Peter R. de Vries – Spijt

Ik heb in mijn loopbaan tientallen, misschien zelfs wel honderden moordenaars, bankrovers, ontvoerders, verkrachters, geweldplegers en oplichters gesproken en altijd wilde ik wel weten of er sprake was van berouw, van inzicht in de eigen misdragingen, van gevoel voor het slachtoffer, ja van spijt dus. Ik kan u zeggen dat ik alle gradaties van spijt – of juist het ontbreken daarvan – gezien en gehoord heb. Ik heb bikkelharde criminelen gesproken die volkomen onschuldige mensen levenslang in de vernieling hebben geholpen, maar nooit een woord van spijt of medeleven over hun lippen konden krijgen. Integendeel, zij konden soms nauwelijks hun ergernis over het ‘gezeur’ van het slachtoffer of de nabestaanden verbergen. Maar o wee als zij zelf in de gevangenis een keer onheus werden behandeld of hen enig onrecht werd aangedaan, dan vlogen de beklagprocedures en advocatenbrieven je om de oren en waren zij tot in het diepst van hun ziel gekrenkt.

Bron: Peter R. de Vries – Alleen huilebalken hebben spijt

4 gedachtes over “Peter R. de Vries – Spijt

  1. Heeft onder andere met een gebrekkige ontwikkeling of zelfs een totaal ontbreken van het geweten te maken en ontstaan en vorming van antisociale persoonlijkheden.

    De kennelijke aantrekkingskracht die bepaalde criminelen met name op sommigen van het andere geslacht kunnen uitoefenen blijft ook opmerkelijk. Neem bijvoorbeeld Joran van der Sloot: ‘Joran van der Sloot gaat trouwen’ (De Telegraaf, 12-7-2012)

    1. Ja, dat las ik vanmiddag ook van Joran van der Sloot. Inderdaad opmerkelijk dat sommige vrouwen zich tot criminelen voelen aangetrokken. Die vent – ik ben zijn naam kwijt – in Noorwegen die een stuk of 80 tieners heeft doodgeschoten, schijnt wel huwelijksaanzoeken te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s