Niets is zonder gevolg

Degene die vandaag pijn beleeft of bitterheid en verdriet, die kan zich over zijn lot niet alleen beklagen, maar die moet zich zeggen: bitterheid, verdriet, dat heeft een gevolg in de toekomst. Wat vandaag uw smart is, dat verhoudt zich voor uw leven in de toekomst zoals de pijn van een kind als het valt: daardoor leert het lopen. Zo is alle droefenis de oorzaak voor een verhoging van het zielenleven, en troost vindt de ziel meteen, als zij tegen zichzelf zegt: Niets is zonder gevolg. Het leven dat ik nu doormaak, dat moet zijn vrucht dragen in de toekomst.

Bron: Rudolf Steiner: GA 52 – Spirituelle Seelenlehre und Weltbetrachtung – Berlijn 8 maart 1904 (bladzijde 353)

14 gedachtes over “Niets is zonder gevolg

  1. Daar komt nog bij dat ik maar moeilijk inzie dat een mens door ellende wijzer of beter zou worden. Al die miljoenen, misschien zelfs miljarden mensen die de hele dag op het land of in de fabriek moeten werken en dan nog in bittere armoede leven, wordt – zoals Steiner het noemt – hun zielenleven daardoor verhoogd?
   Ik denk dat het wel waar kan zijn, maar ik heb er toch grote twijfels bij.

   1. Sociale misstanden en sociaal onrecht en dergelijke en andere bronnen van ellende dienen natuurlijk wel te worden aangepakt. Uitbannen is een illusie maar deemoedig het hoofd in de schoot werpen met het loutere idee: later komt het toch nog wel goed met mij en mijn lotgenoten creëert een ongezond mengel van fatalisme en roze wolkenbrei.

   2. Geheel mee eens. Als een mens in ellende zit, mag men ook nooit zeggen: die heeft het verdiend, dus die hoeven we niet te helpen. Dit zou een totaal verkeerd begrijpen van karma zijn. Toch schijnt dit in India nog vaak voor te komen, daar had jij het onlangs nog over naar aanleiding van dat tv-proramma: De weg naar Bangalore, of zoiets.

   3. Ja, John, ik heb ook al de twee eerste delen gezien. De volgende zou ik ook nog zien, maar het is er nog niet van gekomen. Maar inderdaad en heel goede documentaire.

 1. Dit is typisch ook zo’n inzicht dat je alleen in of op je eigen leven kunt toepassen,en dan meestal ook nog in de terugblik, maar wat je nooit op andere mensen mag betrekken ,hoe waar het ook kan zijn. Maar als je de waarheid van dit inzicht ervaren hebt in je eigen leven, kan het wel helpen om soortglijke belevenissen in de toekomst in het juiste perspectief te zien.

 2. Haike

  Ik wens niemand leed toe, of verdriet, of andere moeilijk verteerbare zaken.

  Maar ik denk wel dat het een waarheid als een koe is; daar waar je weerstand ondervind kun je je pas verder ontwikkelen. Als ik een zilveren lepel glans wil geven, kan ik dit alleen via wrijving/weerstand bereiken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s