Maarten ’t Hart – Filosofie

Voor vandaag kon ik geen geschikt citaat van Steiner vinden. Daarom maar dit citaat van Maarten ’t Hart, dat ik onlangs ergens op internet aantrof.

Filosofie begint met de f van flauwekul; wijsbegeerte met de w van wartaal.

Maarten ’t Hart, hier samen met Marianne Thieme

2 gedachtes over “Maarten ’t Hart – Filosofie

 1. Idzerd Ik ben een fan Wat je doet ben ik blij mee
  Maar nee hoor fiolosofie en wijsbegeerte zijn belangrijk Steiner doet niets anders dan filosoferen Alleen hij is deterministich zoals christenen, moslims en boeddhisten dat zijn. Dat mag Je kunt ook positivistisch zijn zoals atheïsten en wetenschappers dat zijn Alleen dat wat ik kan meten bestaat Zoiets
  mgh Willem

  1. Bedankt Willem voor de supporting words. Het is in zekere zin wel waar dat Steiner niets anders doet dan filosoferen, maar het meest wezenlijke en belangrijke van zijn werk is toch zijn vermogen om achter de coulissen van het bestaan te kijken, zijn helderziendheid dus. Steiner benadrukt vaak genoeg het grote belang van denken, maar anderzijds schrijft hij ook vaak genoeg dat men met denken alleen eigenlijk niks te weten komt. En hij schroomt ook niet om soms de draak te steken met bepaalde filosofieën, zoals dat beroemde ‘Ik denk, dus ik ben’, wat in feite grote onzin is, maar waar sommige filosofen al eeuwen zich het hoofd over breken.
   Zie ook het volgende fragment van Maarten ’t Hart.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/06/14/maarten-t-hart-van-denken-alleen-is-nog-nooit-iemand-maar-een-steek-wijzer-geworden/

   Morgen zal ik nog een korte tekst van Steiner over het belang, maar ook het tekort van de filosofie, hier plaatsen. Die tekst heeft hier nog nooit op mijn blog gestaan, wel bij de Volkskrantblog, maar die bestaat niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s