En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol

Men moet weten dat alcohol geleidelijk aan tot in het beenmerg gaat en meer en meer het bloed ruïneert. Doordat de alcohol dan de nakomelingen ruïneert, is de gehele nakomende familie geruïneerd! Als een mens dus, laten we zeggen, drie kinderen heeft, dan zijn die kinderen allereerst een beetje geruïneerd; maar degenen die weer van deze drie afstammen, die zijn sterk geruïneerd. En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol. En veel van wat tegenwoordig aan zwakte in de mensheid aanwezig is, komt eenvoudig doordat de voorouders te veel gedronken hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 348 – Über Gesundheit und Krankheit – Dornach, 8 januari 1923 (bladzijde 224)

24 gedachtes over “En zo verwoest men voor lange tijdperioden de mensen door de alcohol

 1. Tja onder andere zijn bekend het syndroom van Wernicke en het syndroom van Korsakov. Dit bij zeer overmatig alcoholgebruik natuurlijk. Wat dan precies op het nageslacht wordt overgebracht, in het bijzonder op de tweede generatie, is me wat minder duidelijk. Er wordt wel gesuggereerd dat drankzucht mogelijk mede erfelijk zou kunnen zijn: alcoholisme – erfelijkheid. In hoeverre dat klopt, opgaat, vraag ik me af. Zie ook: Wat zijn de mogelijke oorzaken van alcoholgebruik? (Webpagina Nationaal Kompas Volksgezondheid).

   1. Het is mij ook niet precies duidelijk geworden wat voor soort doorwerking hij bedoelt. De citaten waar ik nog mee kom, gaan daar niet over, maar over of het zin heeft om alcohol te verbieden of niet.

  1. Ah juist. Wat preventie betreft zat Steiner op de lijn van (goede en relevante) voorlichting, maar geen verbod als ik het wel heb. Zal de teksten die jij nog zult aanleveren de komende dagen gaan lezen.

 2. Het filmpje is zo pijnlijk. Mensen helpen niet echt, deze man moet geholpen worden, nu gaat hij zo naar buiten en loopt niet alleen hij gevaar, maar alle mensen die met hem buiten zijn.

  Ja, ik heb ook geleerd dat de erfelijkheid hierin zit, dat je net als je (ouders die drinken ) verslavingsgevoelig bent.

  Ik heb als behandelaar in de verslavingszorg gewerkt. Bij alcohol zijn de mensen zeer eenzaam en je weet soms niet wat je thuis ziet, de puinhoop, de vervuiling. Mensen die veel drinken raken uitgedroogd zelfs de wortels van hun tanden zijn uitgedroogd.

  Hahahaha zei een cliënt mij ooit, hoe kan ik nu uitgedroogd zijn, ik drink elke dag een krat bier?

  Ja, dat komt door de alcohol, die onttrekt al het vocht uit de mens.

  Bij mensen die veel hebben gedronken zie je op een bepaald moment het brede spoor dat ze maken als ze lopen en de grote paarse neus. Het geheugen werkt niet meer, vreselijk, echt vreselijk. Maar er is weinig animo om mensen goed voor te lichten, er zal vast net als met roken te veel geld in de schatkist komen. Maar dat de ziekenhuizen/verpleeghuizen vol liggen met bijna alleen maar met mensen die veel roken en drinken daar denken ze dan weer niet over na.

  Blij dat er even aandacht is voor alcohol misbruik.

  1. Ja, inderdaad echt vreselijk. Alcohol verbieden helpt echter ook niet veel, want dan vinden de mensen wel weer iets anders, dat misschien nog wel erger is. Daar kom ik morgen op met een ander citaat.

 3. leonieheine

  Het is heel moeilijk om iemand die verslaaft is te helpen….in mijn naaste familie heb ik gezien wat dat doet.De vrouw ondersteunde wat ze maar kon en hield van hem….hij kwam ook uit een normaal gezin.
  Al vroeg vertoonde hij zwaktes en afhankelijk gedrag…..ik het weet niet …zijn vader en moeder dronken geen druppel,het leek er op dat hij het zelf op zocht en geen verbinding aan wilde gaan.
  Het is een moeilijke materie als je nu ziet hoe kinderen “comazuipen” het ik verzwakken en dat op grote schaal?

   1. Opvallende zin uit dit artikel:

    “Vrijwel nergens in Europa wordt door volwassenen zo weinig alcohol gedronken als in Nederland, Nederlandse jongeren staan echter al jaren in de Europese top van zwaarste drinkers.”

   2. Ja, een trieste zaak. En uiteindelijk is het ook nog niet eens lekker, misschien wel even, maar daarna kotsen en de volgende dag een kater.
    Overigens vind ik zelf drank niet lekker. Ik ben zo’n watje die bier en wijn niet eens lust. Alleen dronk ik vroeger nog wel eens citroenbrandewiijn of bessenjenever, dat ging nog.

   3. leonieheine

    Heb jij een verklaring voor dit gedrag onder jongeren John?Zelf denk ik dat er misschien weinig innerlijke voeding wordt aangereikt waardoor het creatieve vermogen tot innerlijk scheppen wordt lamgelegd.
    De leegte die er dan ontstaat wordt vervangen door een tijdelijke roes?

   4. Ik denk dat je in de goede richting zit Leonie. Vele jongeren experimenteren. Het leven leren kennen op uiteenlopende manieren. Jezelf en de samenleving leren kennen of, een andere mogelijkheid, niet zozeer leren kennen als wel beleven of juist wegblokken. Vervuldheid en onvervuldheid vormen hier inderdaad belangrijke factoren.

