De materialistische wereldbeschouwing is uit vrees en angst ontstaan

De intellectualistische tijd vertroebelt de blik voor wat in het menselijk innerlijk is. […] De mens is bang om dieper te blikken in het eigenlijke eeuwige van de menselijke ziel, en vanuit deze vrees vestigde hij de leer: ‘Er is absoluut niets dan dit leven tussen geboorte en dood.’ – Het moderne materialisme is uit de vrees ontstaan, zonder dat hij daar het geringste vermoeden van heeft. Een vrees- en angstproduct is deze moderne materialistische wereldbeschouwing.

Bron: Rudolf Steiner – GA 207 – Anthroposophie als Kosmosophie – Dornach 23 september 1921 (bladzijde 23-24)

14 gedachtes over “De materialistische wereldbeschouwing is uit vrees en angst ontstaan

 1. Haike

  En ik denk dat dit anno 2012 nog steeds geldt, als ik rond kijk in de wereld, dus in die zin is het citaat zoals wel vaker over Steiner gezegd wordt; tijdloos… 😊

 2. Fred

  Beste lezers,

  het vraagt ook veel moed (in deze Michaëlstijd) ‘om dieper te blikken in het eigenlijke eeuwige van de menselijke ziel’ en dit is niet zo gemakkelijk. Als ik materialistisch denk dan redeneer ik meer onbewust dat de feiten en inzichten mij tot die materialistische opvatting brengen. Ik kan heel lang over het hoofd zien dat ik in wezen een geestelijke kern bezit en het is soms nog moeilijker om te beseffen dat een materialistische opvatting alleen tot stand kan komen doordat ik mijn denken, als geestelijk element van de ziel, actief moet gebruiken om tot wat voor opvatting dan ook te kunnen komen!
  Daarmee zou in principe een strikt materialistische opvatting al overwonnen zijn ….

  Fred

 3. leonieheine

  Het is al moeilijk voor sommigen als we geconfronteerd worden met een kostenverhoging en met andere kleinere ongemakken en inderdaad zal het wel wat duren om tot een andere levens beschouwing te komen.Ik denk dat juist door een verdere ontwikkeling in “intellectueel en materialistisch opzicht” de leegheid er van beleefd kan worden.Het moet mij ook van het hart…dat er ook onder de Antroposofen…veel knap doordacht wordt van uit het hoofd .Mensen die het geestelijke belevingen hebben ervaren en hun zoektocht praktisch vorm willen geven haken vaak af bij de antroposofische vereniging.Ik heb zelf meegemaakt hoe dat is als je ervaringen neer gesabeld worden met maatstaven wat ze hebben gelezen en begrepen uit boeken van Steiner.Iemand die werkelijk wat te vertellen heeft spreekt niet meer.Steiner heeft ooit eens ergens gezegd…vertel elkaar van jullie wonderen…..maar ik kijk wel uit voor de antwoorden die je juist vanuit de Antroposofische hoek krijgt.Toch los van dit alles….is Steiner de voedingsbodem waarop ik kijk naar mijzelf en de wereld om mij heen.

 4. Danjewel maar weer Ridzerd voor het fijne citaat van de dag. Of ik wel of niet regaeer, ik lees elke dag wat je schrijft.
  Ik denk mét Haitske, dat dit citaat nog helemaal ‘up to date’ is.
  Voor mij zegt Fred iets wezenlijks, het heeft alles met ‘bewust-zijn’ ervan te maken….
  En Leonie, hetgeen jij schrijft is koren op mijn molen. Daarom blijf ik ook het liefst aan de zijlijn staan en ga in alles mijn eigen weg, gestoeld op de antroposofische levensbeschouwing…Het aan elkaar vertellen van onze wonderen blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk te zijn, zoals ook jouw ervaring is. Mij geeft het een eenzaam gevoel en ook weer niet, omdat ik besef dat het tijd vraagt om elkaar onze geestelijke belevingen, als normaal zijnde in deze tijd, te kunnen vertellen. Angst en vrees, zoals boven beschreven zit er diep in, ook bij antroposofen.
  Wonderlijk vind ik, dat ik mijn verhaal beter kwijt kan aan mensen waarbij ik dat helemaal niet verwacht had te kunnen doen. Het komt dan spontaan en ik hoor dan ook ervaringen van hen. Nu heb ik het over mensen die het woord antroposofie nog nooit gehoord hebben.

