In de geestelijke wereld vallen de natuurwetten met de morele en intellectuele wetten samen (1)

Het belangrijkste kenmerk van de geestelijke wereld is dat morele feiten zich niet meer onderscheiden van fysieke feiten, van natuurlijke wetten, maar dat morele wetten met natuurlijke wetten samenvallen. Wat betekent dat? Nu, nietwaar, in de gewone aardse wereld schijnt de zon over de rechtvaardigen en de onrechtvaardigen. Degene die een misdaad begaan heeft, kan men misschien in de gevangenis zetten, maar de fysieke zon verduistert niet. Dat wil zeggen, er is in de fysiek-zintuiglijke wereld een morele wetmatigheid en een fysieke, die gaan twee heel verschillende wegen. Zo is het niet in het devachan, helemaal niet; maar daar is het zo dat alles wat uit het morele, uit het intellectueel wijze, uit het esthetisch schone en dergelijke voortkomt, iets is dat tot ontstaan, wording leidt, en dat wat uit het immorele, uit het intellectueel onware, uit het esthetisch lelijke voortkomt, tot vergaan, tot ondergang leidt. En daar zijn de wetten werkelijk zo, dat de zon niet over rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid schijnt, maar dat zij zich, als we figuurlijk kunnen spreken, voor de onrechtvaardigheid werkelijk verduistert.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 –  Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – München 25 februari 1912 (bladzijde 91)

6 gedachtes over “In de geestelijke wereld vallen de natuurwetten met de morele en intellectuele wetten samen (1)

 1. Haike

  Zo!! Dat is best wel heftig.. Ik wist wel dat mensen die zelfmoord plegen bepaalde waarnemingen ontzegt worden, blijkbaar (zoals vaak) ligt het nog wat gecompliceerder..

  Ridzerd volgens mij heb je weer spijkers met koppen geslagen, door dit citaat te pakken en te vertalen. Dank je wel.

 2. Haike

  O Ja,.. maar daar kon ik toen niet op reageren. Ik denk dat je daar heel mooi kan zien dat het spiegelende effect van wezenlijk belang is om verder te komen, dat wat je hier kan verinnerlijken, kun je nadat je weer naar de andere kant bent verhuisd gebruiken om verder in de Geestelijke wereld te komen. Misschien zou je het een soort van paspoort kunnen noemen.

   1. Haike

    Ridzerd, het was helemaal niet mogelijk te reageren, geeft niks, heb ik nu alsnog gedaan…. 😊

   2. O ja, dat is ook zo. Ik heb de reactiemogelijkheid een tijdje uitgeschakeld gehad. Later heb ik die weer ingeschakeld, maar vreemd genoeg werkte dat bij sommige blogs niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s