Kennis/Medelijden/Preken

De weg van de hoogste kennis is tegelijk de weg van het hoogste mededogen. Door kennis en inzicht moet men tot medegevoel komen, niet door frasen. Allen die er vol medelijden omheen staan, kunnen bij een beenbreuk niet helpen, behalve de ene die weet wat hij moet doen en die het been op de juiste wijze zet. Als men alleen maar preekt, dan is het alsof men voor een kachel gaat staan en tot hem spreekt: Jouw plicht is het de kamer warm te maken. – Net zo is het als men tegen de mensen zegt, dat ze broederlijke liefde moeten oefenen. Zoals men in de kachel hout moet leggen en het moet aansteken, zo moet men de mensen datgene geven waardoor de zielen zich broederlijk verbinden, en dat is kennis.

Bron: Rudolf Steiner – GA 97 – Das christliche Mysterium – Wenen 22 februari 1907 (bladzijde 245)

Advertentie

21 gedachtes over “Kennis/Medelijden/Preken

 1. leonieheine

  Dit is weer zo mooi om te lezen….ik merk hoe weldadig het op mensen inwerkt om zo je energie te geven….in de ontmoeting een vreugdevolle gebeurtenis.

 2. Ridzerd, even wat anders. De afgelopen week heb ik wat met Google+ gestoeid. Voor mij een nieuwe voorziening. Een verslag van mijn bevindingen daaromtrent staat in het volgende blogbericht en de reactieruimte daaronder genoteerd: Bloggen en bloggers online and offline (Cahier, 20-7-2012).

  Zit jij zelf ook op Google+ (?). Zou jij bij de reactieboxen onder jouw blogberichten te zijner tijd wellicht ook die voorziening G+1 kunnen/willen aanbrengen? (Nu heb je er emblemen en functieknoppen WordPress, Twitter en Facebook staan.) Zou niet weten hoe je dat bij WordPress doet. Kostte me bij Blogspot in het begin ook wat moeite om Google+ als extra aan te brengen, maar het is me uiteindelijk toch gelukt.

  1. Hallo John, ja ik heb een tijd geleden inderdaad die emblemen van Facebook, Twitter en LinkedIn onder mijn blog gezet, maar ik weet nauwelijks wat de bedoeling ervan is. Ik heb begrepen dat als iemand een blog van mij interessant vindt, dan die blog op zijn eigen Facebook, Twitter of LinkedIn account kan zetten. Nu is er dus ook nog Google+. Eerlijk gezegd wordt het me allemaal te veel. Men kan wel aan de gang blijven. Ik heb zelf wel Facebook, maar ik gebruik het bijna nooit. Ik heb al even naar je nieuwe blog op Cahier en op je Google+ gekeken. Ziet er interessant uit, ik zal later wat beter bekijken wat de mogelijkheden zijn.
   Ik ontvang altijd een mail als je een nieuwe blog op Cahier hebt, maar die komt meestal een dag later. Ik had de mail van deze blog dus nog niet ontvangen.

   1. Dag Ridzerd, Ik begrijp het volkomen. Ja kan me goed voorstellen dat dat je teveel wordt. Laat het maar zo. No prob.

    Ja daar was ik al bang voor dat die e-mailmelding via blogspot veel later binnenkomt. Zal naar de instellingen gaan kijken om te zien of het daaraan ligt. Ondervind dat euvel ook bij Mirthe’s blog Oogwandeling, waarop ik zelf geabonneerd ben. Werkt de e-mail alert van haar blogspot blog bij jou wel op tijd, dat wil zeggen terstond? Die van jou (WordPress) werkt perfect trouwens.

   2. Bedankt, John, ik laat het eerst maar even, misschien later kom ik erop terug. De blogs van Mirthe komen bij mij ook altijd een dag later. Mijn eigen blogs post ik altijd 1 of 2 dagen van te voren met als tijd 7 uur ’s morgens.

 3. Vreemd dat de emailmeldingen pas een dag later komen. Ik programmeer mijn fotoberichten ook meestal van tevoren. Ik heb er nu als test een direct geplaatst op mijn weblog. Een klaproosgroet.
  (John, jij kunt op je blogroll ook de activiteiten zien volgens mij. Hoewel die ook niet altijd direct reageert).
  Een een zonnige groet voor jullie,
  Mirthe

  1. Hallo Mirthe, ik heb je klaproosgroet al gezien, weer prachtig zoals al je foto’s, maar een mailmelding heb ik er nog niet van ontvangen. Vermoedelijk krijg ik hem morgen wel. Ik laat dan hier op mijn blog wel even weten hoe laat ik hem ontvangen heb. Ook een zonnige groet, hoewel het hier momenteel wat bewolkt is.

  2. Dag Mirthe, ja ik kan het zien op mijn blogroll. Die werkt in het algemeen vrij stipt. Jouw e-mail alert aangaande Een zomerse klaproosgroet (Oogwandeling, 21-7-2012) ontving ik zondagnacht 0:11 uur. Volle kleuren en wonderpracht qua bouw en bijzonderheden. Mooi.

   Jij bij dezen een zonnige groet van mijn kant. Weersverwachting: vandaag overwegend zonnig. Bezocht gisteren Arboretum Trompenburg. Ga ik vaker doen, denk dat ik maar een jaarkaart aanschaf.

   1. Dag John, een aparte tijd voor de mail zo aan het begin van de nacht. Er is niet zoveel aan te doen lijkt me. Dank je voor je compliment en reactie, ook op mijn weblog.

    Het arboretum Trompenburg schijnt inderdaad mooi te zijn.
    Het was heerlijk weer vandaag. Ik ben ook op stap geweest. Naar Castricum en Bergen aan Zee en op de terugweg het prachtige gebied van de Amsterdamse waterleidingduinen een stukje in gelopen. Prachtig met de ondergaande zon. Heb zelfs voor het eerst een hert met gewei kunnen fotograferen en veel herten gezien.

   1. Grappig op de zelfde tijd. Is natuurlijk ook wel logisch.

    De zon scheen bij jou vast ook vandaag. Het was een prachtige dag om naar buiten te gaan.
    Slaap goed.

  1. leonieheine

   Liefde voor het wezenlijke van de ander….behelst voor mij soms,pijnlijke beslissingen nemen …een hogere wil dan mijn emoties op dat moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s