De 19de eeuw zal in de geschiedenis der mensheid als de meest materialistische eeuw worden beschreven

De 19de eeuw zal eens in de geschiedenis der mensheid als de meest materialistische eeuw worden beschreven. Hoe diep de 19de eeuw in het materialisme verstrikt was, daar kunnen de mensen van de 20ste eeuw zich in het geheel geen voorstelling maken; pas later zal dat mogelijk zijn, als de mensen weer spiritueel geworden zijn. Alles, ook het religieuze leven, is doordrongen van het materialisme. Wie vanaf een hoger plan een blik kan werpen op de ontwikkeling, die weet dat in de 40er jaren van de 19de eeuw een bijzonder dieptepunt was in het geestelijk leven. Wetenschap, filosofie en religie waren gegrepen door het materialisme.

Bron: Rudolf Steiner – GA 104a – Aus der Bilderschrift der Apokalypse des Johannes –  Kristiania (Oslo) 8 mei 1907 (bladzijde 34-35)

PS. Dit roept natuurlijk wel meteen de vraag op: waar is het dan voor nodig dat de mensheid als het ware “wegzakt” in het materialisme? Zie hiervoor:

Waarom moest de geestelijke blik verduisterd worden? 

De menselijke vermogens ontwikkelen zich zo dat het ene altijd op kosten van het andere gekocht moet worden

Helderziend verleden – Duister heden – Helderziende toekomst

3 gedachtes over “De 19de eeuw zal in de geschiedenis der mensheid als de meest materialistische eeuw worden beschreven

  1. Belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in de jaren 1840 – 1849 volgens Wikipedia; http://nl.wikipedia.org/wiki/1840-1849
    Een bevriende jonge historicus schreef me in een gesprek over de betekenis van de geschiedschrijving:
    ‘Het werk van de historicus is niets anders dan veredeld oude koeien uit de sloot halen. Het treurige is m.i. overigens niet zozeer dat zij van te voren weten dat er weinig zal kloppen van hun bevindingen, maar dat zij zich hun gehele arbeidzame bestaan bezighouden met gedane zaken, terwijl de actualiteit minstens zo interessant is – zo niet interessanter. De historicus is als de toerist die in Parijs in zijn Capitool-reisgids kijkt en vergeet omhoog en rond te kijken naar de prachtige gebouwen en het heerlijke stadsleven om hem heen. Maar dat is misschien niet alleen het treurige van de historicus, maar het treurige van ons allen: we missen meer dan we meemaken’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s