Karma is geen kwestie van eigen schuld, dikke bult

In het leven van ieder mens treden voortdurend gebeurtenissen op die met zijn verdienste of schuld in het verleden niets te maken hebben. Zulke gebeurtenissen vinden hun karmische compensatie (Duits: Ausgleich) in de toekomst. Wat mij nu schuldeloos treft, daarvoor zal ik in de toekomst schadeloos worden gesteld. Dit ene is juist: niets blijft zonder karmische vereffening. Of echter een belevenis van de mens de werking van zijn karmisch verleden of de oorzaak van een toekomstig karma is: dat moet in elk afzonderlijk geval vastgesteld worden. En dat kan niet door het aan de fysieke wereld gewende verstand, maar uitsluitend door de occulte ervaring en waarneming worden beslist.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS – juli 1904 (bladzijde 363)

Zie ook: Karma/Ziekte/Gezondheid

6 gedachtes over “Karma is geen kwestie van eigen schuld, dikke bult

 1. Ook een voorbeeld van nuchter denken van Steiner wat mij betreft. In een land als India en meer Oosterse landen tegenwoordig wordt karma echter dikwijls als een straf gezien en beleefd. Jelle Brandt Corstius en zijn team hebben hier een prachtige TV reportage over gemaakt. De eerste drie delen vallen reeds op internet terug te kijken. Zie:

  a. Over de TV reportage van Bihar tot Bagalore
  b. Aflevering 1: Het heilige water
  c. Aflevering 2: De kostbare bruidschat
  d. Aflevering 3: De onaanraakbaren

  1. Ja, die serie was mij opgevallen in de tv-gids. Ik had er alleen niet naar gekeken, omdat er op een andere zender ook iets was dat ik wou zien. Die reportages van Brandt Corstius over Rusland heb ik indertijd wel delen van gezien. Ik heb nu net een stukje van deze serie over India gezien. Inderdaad zeer de moeite waard.

 2. Ter info, het oude karma wat samenhangt met het verleden noemt Steiner maan-karma en datgene wat uit de toekomst komt het zonne-karma, dat laatste laat vrij,het eerste meestal niet.Wordt er in het oosten over karma gesproken is het bijna altijd het maan-karma,vandaar ook de idee dat karma een soort predestinatie zou zijn dat je onvrij maakt en dat dus allemaal opgelost zou moeten worden om vrij te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s