Beste lezers en lezeressen,
Nogmaals hartelijk dank voor alle leuke, aardige reacties van gisteren. Ik ben al weer redelijk opgeknapt, zodat ik weer een mooi fragment van Steiner kon vertalen.
Het kwaad en hindernissen: waar is het goed voor?
De ontwikkeling verloopt zo dat de mens zich steeds weer om zo te zeggen obstakels in de weg legt. […] Men mag niet zo denken, dat men zegt: het zou beter zijn voor de mens, als hij zich geen hindernissen in de weg legde. Doordat hij zich hindernissen en belemmeringen in de weg legt, wordt hij sterk, doet hij ervaring op. Doordat hij de obstakels die hij zichzelf in de weg heeft gelegd, ook weer elimineert en overwint, wordt hij pas het sterke wezen aan het eind van de aardeontwikkeling, dat hij moet worden. Het is beslist in de zin van de evolutie van de aarde gelegen, dat hij zichzelf stenen in de weg legt. En zou hij zich geen kracht moeten veroveren om de barrières weer uit de weg te ruimen, dan zou hij die kracht ook niet verkrijgen. Dat wil zeggen: de wereld zou deze kracht die hij daardoor ontwikkelt, kwijt raken (Duits: verlustig gehen). We moeten er geheel van afzien wat er aan goed en kwaad met zulke hindernissen en weerstanden verbonden is. We moeten er alleen naar kijken, dat de wijsheid van de wereld vanaf het begin in de menselijke aardeontwikkeling erop gericht is de mensen de mogelijkheid te bieden om zich hindernissen in de weg te kunnen leggen, opdat hij ze weer uit de weg kan ruimen en dan de grote, sterke kracht voor later in de wereld kan hebben. Men zou zelfs kunnen zeggen: De wijsheid der wereldleiding heeft de mensen slecht laten worden, heeft hem de mogelijkheid van het kwaad, van het schade aanrichten gegeven, zodat hij door het goedmaken van de schade, in de overwinning van het kwaad, in het verloop van de karmische ontwikkeling een sterker wezen wordt, als hij anders geworden zou zijn, wanneer hij als vanzelf zijn doel zou bereiken. Zo moet men het belang en de rechtvaardiging van tegenwerkingen en hindernissen zien.
Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn 26 januari 1909 (Bladzijde 207-208)
Fijn dat het weer wat beter met je gaat Ridzerd! Je bent snel terug met dit mooie citaat. Heel toepasselijk en herkenbaar in deze dagen voor Michaël. Het is steeds weer frappant dat je vaak citaten plaatst, die op dat moment ook met mijzelf te maken hebben. Waar ik mijn eigen worstelingen en innerlijke weg in kan herkennen. Dat brengt het in een groter perspectief. En het toont voor mij aan dat, ook al woon je in het hoge noorden, we in de geest verbonden zijn. Zo ervaar ik het althans, als ik je stukken lees en ik denk dat dat voor anderen ook zo kan gelden.
Heb een fijn, zonnig weekend, met een hartelijke groet,
Mirthe
Hallo Mirthe, dat is inderdaad wel frappant. Want ik heb in feite geen enkele planning in het plaatsen van de citaten. Ik had er bijvoorbeeld helemaal niet aan gedacht dat het bijna Michaëlsdag is. Ik plaats geheel willekeurig wat ik tegenkom in een boek of voordrachtenserie op internet, waar ik op dat moment in bezig ben. Als ik dan niets tegenkom, zoek ik vaak in het lexicon van Urs Schwendener. Het komt ook vaak voor dat ik een citaat plaats uit een voordracht die ik niet eens in zijn geheel gelezen heb.
Jij ook een zonnig en goed weekeind. De zon schijnt hier op het moment, ik denk dat ik zo direct maar een stukje ga fietsen in het kader van de volksgezondheid. 🙂 Ridzerd
Ja dit is een krachtig/prachtig citaat. De inhoud kun je inderdaad Michaëlisch opvatten. Negenentwintig september Michaëlsdag. Daaromheen Michaëlstijd. Er wordt veel georganiseerd in dat kader. Zie bijvoorbeeld: Michaëlsymposium.
Goed idee om op de fiets te stappen Ridzerd.
Wat dat symposium aangaat lees ik over tariefstelling en entourage:
‘De prijs voor het hele weekend bedraagt € 185,- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, lunches, diner en exclusief drankjes bij het diner.’
Wel zeer fors naar mijn idee. Maar goed, dat mag men met elkaar natuurlijk zelf bepalen.
Potverdorie, € 185 voor een symposium. Denken ze soms dat ons het geld op de rug groeit. 🙂
Ja ja. Breek me de bek niet open.
Ja, John, ik fiets sinds ongeveer begin dit jaar elke dag een stukje op doktersadvies. Hij raadde mij 1 uur per dag aan, maar het moet niet te gek worden vanzelf. 🙂 Ik probeer nu elke dag een half uur, maar vaak ben ik na 20 minuten al weer thuis.
Goede zaak Ridzerd! En als 20 minuten voorlopig je tax is dan zij dat zo.
Als ervaringsdeskundige ben ik ondertussen wel zo ver dat ik me geheel kan vinden in deze tekst… 😊
Enne over dat fietsen Ridzerd; als je het toch voor elkaar kan krijgen om langer te gaan fietsen, kan het gebeuren dat je het helemaal te gek gaat vinden. Bij mij breekt het mijn geest open, geeft het diepte aan de gedachten, een vlucht aan de imaginatie, en vleugels aan het geheel….