   5. @ Leonie Ik denk dat het er ook veel mee te maken heeft dat het merendeel van de mensen rondloopt met een levensbeschouwing die in feite een leugen is. Geen bewuste leugen, maar wel zelfbedrog. Want hoe denken zeer velen over het leven?: het leven is maar kort en we leven maar één keer, dus wij moeten genieten. En als er moeilijkheden en leed zijn, dan nemen we onze toevlucht tot alcohol of drugs en als het ons allemaal te veel wordt, dan kunnen we altijd nog uit het leven stappen.
    Onder invloed van de gedachten over reïncarnatie en karma zal men gaan inzien dat het leven met zijn moeilijkheden en leed ergens goed voor is of zelfs dat men deze moeilijkheden zelf opgezocht heeft en dan ook niet uit de weg moet gaan. Steiner zegt niet voor niets dat in feite reïncarnatie en karma het belangrijkste onderwerp in zijn werk is, omdat al het andere uit deze ideeën zal voortvloeien.

 4. Haike

  Misschien een beetje een zijweg, maar ik vind het toch de moeite waard om te melden. In dit citaat heeft Steiner het erover dat het bloed kapot gemaakt wordt door de alcohol. Een magnetron doet dat ook. Menselijk bloed, wat bevroren is geweest, en via een magnetron ontdooit word naar lichaamstemperatuur, en vervolgens wordt ingebracht bij de behoeftige, komt te overlijden.

  In de fotoboeken van Masaru Emoto over water kom je dat ook aardig tegen; Water wat in een magnetron heeft gestaan daarna bevroren is, en door hem is gefotografeerd, geeft een uitermate onplezierig beeld om (in mijn ogen) naar te kijken. Water wat in een glas heeft gestaan met het woord “Duivel” erop, daarna is ingevroren, en gefotografeerd, geeft bijna hetzelfde beeld. Dat laatste doet mij wederom denken aan hoe het Johannes Evangelie opent: alles is uit het woord voortgekomen…

   1. Haike

    Ja dat denk ik wel. Ik zou de melk gewoon in een pannetje op het gasfornuis opwarmen en het brood op tijd uit de vriezer halen zodat het gewoon bij kamertemperatuur kan ontdooien, of niet eens invriezen. Daar komt bij dat producten die in de magnetron zijn opgewarmd, en als zodanig geconsumeerd, dat de leukocyten (wittebloed lichaampjes) reageren alsof ze een verhoogde aantal kankercellen in het lichaam waarnemen.

    De wetenschapper die onderzoek heeft gedaan naar de desastreuze werking van de magnetron heeft van de heren producenten bij de rechter een spreek- en publicatie verbod gekregen. Dat heeft hij weliswaar aangevochten tot in Brussel aan toe, en daar alsnog zijn gelijk gekregen, maar landelijk is het spreekverbod nog steeds niet opgeheven, voor zover mij bekend.

    En ja, ga maar eens googlen op micrawave….

  1. Haike, bedankt voor deze informatie. Ik kan inderdaad ook wel op internet gaan zoeken, zoals Leonie ook al zei, ware het niet dat ik constant moe ben en bovendien hier op deze blogs ook zo veel links ontvang, dat het me te veel wordt. Daar komt nog bij, dat ik wel zeker weet dat je op internet allerlei deskundigen over de magnetron kan vinden, die elkaar allemaal tegenspreken, zodat je uiteindelijk nog niet weet wat nu het beste is. Maar ik ben geneigd naar wat jij zegt, zodat ik dus voortaan de melk maar weer in een pannetje zal opwarmen. Heb ik verdorie ook weer extra afwas. 😉

   1. Haike

    Tja elk voordeel hep ze nadeel om maar met die beroemde Amsterdammer te spreken… 😊 Maar mij zou het niks verbazen, als je producten eet die je niet hebt opgewarmd in die magnetron, je meer wezenlijke levensenergie tot je kan nemen die je voedt, en energie geeft. En dat je in de loop van de tijd je minder moe gaat voelen. Ik denk dat alle levensenergie door het verwarmen in de magnetron vernietigd wordt. je krijgt wel calorieën en koolhydraten enz. binnen, maar dat is maar bijzaak.

   2. Ik denk wel dat je gelijk hebt, maar vermoedelijk is er pas echt gevaar voor de gezondheid als je de magnetron echt zeer veel gebruikt. Dat brood is in een seconde of 10 al ontdooid en de melk doe ik ook maar heel even, zodat het niet meer steenkoud is. Dat is toch iets anders dan dat je bijvoorbeeld een maaltijd er 10 minuten in zet. Maar al met al neem ik wel aan dat het zelfs bij korte opwarmtijden niet gezond is.

   3. Haike

    Ik denk niet dat dat een proces is wat tijdgebonden is, maar dat zou je dan moeten onderzoeken. Plus dat vele kleine natuurlijk wel samen een grote maken op den duur, als het wel tijdgebonden is.

  2. leonieheine

   Ja,Haike…ik heb nog een ervaring met het geschreven woord.
   Laatst zat ik in een auto en we moesten stoppen voor een stoplicht ,ik keek rechts uit het raam van de auto en mijn blik viel op een tekst op de deurpost van een huis.Ik las…Hee lief mens…ja…jij daar!!
   Een geluksgevoel trok terstond door mij heen.
   De kracht van het woord maar ook geluid is directer/puurder dan men kan vermoeden.

 5. leonieheine

  En wat te denken van mensen die babyvoeding in de magnetron warm maken,flesvoeding!!. De moleculen/cellen misvormen.Naar mijn opvatting behoort niet alleen wat je geestelijk tot je neemt tot een goede voeding maar zeer zeker ook”GEZONDE” voeding.
  Ridzerd,op internet zul je genoeg info over de magnetron kunnen vinden!

 6. Pingback: Vóór alles is het belangrijk alcohol in elke vorm te vermijden – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s