Niets is zo storend, niets is zo werkelijk verbitterend en erg te beleven, als dat wat men de geestelijke werelden binnendraagt als de gevolgen van liefdeloosheid en van gebrek aan medegevoel, die men in de fysieke wereld ontwikkelt. Men voelt zich zeer verontrust, als men door de helderziende ziel in de geestelijke wereld komt, door alles wat men aan liefdeloosheden, aan zelfzucht in de fysiekzintuiglijke wereld ontwikkelt. Want als men de drempel van de geestelijke wereld overtreedt, dan onthult zich alles wat men zo binnendraagt aan verborgen, in de diepten van de ziel woedend egoïsme, dat de mensen hebben. […] Wat men zo brengt in de hogere werelden aan liefdeloosheid, aan gebrek aan mededogen, verandert in lelijke, vaak gruwelijke gestalten, die men beleeft als men de geestelijke werelden binnentreedt. Deze gestalten zijn werkelijk zeer verontrustend, zeer weerzinwekkend voor de ziel.
Bron: Rudolf Steiner – GA 147 – Die Geheimnisse der Schwelle – München 31 augustus 1913 (bladzijde 143)
Het is rustig hier de laatste tijd. Of zouden mensen worden afgeschrikt door al die fouten, donkere wolken, ongeschiktheden, onwelgevallige meningen en weerzinwekkende gestalten…?
Ja, het is rustig de laatste tijd. Blijkbaar denken de lezers: Wat een ellende allemaal, daar bemoei ik mij niet meer mee. 😉
Nee hoor, het feit dat ik niet reageer wil niet zeggen dat ik niet lees. Hier mag het dan rustig zijn; of de dingen die ik hier lees mij rustig of onrustig maken, is voor jullie misschien een vraag, en voor mij een weet… 😊 En de Wachter aan de Poort? (want ik krijg de indruk dat dit citaat daar over gaat) dat ben jezelf. Dus als je je met gedachtenkracht en houding in het dagelijks leven jezelf zo hebt toegetakeld, ben je ook in staat om met diezelfde kracht dat weer goed te maken.
Dat klinkt misschien wat nonchalant, of gemakkelijk, of luchtigjes, zo is het denk ik niet in het dagelijks leven, maar diezelfde kracht is in mijn visie wel de sleutel tot verdere positieve ontwikkeling.
En ik ben blij dat ik er hier weer een stukje over heb kunnen lezen!! Dank je wel Ridzerd!
Ook bedankt, Haike. Ik reageer ook lang niet altijd op de reacties, maar lees ze wel altijd met grote interesse.
Misschien zijn er toch niet zo veel helderziende zielen? Dus HIER kan het rustig lijken (;-)
Ik zou vaak graag willen reageren Ridzerd, maar hoe ik ook klik op ‘geef reactie’, er gebeurt gewoon niets. Ik weet niet hoe dat komt. Ik reageer regelmatig op internet nieuws, en dat gaat altijd. Met vriendelijke groeten, Bernard Heldt
Brugakker 4118 3704ZB Zeist 030 6953621 06 5020 4989 bernard@heldt.nl
—–Oorspronkelijk bericht—–
reactie is dus wel geslaagd anders kon ik deze nu niet lezen Bernard Heldt
Ik snap niet hoe dat kan, Bernard. Het komt een enkele keer wel eens voor dat een reactie bij de spam gezet wordt, maar dat is nu niet het geval, ik heb de spambox gecheckt. Wel moet je niet meer dan 5 links in een reactie plaatsen, want dan wordt de reactie wel bij de spam gezet.
Overigens is de reactie nu wel geslaagd, zoals cheesecurve ook al meldde.
Zeer weerzinwekkende gestalten voelen veel weerzinwekkender aan dan gestalten die veel weerzin wekken.
Frans kun je daar een toelichting op geven? Wat is nou het verschil? Als het weerzinwekkende eenmaal een feit is, bij een persoon, werkt dat sterker, dan wanneer ik iemand tegen kom die mijn weerzin opwekt? Dat laatste zegt natuurlijk meer over mezelf dan over de ander.
@Haike
Ik vermoed dat Steiner met zijn met de kwalificatie ‘sehr widerwärtig’ een hoge mate van walgelijkheid tot uitdrukking wil brengen, die niet vergelijkbaar is met belevingen die wij in ons dagelijkse leven kunnen hebben van bijvoorbeeld nieuwsbeelden, fotobeelden in de pers of op tv die ons tegen kunnen staan of die wij verafschuwen.
Ik kwam hierop door naast elkaar te zetten:
– zeer weerzinwekkende gestalten;
– gestalten die veel weerzin wekken.
en daarna als het ware het verschil te ‘proeven’. Als wij ons slechts kunnen verlaten op ervaringen/waarnemingen in ons leven die op zich ook heel afschuwelijk zijn, dan kunnen wij ons in vergelijking daarmee wellicht amper een voorstelling maken van de mate van weerzinwekkendheid die Steiner hier bedoelt met de desbetreffende gestalten in de geestelijke wereld. Zoiets voelde ik toen ik dat toch probeerde.
Aha! Dank voor je uitleg. Blijkbaar ben je ver gegaan… Dat vraagt wel om moed..
en dan te weten dat Hollywood zijn best doet om het hier op aarde ook zichtbaar te maken, maar daarvan weten we dan nog dat het nep is, want zouden we dat soort gestalten in levende lijve tegenkomen dan zouden we niet rustig op de bioscoopzetel blijven zitten met chips en cola