Hoe vreemd het ook klinkt, toch is het waar…

Zo vreemd het voor onze tijd klinkt, toch is het waar, dat bij mensen die veel liegen, bijvoorbeeld wonden – onder verder gelijke omstandigheden – moeilijker te genezen zijn dan bij eerlijke mensen. Vanzelfsprekend mag men dit niet absoluut concluderen, er kunnen ook andere redenen voor zijn. Maar vooropgesteld dat al de overige omstandigheden hetzelfde zijn, dan zijn bij leugenachtige mensen wonden moeilijker te genezen dan bij waarheidslievende mensen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – München 11 december 1910 (bladzijde 209)

 

14 gedachtes over “Hoe vreemd het ook klinkt, toch is het waar…

 1. Haike

  Dat is wel heel interessant, want wenste ik jou, Ridzerd vanuit een relatief gezonde positie, het beste toe, lag ik een paar uur later zelf in een ambulance op weg naar een ziekenhuis, waar vervolgens niks te vinden was aan mijn persoontje. En na 1,5 dag waren alle verschijnselen (evenwichtsstoornis, braken) weg, en liep ik geheel zelfstandig gisteren weer het ziekenhuis uit.
  Nou weet ik niet, of de snelheid waarmee ik hersteld ben, te maken heeft met de eigenschap dat ik sowieso slecht ben in liegen, maar ik geloof niet dat de heren en dames doktoren hadden verwacht dat het zo snel zou bijtrekken.
  Ik neem aan dat als Steiner het over wonden heeft, dat dit zelfde principe ook voor een ziekte geldt, waarvan men sneller of minder snel van hersteld?

  1. Gelukkig dat het ook met jou wat meevalt, Haike. Je schreef meen ik enige tijd geleden dat je als kind een hersentumor hebt gehad. Heb je eigenlijk in je leven vaak in het ziekenhuis gelegen?
   Wat Steiner hier als voorbeeld schrijft over liegen, eerlijkheid en het al dan niet snel herstellen van wonden, geldt in principe wel voor alles wat met ziekte en gezondheid te maken heeft. Dat wil zeggen: het moreel goede is gezondmakend, is het niet in dit leven, dan zeker in een volgend leven. Tenminste zo heb ik het begrepen.

   1. Haike

    Niet heel vaak, destijds wel heel lang een maand of drie, meen ik. Deze evenwichtsstoornis, nu, werd ook aan mijn tumor van destijds gekoppeld. En ik heb de laatste jaren wel wat meer lichte evenwichtsstoornissen gehad, maar zo heftig als afgelopen zaterdag, was nog niet eerder voor gekomen.
    Maar goed; je hebt ook een prachtig citaat neergezet over kwaad en hindernissen die je als mens zelf rondstrooit en waar je krachtiger uit kan komen, dus probeer ik dat dan maar in praktijk te brengen, zo’n citaat komt ook niet voor niets op dat moment op je pad, denk ik dan maar…

   2. Leonie

    Dit is toch een vreemd iets Haike?Blijf je nu niet ietwat bezorgd?Dat met die wondgenezing vind ik nu ook zo een soort onverklaarbaarheid?

 2. Haike

  Leonie als jij doelt met “vreemd” dat het zomaar plots uit de lucht kwam vallen en er nog niet veel aanknopingspunten zijn waar het mee te maken heeft; een beetje raar is het wel.
  Over die wondgenezing; Edithe de Clercq Zubli vertelde me eens dat veel liegen gaten slaat in je eigen Astrale lichaam, ik heb dat destijds als kennisgeving aangenomen maar verder niet uitgezocht. Maar volgens mij is het Astrale lichaam ook de bron die ervoor zorgt dat het fysieke lichaam zich na een open wond weer sluit/heelt. Verder weet ik uit mijn eigen praktijk dat “niet congruent zijn” of erger, een fysiek aantoonbare verzwakking geeft in je spieren…

  1. Haike

   Nee de wereld bleef staan, (wel scheef) en ik steeg op. En een Nystagmus in een heel hoog tempo, ik me niet herinneren het ooit zo hoog te hebben mee gemaakt.

 3. leonieheine

  Tja ,dan kijken wij naar zo een persoon waarvan de wonden maar niet willen helen en dan vraag ik als geneesheer ….kan het zijn dat u veel al de waarheid niet spreekt?

  1. Steiner zegt er duidelijk bij: Vanzelfsprekend mag men dit niet absoluut concluderen, er kunnen ook andere redenen voor zijn.
   Een verstandig geneesheer zal dus nooit concluderen dat de patiënt in kwestie wel veel zal liegen en zeggen zal hij het al helemaal niet.

  1. Uiteraard, ik had niet door dat het als grap was bedoeld. Men ziet en hoort bij een geschreven reactie verder geen intonatie, gelaatsuitdrukking enz. Dan is het vaak moeilijk uit te maken of het serieus bedoeld is of niet. Daarom zet ik er zelf altijd een 😉 bij als het min of meer grappig bedoeld is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s