Als de mogelijkheid om boven de fouten uit te stijgen er niet zou zijn, dan zou de mens tenslotte in zijn fouten verzinken. Daarom is de weldaad van het karma gekomen. Wat betekent deze weldaad voor de mensen? Is karma iets waarvoor de mens bevreesd zou moeten zijn, waarvoor de mens zou moeten huiveren? Nee! Karma is een macht waarvoor de mens eigenlijk de wereldordening dankbaar zou moeten zijn. Want karma zegt ons: Heb je een fout begaan – God laat zich niet bespotten! Wat je gezaaid hebt, moet je ook oogsten. Deze fout veroorzaakt dat je hem verbeteren moet; dan heb je hem uit je karma verdelgd en kan je weer een stuk voorwaarts gaan. Zonder karma zou onze vooruitgang in de menselijke levensloop onmogelijk zijn. Karma bewijst ons de weldaad, dat wij elke fout weer goed moeten maken, dat wij alles wat wij verkeerd (Duits: rückwarts) gedaan hebben, weer teniet moeten doen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn 22 maart 1909 (bladzijde 246)
‘… dat wij alles wat wij verkeerd hebben gedaan weer teniet moeten doen, daar wordt naar ‘rückwärts’ verwiezen. dat klopt in eerste instantie niet, rückwärts = achteruit. En ook dat er vernietigt moet worden wat fout gedaan is is/was voor mij een moeilijk te vatten zaak. Ik heb de duitse text erbij gehaald en ook daar is voor mij die bladzijde moeilijk te vatten. Tot nu toe begreep ik dat je fouten binnen je levensloop gemaakt probeert te herstellen, maar niet te vernietigen. De text op pagina 246 (GA 107) puur is voor mij onduidelijk, zo voel ik me geroepen minstens de hele voordracht te lezen en dat komt wel goed uit, denk ik, want we zijn op het ogenblik met een paar mensen de ‘karma-banden’ begonnen te lezen. het zou kunnen aansluiten.
groet, H.E.H.
Misschien kan je ‘rückwärts’ hier lezen/opvatten als ‘tegengesteld aan een eigenlijk uitgangspunt’ Hedwig. Zie: Rückwarts – Duden.
(Duden: Richtung des Ausgangspunkts, von hinten nach vorn. Beispiele: 1. den Film rückwärts abspielen lassen; 2. ein Wort rückwärts lesen.)
Wat dan, zo interpreteer ik het althans, wijst op een betekenisrichting van contraproductief handelen. En termen als ‘verbeteren’ en ‘uitdelgen’ (vernietigen, onklaar maken) gebruikt Steiner op bladzijde 246 van GA 107 juist ook in die volgorde, eerst (1) verbeteren en daarmee ook dat wat ik als contraproductief handelen zie (2) uitdelgend; dat wil zeggen niet meer van toepassing laten zijn, niet meer laten (voort)bestaan (als daadwezen) vanuit de eigen ziel tot in het eigen daadwerkelijke handelen.
Overigens zeer verstandig om de voordracht in zijn geheel te gaan lezen. Want Steiner voegt er in zijn in steno vastgelegde uitspraak immers ook de zinsnede ‘resultaten van daden van Ahriman‘ bij, welke Ridzerd, begrijpelijkerwijs in het vertaalde citaat wegliet.
Citaat:
“Ohne Karma wäre unser Fortschreiten in der menschlichen Laufbahn
unmöglich. Karma erweist uns die Wohltat, daß wir jeden Irrtum
wieder gutmachen müssen, daß wir alles, was wir rückwärts
getan haben, wieder vernichten müssen. So trat als die Folge der Taten
des Ahriman Karma auf.”
Ahriman is dat geesteswezen dat uit pure wilsmotieven een loopje neemt met ware en waarachtige menselijke uitgangspunten, derhalve leugenachtigheid niet schuwend, mit der Wille zur macht, valse voorstellingen van zaken aan en in mensen voorspiegelt. En wie komt dan telkens aanvankelijk bedrogen uit, doch uiteindelijk de zaken doorziend? Juist Faust! Een Faust probleem! (Goethes Faust en Mefistofeles.)
Zal deze voordracht in kwestie begin dit jaar ook gaan doornemen, want dit probleem, dit levensgegeven, houd ook mij danig bezig.
Voor korte bijkomende analyse van de terminologie in kwestie, zie ook mijn commentaar in deel 1 van dit thema: De weldaad van het karma (1)
Dit is snelle reactie! Nog ben ik bezig op de website verschijnt er al een e-mail uitnodiging mij in teschrijven bij dit blog. Het is een vervelende zaak dat zulk soort dingen in de engelse taal verschijnen. Dan gaat het gewoon niet door bij mij.
groet, H.E.H.
Bedankt voor je reacties. Overigens gaan die e-mailuitnodigingen geheel buiten mij om. Dat doet WordPress blijkbaar, ik wist er niet eens van.
Maar je kunt bij de inschrijving wel een taal kiezen, dus het hoeft niet allemaal beslist in het Engels.