En zo kan men wel van alles verbieden…

En zo kan men wel van alles verbieden, maar de mensen komen dan op allerlei andere dingen, wat in de regel niet beter is, maar nog erger. En daarom geloof ik dat uitleg hoe de alcohol werkt, op de manier zoals we het vandaag bijvoorbeeld geschilderd hebben, werkelijk veel meer kan bijdragen, dat juist opheldering de mensen er langzamerhand toe brengt de alcohol te laten staan. Dat beïnvloedt niet de menselijke vrijheid, maar dat brengt de mensen er tegelijk toe om te zeggen: ‘Dat is toch angstwekkend! (Duits: unheimlich) Tot in de beenderen word ik geruïneerd!’ Dat werkt dan als gevoel, terwijl wetten alleen op het verstand werken. De juiste waarheden, de juiste inzichten, dat zijn die welke tot in het gevoel werken. Daarom is mijn overtuiging: Tot een effectieve sociale hervorming – want op andere gebieden is het overeenkomstig, bijna net zo als hier – komen we toch alleen als we in de breedste kringen voor een werkelijke voorlichting zorgen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach 8 januari 1923 (bladzijde 226)

3 gedachtes over “En zo kan men wel van alles verbieden…

  1. Dat veronderstelt (wil tot) handelen uit inzicht. Zit uiteraard inspanning tot verwerven van een juiste voorstelling van zaken aan vast. Tegelijk heerst vaak ook een strijd om die voorstellingen van zaken; er bestaan nu eenmaal verschillen in opvatting, rookgordijnen van desinformatie en een breed scala aan illusoire opvattingen. Ook in dat opzicht zijn veel mensen immers heel beïnvloedbaar.

    Daarom vind ik bijvoorbeeld het licht dat Ron Dunselman liet schijnen over het leven en werk van Timothy Leary en Albert Hofmann zo sterk: Ron Dunselman over Timothy Leary (In plaats van het ik – De verborgen werking van drugs). Met dit in gedachten is ook de volgende documentaire interessant: Timothy Leary – Ein Prof auf LSD (Youtube kanaal van John Wervenbos).

      1. Ja is reuzehandig zo’n kanaal. Voor jezelf en voor informatie-uitwisseling. Kende jouw kanaal al. Op zo’n kanaal een link plaatsen naar een eigen blog of wat dan ook, kan ja. Zal daar nog verder aan werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s