Alle mensen hebben kleren nodig, maar niet iedereen hoeft kleermaker te worden

Door de vorm waarin in onze tijd de geesteswetenschap moet worden verbreid, treden maar al te gauw misverstanden op over haar grondslagen, bijvoorbeeld over het occultisme en de scholing daarin. Een dergelijk misverstand is bijvoorbeeld dat de antroposofie ieder die haar in een of andere vorm aanvaardt, ook tot occulte scholing zou verplichten. Dat is echter beslist niet het geval. […] Onze tijd heeft de spirituele wetenschap nodig; en de mensheid zou in de huidige fase van haar ontwikkeling tot absolute leegte en algehele onvruchtbaarheid vervallen, als de geesteswetenschap haar niet als een machtige krachtstroom zou toevloeien. Maar bedenkelijk zou het zijn als elke antroposoof ook occulte leerling zou willen worden. Dat zou – vergeeft u mij de triviale vergelijking – hetzelfde zijn als wanneer, vanwege het feit dat alle mensen kleren nodig hebben, iedereen ook kleermaker zou moeten worden. Geesteswetenschap hebben alle mensen nodig onder bepaalde voorwaarden; esoterische scholing slechts enkelen.

Bron: Rudolf Steiner – Brieven – brief 154 aan Martha Langen – Berlijn 20 september 1907 (bladzijde 279-280)

GA 264 (bladzijde 39-40)

 

4 gedachtes over “Alle mensen hebben kleren nodig, maar niet iedereen hoeft kleermaker te worden

  1. Dat vroeg ik mij ook af toen ik dit citaat hier neerzette. Ik vermoed dat hij bedoelt dat het in zijn algemeenheid wel waar is dat alle mensen geesteswetenschap nodig hebben, maar dat er ook mensen zijn voor wie het in het huidige leven niet geschikt zou zijn, bijvoorbeeld omdat men een verstandelijke beperking heeft. Veel verstand heeft men weliswaar niet nodig voor de antroposofie, maar wel een beetje… 😉

 1. Zou je Steiners voorbeeld niet serieus moet nemen en kijken naar de verhouding kleermakers / mensen? Je kunt dus antroposoof zijn en geen occulte scholing doormaken. Je verdiepen in de antroposofie is kennelijk niet meteen ook een occulte scholing. Heel bevrijdend eigenlijk, dat je daaraan niet hoeft te beginnen als je vermoed dat dat jou weg niet is. Blijft over: wat is een antroposoof en wat wordt precies bedoeld met occulte scholing?

  1. Hoezo, denk je dan dat ik Steiners voorbeeld niet serieus neem?
   Je verdiepen in de antroposofie is wel een een occulte scholing, althans de allereerste stap ervan. Maar in het algemeen bedoelt hij met ‘occulte scholing’ dat men ook meditatie doet en allerlei andere oefeningen.
   Wat een antroposoof is, daar zou ik op zeggen: iemand die er interesse voor heeft, het in zich opneemt en ook overtuigd van de waarheid ervan is.
   (Althans in grote lijnen, het is best mogelijk dat er details in het werk van Steiner voorkomen, die niet kloppen; eerlijk gezegd denk ik trouwens dat er niet veel is in zijn werk dat niet waar is.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s