Soms is het een zeer gevaarlijke zaak…

Het eerste wat de mens kan doen om de helderziende krachten te wekken, is dat de moraliteit en de handelingen overeenstemmen (Duits: eins werden). Dit is de beste scholing voor de helderziende krachten. Daarom wordt altijd benadrukt, dat men eigenlijk door niets anders als door verhoging van het morele karakter tot de helderziende krachten zou moeten komen. […] We zien dat mensen die door allerlei andere manieren helderziende krachten ontwikkeld hebben, bepaalde slechte eigenschappen vertonen, die ze vroeger niet of nauwelijks hebben gehad; bijvoorbeeld grote leugenaars worden, als ze beginnen helderziende vermogens te ontwikkelen. – Ja, soms is het een zeer gevaarlijke zaak voor het karakter van een mens, vooral als hij tot helderhorendheid komt. Helderziendheid is nog niet zo gevaarlijk als helderhorendheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Zürich 15  januari 1912 (bladzijde 49)

Zie ook: De gulden regel

2 gedachtes over “Soms is het een zeer gevaarlijke zaak…

  1. Haike

    Nou ben ik wel heel benieuwd, waarom je bij helderhorendheid een groter risico loopt, om blijkbaar karaktervervorming te krijgen, dan wanneer je het stadium van helderziendheid kan bereiken… Ik neem aan dat Steiner daar nog iets over zegt? En staat dat dan ook in diezelfde GA?

    1. Ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar, maar Steiner gaat er niet verder op door. Er komt nog wel een heel lang verhaal achteraan, maar niet specifiek over de verschillen tussen helderhorendheid en helderziendheid, wat het gevaar betreft. Ik kan me er echter wel iets bij voorstellen: bij zien ziet men alleen iets. Bij horen kan er ook sprake zijn van stemmen, die je van allerlei influisteren of zelfs bevelen geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s