Wat is een vergif? (1)

Wat is een vergif? Water is een sterk vergif, als u daarvan tien emmers in een keer binnenkrijgt; en wat nu vergif is, kan de meest weldadige werking hebben als men het op de juiste wijze aan het lichaam toevoert. Het komt er altijd op aan in welke hoeveelheid en onder welke omstandigheden men een stof tot zich neemt. Er is geen gif op zichzelf.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 55 –  Die Erkenntnis des Übersinnlichen in unserer Zeit und deren Bedeutung für das heutige Leben – Berlijn 13 december 1906 (bladzijde 113)

6 gedachtes over “Wat is een vergif? (1)

 1. Ik begrijp dit niet helemaal. Arsenicum bijvoorbeeld, is hartstikke giftig op zich. Mits goed gebruikt juist weer weldadig, door het te potentiëren. Het wordt gebruikt in de antroposofische en homeopathische geneeskunst. Aconitum dito en nog vele andere voorbeelden denkbaar. Maar het blijft toch gif op zich zou je zeggen? Ik denk dat Steiner bedoeld, “mits goed gebruikt”….Of zit er nog een geestelijke gedachte achter bij hem, die het gif relatief maakt?

  1. @Annelies Nou nee, voor zover ik het begrijp, hoeft een gif op zich niet een gif te zijn. Wat voor het ene wezen een gif is, hoeft dit voor een ander wezen niet te zijn. Koeien bijvoorbeeld worden ziek als ze vlees eten (dit weet ik overigens niet zeker, maar ik meen dat ik dit eens ergens gelezen heb).
   Maar wacht het korte vervolg van morgen maar even af, dan wordt het denk ik wel duidelijker.

  2. Haike

   Arsenicum ook wel blauwzuur genoemd, is heel giftig, en het zit in de pit van elke appel.
   En wees nu niet bang dat er wat met je gebeurt als je per ongeluk zo’n pit doorslikt. Als je hem niet eens gekneusd hebt tijdens het kauwen, verlaat de pit via de ontlasting weer het lichaam. Hetzelfde geldt voor de ongepelde amandel, die waar dat bruine vliesje nog om heen zit. Wel eens gegeten? Nou dan heb je dus ook arsenicum binnen gekregen.

   Elke gezonde, goed functionerende lichaamscel bevat een enzym, die in staat is, kleine hoeveelheden arsenicum te neutraliseren, niks aan de hand dus.
   Maar…. een kankercel bevat datzelfde enzym niet, arsenicum die die kankercel bereikt vernietigt dus de kankercel.

   Daarom moest ik destijds van H.C. Moolenburgh Huisarts en Homeopaat in Haarlem, en schrijver over Engelen, de appel altijd met klokhuis en al, opeten, waarbij ik dus juist de pitten wél moest kneuzen tijdens het kauwen. Als je dat een keer probeert, zul je merken dat de smaak sterk overeen komt met die van de ongepelde amandel.

   Vroeger at men sowieso de hele appel op, je kon het je helemaal niet permitteren om goed voedsel weg te gooien, dat is een luxe van deze tijd.

   Bittere amandelen is een ander verhaal, officieel mogen die niet eens verkocht worden, en dat heeft een reden. Maar mijn moeder komt uit oost -Europa, en daar was het heel gewoon om ook met bittere amandelen te werken, waarbij je wel goed moet opletten wat je doet. Voor deze laatste groep geldt zeker wat Steiner zegt in het citaat hierboven, drink je 10 liter water achter elkaar, dan ga je ook kapot. Een uitspraak die Moolenburgh destijds ook tegen mij deed, zonder dat hij zich daar op voor liet staan, wist hij veel over antroposofie, ontdekte ik jaren later.
   Alles dus met mate tot je nemen.

   En ja; koeien worden hartstikke ziek als ze vlees eten, zelfs als ze het bij vergissing binnen krijgen, ze sterven eraan. Ze bouwen innerlijk een schuldgevoel op, waar ze geen kant mee op kunnen, en offeren zich als het ware op door te sterven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s