De geest wordt niet zwak, maar het instrument verslijt

Immanuel Kant 1724-1804

Als de mensen ouder worden, worden ze niet zwak of zelfs zwakzinnig, maar ze worden geestelijker (Duits: geistig-seelischer). Alleen is dan het lichaam versleten en men kan niet het geestelijk-psychische, dat men gevormd heeft, door het lichaam tot openbaring brengen. Dat is vergelijkbaar met een pianist, die een steeds betere speler zou kunnen worden; als echter de piano versleten is, kan men daarvan niets merken. Als u alleen uit zijn pianospel zijn capaciteiten als pianist wilt kennen, de piano echter ontstemd is en gebroken snaren heeft, dan zult u uit zijn spel niet veel kunnen opmaken. Zo is Kant, toen hij een oude man en zwakzinnig was, voor de geestelijke wereld niet zwakzinnig, maar groots (Duits: glorios) geworden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn 2 april 1918 (bladzijde 185)

10 gedachtes over “De geest wordt niet zwak, maar het instrument verslijt

  1. Nee, ik hoop het ook niet, maar ik moet zeggen dat mijn geheugen slecht wordt. Ik kijk bijvoorbeeld twee EK voetbalwedstrijden op een dag en dan weet ik de volgende dag bijna niet meer wie er speelden en wat de uitslag was. Nu moet ik wel zeggen, dat ik niet erg intensief kijk en ondertussen ook wel zit te lezen of op internet sneup.

  2. Nog maar één wedstrijd Ridzerd. De finale morgen: Italië – Spanje. Kan een kraker worden. Ja het scheelt natuurlijk enorm of je iets onbewust, halfbewust of volbewust doet of bekijkt.

    1. Ja, dat moet ik wel even zien, want die Balotelli van Italië is een heel vreemde vogel, maar hij zorgt wel voor spektakel. Shaka Zulu, noem ik hem.
      Ik heb overigens ook die film gezien, die je gisteren in je blog noemde. The Omen 1. Was wel spannend, wel jammer dat het niet ondertiteld was, ik ken maar heel beperkt Engels.

      1. Praatjesmaker die Balotelli, maar hij presteerde inderdaad goed in die halve finale. Duitsers hadden het nakijken. We zullen zien morgen, ga er ook wel voor zitten.

      2. En inderdaad jammer dat die films op Youtube dikwijls niet ondertiteld zijn. Ze (ontwikkelaars internet videokanalen) experimenten momenteel met spraakherkenning, waarmee automatisch tekst onder in beeld kan worden toegevoegd. Maar dat begint zich nog in een beginstadium, is nog niet professioneel.

      3. Ja, zo’n spraakherkenning zit ook op mijn tablet. Je kunt bij Google de zoekwoorden inspreken in plaats van intypen. Maar het werkt inderdaad nog niet perfect. Veel woorden verstaat hij niet goed. Bijvoorbeeld als ik mijn naam inspreek, maakt hij er Richard van of Resort of Research. Maar veel woorden verstaat hij ook prima en dan rollen er meteen een hele rij vindplaatsen bij Google uit.

      1. Ja ik bedoel diepe herinneringen die ineens kunnen opduiken bij het klimmen der jaren. Steiner koppelt wat dat aangaat ook levenfasen aan elkaar, vroegere en latere. Bij dementen is er kennelijk ook sprake van een teruggaan naar, een versmelten met een eerdere of onderhuidse emotionele leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s