  1. Haike

   Ik zie geen Haitske op het moment van dit schrijven, die hier gepost heeft…😊 Daar komt bij dat ik van het mannelijke geslacht ben, en nog steeds niet de intentie heb dat te gaan veranderen…😄

  2. leonieheine

   Dit is ook koren/voeding op mijn bodem….dank,Annelies! en inderdaad is ook mijn ervaring dat mensen die nooit van antroposofie hebben gehoord, vaak heel warm en open staan. Een ieder kan ook zonder die kennis tot een wakker/geestelijke beleving komen.Bescheidenheid is op zijn plaats en de verwondering dat er vele wegen tot God leiden. Het schermen met Steiners uitspraken op iedere ervaring die mensen persoonlijk hebben beleeft, is echt kwetsend en arrogant .Het is toch echt jammer dat je dan juist geen bedding hierin vindt bij de Antroposofische beweging.Je wordt zelf uitgemaakt voor iemand die niet goed geïncarneerd is of er wordt beweerd dat geestelijke ervaringen maar heel zeldzaam te verwerven zijn.
   Kennelijk zit ik hier toch erg mee dat ik er nu zo over schrijf.Misschien moet er een tak/beweging komen voor deze mensen die dolende zijn in het land van de boekenwijsheid en betweters die nu veelal via het woord de antroposofie uitdragen.Sorry,mocht ik onbedoeld de zuivere en de integere personen hiermee raken ….dat is geenszins mijn bedoeling.Ik hoop dat er begrip en ruimte mag zijn juist ook voor mijn ervaringen in het land van de Antroposofie.

 5. @ Leonie, als je het gevoel of idee hebt niet gezien te worden in je eigenheid en belevingen, dan is dit op zijn minst teleurstellend. Ik begrijp dan ook al te goed, dat je er mee zit. Als ik jou goed lees ben je ook boos.
  Ikzelf heb geen behoefte aan een andere beweging of tak zoals jij schrijft, wel aan begrip, daarom vind ik het fijn dat we dit nu delen. Zolang ik het gevoel heb dat ik mij kan ontwikkelen aan het leven van alledag, is dit voor mij niet nodig.
  En ja, er leiden vele wegen naar ……, Rome 😉

  1. leonieheine

   Ik onderschrijf wat je er over te zeggen hebt….nee,ik ben niet boos…en voor mijzelf put ik uit velerlei manieren mijn voeding”creatief en kunstzinnig”het zijn gelukkige ervaringen in beleving van een stilte en dankbaarheid.
   Ik denk met mijn schrijven meer aan de nieuwkomers in de Antroposofie .Ik bemerk de vervlakking in iedere tak van de Antroposofische beweging en dat is toch zo jammer te noemen.
   Ridzerd ik gedenk je in mijn meditatie en hoop dat je de kracht weer mag vinden om deze vruchtbare uitwisseling voort te zetten.
   Een warme groet……

 6. Het lijkt me niet zonder zin om een tijdlang, voor een aantal mensen beslaat dit een groot deel van hun leven, materialist te zijn. Zo was ik zelf van pakweg 16 tot 17-jarige leeftijd een overtuigd atheïst. Heel sterk doorleefd. Prima. Ken het daardoor van binnen uit.

  Voor meer over twee (geesteswetenschappelijke) scholingswegen, (1) een meer wetenschappelijke en/of (2) een meer algemene, voor een ieder toegankelijk/begaanbaar (bron: Rudolf Steiner, GA 322) zie dit commentaar en dit commentaar in de reactieruimte onder het blogbericht Manifestaties van het licht (Cahier, 30-9-2012).

  1. Precisering bovenstaande reactie, tweede alinea, eerste zin, scholingsweg 1: meer (filosofisch)wetenschappelijke, respectievelijk (natuur)wetenschappelijke (als vertrekpunt) scholingsweg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s