Het egoïsme: een krachtig beschermingsmiddel

Het egoïsme is een kracht die niet door de goden in de mensennatuur is geplant, opdat de mens ze zonder meer zou verloochenen of ontkennen. Het egoïsme behoort zelfs tot de meest wezenlijke dingen, waardoor de mens werkt. Als we de redenen voor het egoïsme zoeken, als we ons afvragen: Waarom hebben de goden, de goede goden, de mensen de zelfzucht ingeplant? – aangezien dit zo iets afschuwelijks is naar de mening van veel mensen -, dan krijgen we vanuit de geesteswetenschap het antwoord, dat het egoïsme een zeer krachtige bescherming is tegen wat er met de mensen in de wereld zou gebeuren, als hij deze zelfzucht niet zou hebben. Weet u wat de mensen het beste er tegen beschermt om bepaalde zeer slechte krachten te gebruiken, waarvan we zo meteen zullen spreken? Het zou gemakkelijk zijn voor iemand, die zelf zwarte magie zou willen bedrijven, een mens als leerling aan te nemen en deze leerling bepaalde handelingen en werkwijzen van de werkelijke zwarte magie bij te brengen: hij zou in de meest verschrikkelijke wijze in de wereld kunnen werken. De meesten zouden dat echter niet zonder meer doen. En weet u waarom niet? Om de eenvoudige reden, dat zij bang zijn, dat ze voor hun eigen persoonlijkheid bevreesd zijn. Ze bespeuren een weinig van de gevolgen in de geest en ze zijn daar zelfzuchtig bang voor. En dat is zeer goed, dat zij bevreesd zijn en daarom van die zaken weg blijven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 101 – Mythen und Sagen Okkulte Zeichen und Symbole – Berlijn 21 oktober 1907 (bladzijde 119-120)

PS. Dit is toch eigenlijk prachtig. Want iedereen beweert immers altijd dat het egoïsme een groot kwaad is in de wereld en ook Steiner zelf zegt vaak genoeg dat het egoïsme de wortel is van alle kwaad en ellende in de wereld. Maar ik zou wel eens willen weten, wie er ook op het idee kwam dat het egoïsme tegelijk een machtig beschermingsmiddel is tegen het allergrootste kwaad in de wereld?

Zie ook: Ellende, nood en armoede

6 gedachtes over “Het egoïsme: een krachtig beschermingsmiddel

 1. Ja inderdaad een opmerkelijke tekstpassage/uitspraak van Steiner. Kende hem al. Hier extra opmerkelijk vanwege dat item van zwarte magie. Verwijst naar baat van welbegrepen eigenbelang. Zelfbescherming daartegen in dit geval.

  Ook in andere geschriften en voordrachten sloeg hij dit thema soms aan: het niet tot absoluut kwaad verklaren van egoïsme(n); sterker zelfs: de mogelijke weldaden verbonden aan aanwezigheid en werkzaamheid van egoïsmen. Dat behandelt hij, wat mij betreft, op een prachtige en welkome gevarieerde wijze in de voordrachtenreeks: Innerlijke ontwikkeling door antroposofie (GA 145; 1913). Duitse titel: Welche Bedeutung hat die okkulte Entwicklung des Menschen für seine Hüllen – physischen Leib, Ätherleib, Astralleib – und sein Selbst?. Uitgeverij Pentagon verzorgde ook een vertaling van deze cyclus indertijd gehouden in Den Haag: Spirituele ontwikkeling – De ervaringen, mogelijkheden en risico’s.

  1. Ja, hij stond bij spam. goed dat je het even zegt, want ik krijg daar anders geen melding van en ik kijk lang niet altijd of er spampost is. Waarom deze reactie bij spam staat is mij niet duidelijk. Als er 5 of meer links in de reactie staan, wordt hij gemeld als spam, maar er staan bij jou maar 4 links in.

 2. Haike

  Ooit heb ik eens een gesprek gehad met een antroposoof over egoïsme, en die gebruikt het woord “gezond” ervoor. Dus gezond egoïsme, wat niet doorslaat naar hebzucht, wat geen gebruik maakt van ellebogenwerk om anderen weg te duwen en zelf dan verder te komen. Maar waar ook plaats en ruimte is voor anderen. Ik vond het mooi gevonden, waarmee het woord ook ontdaan werd van zijn negatieve lading.

  1. Ja. Je kunt ook zeggen: een gezonde dosis aan egoïsme en daar tevens welbegrepen eigenbelang bij betrekken. Een vrijheidselement en ontwikkeling naar en vermogen tot zelfstandigheid zou ook wegvallen zonder egoïsme(n) naar mijn idee.

 3. @Haike en John
  Geheel met jullie eens. Het is wel waar dat het woord egoïsme een negatieve lading heeft. Zowat iedereen denkt bij het woord egoïsme meteen dat het iets verkeerds is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zorgen voor de eigen gezondheid bijvoorbeeld is een gezond egoïsme.
  Ik zou zeggen: egoïsme is een goede zaak, het wordt pas verkeerd als het ten koste van anderen gaat. En dat wordt het nogal gauw. Wij kopen allemaal wel producten in de winkel, die wij zo goedkoop kunnen krijgen omdat arbeiders in China en andere landen er te weinig voor betaald krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s