De wereld van de geest (2-slot)

Nu is weliswaar de eerste indruk van de wereld van de geest nog verwarrender dan die van de zielewereld. Want de oerbeelden, in hun ware gedaante, lijken in het geheel niet op hun zintuiglijke nabootsingen. Evenmin vertonen ze gelijkenis met hun schaduwen, de abstracte gedachten. In de geestelijke wereld verkeert alles in voortdurende beweeglijke activiteit, in een toestand van onafgebroken scheppende werkzaamheid. Een moment van rust, de mogelijkheid op een bepaalde plaats en tijd te verblijven, zoals in de fysieke wereld mogelijk is, bestaat daar niet. Want de oerbeelden zijn scheppende wezens. Ze zijn de ontwerpers van alles wat ontstaat in de stoffelijke wereld en in de wereld van de ziel. Hun vormen wisselen snel en in ieder oerbeeld ligt de mogelijkheid om ontelbare speciale gestalten aan te nemen. Zij laten deze als het ware uit zich voortkomen en nauwelijks is er een ontstaan, of het oerbeeld gaat ertoe over een volgende voort te brengen. En verder staan de oerbeelden onderling in min of meer nauwe verwantschap. Hun arbeid staat niet op zichzelf. Het ene heeft bij zijn scheppend werk de hulp van het andere nodig. Het is vaak zo dat talloze oerbeelden samenwerken om in de zielewereld of in de stoffelijke wereld een of ander wezen te doen ontstaan.

Bron: Rudolf Steiner – Theosofie in de vertaling van H.G.J. de Leeuw (bladzijde 115-116) – GA 9 (bladzijde 55)

8 gedachtes over “De wereld van de geest (2-slot)

 1. Zeer interessant dit tweeluik. Dank je zeer Ridzerd. De Amerikaan Robert Gilbert gaat ook nader in op deze materie, these subjects, met zijn lezing ‘Rosicrucian Initiations – In anthroposophical perception’ (2009). Een weergave van die lezing is op Youtube opgedeeld in twaalf opnamen, per stuk een kleine tien minuten durend. Hier deel 1. Op Cahier staan in het informatieblok (rechterkolom) Informatieve video’s – Stof ter overweging alle twaalf aangegeven (vacant).

  1. Een zeer begaafd persoon, die Robert Gilbert, lijkt het mij. Ik heb deel 1 even gezien en, hoewel ik niet veel Engels ken, heb ik wel begrepen dat hij zowat 25 jaar rozenkruiser studies heeft gedaan en Steiner op dat gebied the deepest and most advanced teacher noemt. Maar dat wisten wij al lang, nietwaar John?

   1. Yes indeed Ritchie. Vind het ook wel sterk en slim dat onder andere Angelsaksen regelmatig hun lezingen zonder terughouding in video vorm op internet plaatsen.

  1. Die passage, dat gedeelte, met die terminologie viel ook mij extra op Frans. Deed me onmiddellijk denken aan de zesde voordracht uit Steiners cyclus Die Sendung Michaels (GA 194). In AViN Rotterdam verband bestuderen we die cyclus nader in een klein studiegroepje, waarover ik anderhalf jaar geleden reeds schreef in het blogartikel Energiek vooruit (Cahier, 29-1-2011). In die zesde voordracht gaat het onder andere over een verschuiving van betekenis voor de mens van bezieling en bezieldheid van en via lucht (vroeger: vergelijk yoga) naar licht (tegenwoordig: vergelijk [goetheaanse en door Steiner verder ontwikkelde] fenomenologie), waarbij bij dat laatste gebruik wordt gemaakt van de menselijke zintuigen in ritmen van weldoordacht waarnemen en denken. Denk dat Gilbert met name aan die zesde voordracht refereert, maar hij repte verder niet over dat lucht en licht aspect. Een zeer essentiële overgang en cultuuromslag.

   Zie ook de volgende korte inhoudsopgave aangegeven in die cyclus (bladzijde 8):

   GA 194 – SECHSTER VORTRAG, 30 November1919
   Das verschiedenartige Darinnenstehendes Menschen als Kopfmensch und als übriger Mensch in der nachatlantischen Entwickelung. Die alte Jogakultur (Luftseelenprozeß) und der neue Jogawille (Licht-seelenprozeß).Die Erringung eines neuen Wissens von der Prä-existenz als Michael-Kultur der Zukunft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s