een “sta in de weg zijn” voor de huidige, en er zou geen sprake zijn van “vrije wil” Je moet ook alles hier kunnen ervaren. Dus ik denk niet dat je dat terug gaat zien, bij de wachter aan de poort….
Wat nog veel moeilijker is id de ene en de andere wang (bijbel) maar als meer mensen het zouden praktizeren,zou er dan meer of juist minder oorlog in de wereld zijn?
Dat is een waarheid als een koe, maar om het ook te doen is nog wat anders.
In die voordracht, de hele cyclus trouwens, wordt door Steiner advies gegeven aan esoterici, dit met het oog op hun ontwikkeling die voorbij het alledaagse bewustzijn en de levenshouding van exoterici gaat. Daarboven uit stijgt. Uitgangspunt: het hogere Ik gericht op algemeen menselijke belangen.
Bekend is overigens Steiners schrobbering van Friedrich Rittermeyer die zich in Steiners ogen een keer al te voorkomend opstelde ten opzichte van een zekere groep van kerkelijken. Heb een citaat daarover nu niet zo direct voor handen.
Voor een goed begrip: esoterische ontwikkeling dient er niet alleen voor om helderziende gaven te ontwikkelen en steeds wijzer te worden, maar ook voor karaktervorming en veredeling van ziele-eigenschappen voor het exoterische leven dat onverminderd ook geleefd dient te worden. Dan kun je, om een helder beeld daarover te vormen, met name denken aan de vruchten en omvormingen uit de zaligsprekingen naar voren komen. Door mensen die een inwijdingsweg gaan worden dus bijvoorbeeld woede en rechtvaardigheidszin bepaald niet overboord gegooid, wel moreel/moreler gehanteerd en doorontwikkeld dan voor het moment dat door hen een esoterische ontwikkeling werd ingezet.
Taalcorrectie vorige reactie: ‘…met name denken aan de vruchten en omvormingen uit de zaligsprekingen naar voren komen…’
En nog even dit hierover: mensen als Steiner traden natuurlijk niet voor niets in het dagelijks leven op als vuurvlammen, niet op hun mond gevallen, spreekwoordelijke ridders van het woord.. Al die krachten die in hun binnenste waren ontwikkeld en geconcentreerd dankzij een inwijdingsweg, hadden ze functioneel gemaakt voor publiekelijk optreden en volharding.
Pardon: ‘…met name denken aan de vruchten en omvormingen die uit de zaligsprekingen naar voren komen…’.
Geheel met je eens. Het was zelfs een van de allereerste dingen die ik las bij Steiner in dat boek: Wie erlangt man enz.
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/06/19/rudolf-steiner-de-gulden-regel/
Met het woord ‘zaligsprekingen’ in deze reactie eerder vandaag doel ik dus op de bergrede waarover Ridzerd ook al eens een (voorbeeld) citaat heeft geplaatst: Zalig die treuren, want zij zullen vertroost worden (14-7-2012).
O ja, John, dat citaat was ik zelf al bijna weer vergeten. Dank voor al je reacties.
Die Rittelmeyer moet niet te veel praatjes hebben tegen de grote Steiner, want dan is hij bij Van Dijk aan het verkeerde adres. 😉
Ridzerd blijkbaar irriteerde die muziek je. Die irritatie komt uit jezelf, niet uit de radio. Op dat moment krijg je dus de kans om iets met je irritatie te doen. Daar kan je dan dankbaar voor zijn, je kan niet aan irritatie, ergernis, woede, enz.. werken als hij er niet is.
Fransiscus van Asissi zei het al: Je moet broeder Wolf dankbaar zijn als hij op het punt staat je te verscheuren, je moet dankbaar zijn wanneer je aanklopt en de deur weer voor je neus wordt dichtgeslagen, en je in de vrieskou dreigt dood te vriezen.
Ik was niet geïrriteerd door die muziek, maar door die tekst. Dankbaar zijn, ok, maar ook nog dankbaar zijn dat men danken mag, dat vind ik zo overdreven dat het schijnheilig wordt.
Ik heb weer heel wat om over na te denken :))
Kan Hedvig zo citeren stog om na te denken …….. graag gelezen 🙂
Mag ’t nog??? Je een
‘Fantastisch & gezond 2013’
wensen …..
Ik zou niet weten waarom je iemand geen fijn jaar mag toewensen.
Mag altijd wat mij betreft.
Je hebt helemaal gelijk Hedvig …. jij trouwens ook een ‘Gezond creatief happy 2013 ***** Wanneer begin jij aan een weblog?? wel nieuwsgierig naar wat jij voor filosofische leerzame onderwerpen zal plaatsen. 🙂
stog = stof
😉
Bedankt, jij ook een goed en gezond jaar in je wonderbaarlijke bolletjeshuis met het schitterende uitzicht. Ik heb de foto’s gezien op je weblog.
Er komt binnenkort iets op tv over de bolletjeshuizen.
Aha, ik zal het even in de gaten houden.
Dank je Ridzerd en ja ik ga regelmatig op een positieve manier uit mn bolletje in mijn BosscheBolletje. Feel so Happy.
Komt er echt een programma over Bolwoningen, niets over gelezen bedankt voor de tip Hedvig. Zal het in de gaten houden, misschien wil je mij er tzt aan herinneren. Beetje druk vergeetachtig in mijn eigen bolletje, door kluswerkzaamheden en al wat bij verhuizen hoort. Mijn KB’s-opslag is duidelijk aan slijtage onderhevig,,,ouderdom??????? of zal ik wat moeten aarden in mijn nieuwe leefomgeving, zoals bomen die verplaatst worden eerst moeten wortelen om daarna in alle hevigheid te bloeien.
Ik begrijp je zo, waarschijnlijk wat simpel verwoord.
Als je je verder wilt ontwikkelen in het leven door moeilijkheden te overwinnen, zou je dankbaar kunnen zijn als moeilijkheden zich voordoen.
Want zo kan je eraan werken. Dus de situatie/persoon zorgen er mede voor dat je vooruitkomt. Zou de situatie zich niet voordoen dan kan je er ook niet aan werken.
Daarom dus die dankbaarheid.
Ja, zo had ik het ook ongeveer begrepen.
Ik heb na een onverwacht ontslag mensen diverse malen horen vertellen: ‘De manier waarop was niet fraai, zelfs schofterig, maar achteraf ben ik er heel dankbaar voor dat me dit is overkomen. Het heeft mijn leven een grote wending gegeven ten goede’.
Benona, dank je wel voor het compliment, want zo beschouw ik je vraag wel wanneer ik aan een weblog begin. Ik heb geen idee of ik dat ooit ga doen.
Jij ook een vooral gezond 2013, als je namelijk gezond bent ben je m.i. al heel gelukkig.
Het programma over de Bolletjeshuizen komt woensdag 16 januari a.s. op nederland 2 om 19.20 uur. het programma heet 10xBeter:Wonen.
(sorry Ridzerd dat we jouw blog volkalken 🙂
Bedankt Hedvig, ik heb de datum genoteerd.
Las nog even een oudje “ van Ridzerd “ waar ik zo hartelijk om moest lachen 🙂
Haha, Leonie, ik was het al lang vergeten, maar ik kan er zelf ook wel weer om lachen.
Pingback: Het gevoel van dankbaarheid onderschat men tegenwoordig – De grote Rudolf Steiner Citatensite