Ik heb er altijd naar gestreefd enkel de feiten te laten spreken

U weet uit mijn voordrachten dat ik niet graag mijn meningen naar voren breng. De persoonlijke meningen van een individu hebben in principe eigenlijk weinig waarde. Ik heb er altijd naar gestreefd, ook op het gebied van de geesteswetenschap, louter de feiten door zichzelf te laten spreken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 125 – Wege und Ziele des geistigen Menschen – München 26 augustus 1910 (bladzijde 71)

Zie ook: Meningen zijn onbelangrijk

5 gedachtes over “Ik heb er altijd naar gestreefd enkel de feiten te laten spreken

 1. Leonie

  Dat vind ik persoonlijk… haha…naar mijn mening….een moeilijke,de eigen ervaringen van Steiner spelen toch hoofdzakelijk de hoofdrol in zijn voordrachten over de geestes wereld.Misschien is dat geen mening/opvatting?Toch maakt de eigen mening een groot onderdeel uit hoe we onze begripsvorming gestalte geven?

  1. Dat is zeker waar dat de eigen ervaringen van Steiner de hoofdrol spelen in zijn voordrachten en geschriften over de geesteswereld, maar het zijn zeker geen dingen die zijn eigen mening of opvatting zijn. Het is Steiner om de waarheid te doen en niet om meningen. Het zou wel heel raar zijn als bijvoorbeeld een leraar op school de stelling van Pythagoras of de wet van Archimedes zou uitleggen en dat een leerling dan zou zeggen: ‘Ik geloof het niet, want ik heb een andere mening.’ Zo is het ook met de geestelijke zaken die Steiner beschrijft.

   Zie ook: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/?s=eigen+waarheid+bestaat+niet

 2. Helemaal waar. En daarmee laat de huidige tijdgeest zijn enorme zwakte zien. Kijk naar de social media, enz. enz. Iedereen heeft een mening, er wordt altijd verwacht dat men ergens een standpunt over heeft, zelfs de grootste onbenul moet ergens een mening over hebben. Gelukkig zijn er verschillen. Bijvoorbeeld in Noord-Europa is men veel zwijgzamer. Het hebben van geen mening (eenvoudig omdat men er niets van af weet) wordt daar meer gewaardeerd. Het hebben van een mening staat haaks op het zoeken naar onpartijdige waarheid, zoals de dingen werkelijk zijn.

 3. zelfs de grootste onbenul moet ergens een mening over hebben.

  Ja, dat is een mooie oneliner. Je ziet het ook bij de politici. Niet dat het onbenullen zijn, dat niet, het zijn meestal intelligente mensen, maar als je ze in de debatten hoort, dan heeft ieder zijn mening en die worden verkondigd met absolute zekerheid, maar uiteindelijk weet volgens mij niemand van hen hoe ze de sociale en economische problemen echt goed moeten aanpakken.

 4. Leonie

  De mening is een onderdeel van het onderscheidingsvermogen,een mening is een opvatting en geen conclusie dat het dan ook daadwerkelijk de waarheid is.Men kan dus een mening/opvatting hebben over wat er in Syrië gebeurd en je kunt die mening ook gestalte geven door deze mening/opvatting in de wereld praktisch vorm te geven. Het kan negatief of positief uitpakken .Steiner heeft wellicht “snap ik nu”geen opvatting nog mening over datgene wat hij naar voren brengt …het was mij niet duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s