Komt het vandaag niet, dan morgen wel

Een geestelijke leerling kan ieder mens worden, omdat in iedere mensenziel het vermogen (Duits: Ahnungsvermögen) ligt om de waarheid te ontsluiten. Tot de meest onwetende zou de geestelijke ziener begrijpelijk moeten spreken. En degenen aan wie hij naar de graad van hun begrip niet een honderdste van de waarheid kan zeggen, zegt hij een duizendste. Vandaag erkennen ze het duizendste deel en morgen zullen ze het honderdste erkennen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS – 1903 (bladzijde 35)

8 gedachtes over “Komt het vandaag niet, dan morgen wel

 1. Dat is weer prachtig gezegd door Steiner. Duden geeft bij Ahnungsvermögen aan: Vermögen, etwas vorauszusehen.

  Bekijk momenteel een documentaire over een westerse goeroe, aanvankelijk Harvard professor, die zijn inwijding zocht eerst via drugs en later via hindu-goeroe . Weer terug in Amerika groepeerde zich een groot aantal leerlingen om hem heen, die dankbaar gestemd veel aan hem ontleenden. Het gaat om Richard Alpert, zijn ‘artiestennaam’, verleende inwijdingsstatus, is Baba Ram Dass.

  Niet een leraar – leerling verhouding die Steiner voor ogen had bij het uitspreken van bovengenoemd citaat. Maar toch het vermelden waard, biedt vergelijkingsmateriaal en informatie om als 21 eeuwse mens, de eeuw daarvoor, het hippietijdperk, zich voltrokken in het derde deel van de 20e eeuw, beter te begrijpen.

  Zelf kocht ik gisteren de DVD, maar de documentaire valt in zijn geheel ook op internet te zien en beluisteren via You Tube: Ram Dass – Fierce Grace

  1. Ja, moeilijk te vertalen, dat woord ‘Ahnungvermögen’. ‘Vermogen tot vooruitzien’ is het ook niet helemaal, naar mijn idee. ‘Aanvoelingsvermogen’ of ‘vermoeden’ zou ook nog kunnen.

   Interessante vogel, die Richard Alpert. Zou hij een broer zijn van de befaamde trompettist Herb Alpert? 😉

   1. Het nummer komt me zeer bekend voor, maar of dit het muziekje was bij de Bennie Hill show was, ben ik vergeten.
    Wel een zeer grappig filmpje van Bennie Hill is dit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s