Mijn kennis van het geestelijke, daarvan ben ik mij volledig bewust, is resultaat van eigen schouwen

Mijn kennis van het geestelijke, daarvan ben ik mij volledig bewust, is resultaat van eigen schouwen. Ik had te allen tijde, bij alle details en bij de grote overzichten, mijzelf streng gecontroleerd, of ik elke stap in het schouwende voortgaan zo deed, dat volkomen bezonnen bewustzijn deze stappen begeleidde. Zoals de mathematicus van gedachte tot gedachte voortschrijdt, zonder dat onbewuste factoren, autosuggestie, enz. een rol spelen, zo – zei ik tot mijzelf – moet geestelijk schouwen van objectieve imaginatie tot objectieve imaginatie voortschrijden, zonder dat iets anders in de ziel leeft dan de geestelijke inhoud van een helder bezonnen bewustzijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – Die Geheimwissenschaft im Umriss (bladzijde 30) (dit fragment is uit de vertaling van F. Wilmar)

 

2 gedachtes over “Mijn kennis van het geestelijke, daarvan ben ik mij volledig bewust, is resultaat van eigen schouwen

  1. John Wervenbos

    Exact clairvoyance (voordracht gehouden te Londen, 14-4-1922; GA 211) noemde Steiner dit ook wel in lezingen voor Engelstaligen. Variant op exacte wetenschap. Overigens was Steiner geen talenwonder als ik het wel heb, ik bedoel in de zin van meertalig spreker en schrijver; hij hield dan ook zeker geen (hele) voordrachten in het Engels en of hij die term, exact clairvoyance, zelf introduceerde weet ik niet. Leek me jaren geleden aannemelijk dat hij dit zelf had geïntroduceerd om goed (en gerechtvaardigd) aan te sluiten bij zekere kwaliteiten aanwezig in de Engelstalige cultuur. Zoals bekend staat exacte wetenschap daar hoog in aanzien. (En dat met recht.) Het woord exact behoort tot het Duitse vocabulaire (synoniem voor genau), het woord clairvoyant is van Frans-Latijnse oorsprong, zie: etymologiebank.nl en wordt zo nu en dan in het Nederlands gebruikt (clairvoyant) en standaard in het Engels (clairvoyance). In het Duits heet het: hellseherisch, hellsehend. Helderziend (Nederlands) → clairvoyance (Engels) → hellseherisch, hellsehend (Duits). Misschien heeft dus in onder andere Londen een uitdrukking als ‘exact hellsehend’ in de mond gelegen; direct ‘exact clairvoyance’ zou natuurlijk ook kunnen.

    Met klem benadrukte Steiner voortdurend het wetenschappelijk karakter van geesteswetenschap. Dat zijn geesteswetenschappelijke kennis berust op eigen schouwen, bracht hij regelmatig naar voren; dit mede om beschuldigingen van plagiaat tegen te spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s