Ontwikkelingshindernissen

Wat de mens in zijn fysieke leven ervaart, is van waarde voor hem omdat hij op de weg van die belevenissen zich steeds hoger en hoger ontwikkelt, door wat hij op aarde verricht. Dat is het wezenlijke. Aan de andere kant doen er zich voor de mens tussen geboorte en dood talrijke aanleidingen voor, om hindernissen voor de ontwikkeling te scheppen. Daartoe behoort alles wat door ons doen de medemensen schade berokkent. Elke keer als wij ons op kosten van onze medemensen een of andere egoïstische voldoening verschaffen, of iets zelfzuchtigs ondernemen dat echter samenhangt met en ergens ingrijpt in de wereld, scheppen wij een hindernis voor onze ontwikkeling. Wij geven iemand een klap: de lichamelijke en morele smart van die mens is voor onze ontwikkeling een obstakel. Deze ontwikkelingsbelemmering zou ons voor alle volgende tijden en levens aan blijven hangen, als wij het niet uit de wereld zouden helpen. De mens ontvangt nu in de tijd van het kamaloka (ook wel genoemd: oord der begeerten, vagevuur, louteringsvuur) een impuls deze ontwikkelingshindernissen uit de weg te ruimen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 109 – Das Prinzip der spirituellen Ökonomie im Zusammenhang mit Wiederverkörperungsfragen – Boedapest 6 juni 1909 (bladzijde 187-188)

Zie ook: Vivisectie

P.S. Het komt er dus kortweg gezegd op neer dat een mens die een ander mens (of dier) schade of leed berokkent, zichzelf ook schade of leed berokkent. En dat alle leed die men in het aardse leven berokkent aan anderen, na de dood omgekeerd wordt beleefd, met andere woorden: als men iemand heeft mishandeld of zelfs vermoord of op een of andere wijze leed heeft veroorzaakt, dan beleeft men dit na de dood alsof men zelf wordt mishandeld of vermoord, dus men beleeft dan zelf wat het slachtoffer heeft beleefd. Stel nu eens dat alle mensen – het zal waarschijnlijk nooit gebeuren -, maar stel nu eens dat alle mensen hiervan overtuigd zouden zijn, zou de wereld er dan niet heel anders uitzien? Zou er dan niet zeer veel misdaad uit de wereld verdwijnen? Ik denk dat er geen enkel idee of inzicht bestaat, waar zo’n krachtige morele impuls van uitgaat als van deze waarheid.

5 gedachtes over “Ontwikkelingshindernissen

 1. Hedvig

  Hallo Ridzerd,
  Zo heb ik het ook begrepen, maar denk ik dan meteen.
  Is dat dan ook geen vorm van egoïsme, als je snapt wat ik bedoel?
  Moet het niet uit je hart komen dat je anderen geen leed wil aandoen?

  1. Ja, Hedvig, daar heb je een heel sterk punt. Het is denk inderdaad wel een vorm van egoïsme, maar het is een verfijnd egoïsme, men zou het ook kunnen noemen een welbegrepen eigenbelang. Maar niet alle egoïsme is per definitie verkeerd. Je hebt groot gelijk dat het uit het hart zou moeten komen en dat gaat het waarschijnlijk bij de meeste mensen ook wel, maar het kan ook vaak genoeg voorkomen dat wij een hekel aan bepaalde mensen hebben, bijvoorbeeld door hun slechte eigenschappen of doordat ze ons beledigd hebben, en dan zouden wij die misschien ‘een hengst voor de kop’ willen geven, wat misschien dan ook nog wel terecht en verdiend zou zijn. Maar in zulke gevallen kan dan bovengenoemd inzicht ons er toch van doen weerhouden en ons zelf doen beheersen. Zoiets zie ik het ongeveer.

 2. Haike

  Het paradoxale eraan is natuurlijk ook dat als je geen weerstand, hindernissen ,op je weg vind, je ook niet de kans krijgt om je verder te ontwikkelen. Zonder weerstand geen glans, kijk maar naar de zilveren lepel die eerst gepoetst moet worden, voordat er sprake van glans kan zijn..

 3. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 2 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s