Astrologie (1)

Bij ieder mens behoort een bepaalde horoscoop, omdat daarin de krachten tot uitdrukking komen, die hem in het leven op aarde gebracht hebben. Staat bijvoorbeeld in een horoscoop Mars boven de Ram, dan wil dat zeggen, dat bepaalde krachten van de Ram niet door Mars worden doorgelaten, dat zij verzwakt worden. De mens wordt op een bepaalde wijze in het aardse bestaan binnengevoerd en de horoscoop geeft aan, waarnaar hij zich richt, voordat hij het aardeleven binnentreedt. Over dit gebied kan men in onze tijd ook allerlei horen en daarom moet er hier op gewezen worden, dat bijna alles, wat thans in die richting gezegd wordt, het reinste dilettantisme is – echt bijgeloof – en dat in het gewone leven het juiste inzicht in deze samenhangen grotendeels verloren is gegaan. Wat hier principieel gezegd wordt, moet niet beoordeeld worden naar hetgeen tegenwoordig als astrologie een twijfelachtig bestaan leidt.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 15 – Die geistige Führung des Menschen und der Menschheit (bladzijde 72)

Nederlandse vertaling door Fr. Hardan–van Omme en P. Henny-van Suchtelen (bladzijde 68-69)

5 gedachtes over “Astrologie (1)

 1. Nu ben ik toch wel benieuwd wat dan de zon in ram kan betekenen zoals dat in mijn geval is?bereiken dan bepaalde krachten van de zon de ram niet?Persoonlijk heb ik in mijn leven veel tegenslagen ondervonden maar mijn humor en overal weer een lichtpuntje zien heeft veel goed gedaan!

  1. @Leonie Als de zon in ram staat, zou het voor de hand liggen dat de zon de werkingen van de ram versterkt, maar zo is het blijkens dit citaat toch niet. Maar ik waag me niet aan uitspraken hierover, want zoals Steiner al zegt: het juiste inzicht in deze dingen is grotendeels verloren gegaan.
   Ik heb jaren geleden wel vrij veel astrologie gelezen, maar ik weet er nog geen bal van.

 2. Als je gedurende vele jaren mensen waarneemt, kunnen je in de zin van de dierenriemtekens en planetenwerkingen e.d. bepaalde karakteristieken gaan opvallen. Eigen waarneming kan meer inzichtelijk werkzaam worden dan het lezen van de dagelijkse ‘sterren’ in een krant als de Telegraaf of een tijdschrift.

  1. Als ik het met mijn inzicht bekijk, dan kan ik zeggen, dat ik in mijn jonge jaren kinderlijk naïef,impulsief en te goedgelovig van aard was.
   Maar na iedere daad van impulsiviteit volgde een ernstige nabeschouwing en dat maakt dat ik nu niet meer zo rammerig ben dat ik mijn sterrenbeeld omgevormd heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s