Peter R. de Vries – Moordenaars zijn geboren leugenaars

Hoe het komt weet ik niet, maar moordenaars zijn bijna ook altijd geboren leugenaars. In een poging hun afschuwelijke daden te verbloemen, zijn ze vaak tot fabelachtige acteerprestaties in staat en wordt iedere betrokkenheid met een mix van dramatiek, geveinsde verontwaardiging en gespeeld verdriet ontkend. Met name bij een aantal zogenoemde partnerdodingen heb ik de afgelopen jaren toneelstukjes gezien die in Hollywood zo een oscarnominatie zouden opleveren. […] Allemaal zijn ze er een meester in om zich tegelijkertijd aangeslagen en verongelijkt voor te doen en zich vol onbegrip af te vragen hoe het toch mogelijk is dat zij van zo’n afschuwelijk misdrijf worden beschuldigd.

Bron: Peter R. de Vries – Een Crimineel Liegt Niet Altijd

6 gedachtes over “Peter R. de Vries – Moordenaars zijn geboren leugenaars

 1. Tja mensen die om hun moverende redenen willen liegen, doen dat natuurlijk zoveel mogelijk met verve. Ben jij dat boek van De Vries momenteel aan het lezen Ridzerd of heb je het al gelezen?

  Overigens heb je natuurlijk ook de pathologische (dwangmatige) leugenaars. Zijn die flink vertegenwoordigd bij deze categorie van misdadigers? Of valt dat wel mee? Een vreselijk leugenaar (en misdadiger) is Joran van der Sloot uiteraard. Pathologisch of niet.

  En wat te denken van mensen die schuld bekennen van iets wat ze niet gedaan hebben. Neem bijvoorbeeld de Puttense moordzaak. Strikt genomen ook leugens, maar dan meer sterke staaltjes van misleiding/zelfmisleiding of vormen van brainwashing, hypnose enzovoort. En dan daarbij ook die beeldvorming, publieke opinie als operatieterrein; vormen van massasuggestie, collectief liegen of verdraaien, respectievelijk geloven in en gezamenlijk cultiveren van leugens en misvattingen, vergelijk: >Justitiële dwaling en (bijvoorbeeld) de zaak Lucia de Berk.

 2. Hoi John, Ik zag dat ik deze reactie eerst moest toelaten, dat komt waarschijnlijk doordat er meer dan vier links in staan. Ja, ik ben dat boek momenteel aan het lezen en ik heb voor deze ook al twee andere boeken van Peter R. de Vries gelezen. Dat komt, ik heb wel meer dan 5000 e-boeken van mijn broer gekregen, hij had ze weer van zijn vrouw en zijn vrouw had ze weer van iemand anders, waarschijnlijk zijn ze ergens illegaal gedownload. Overigens zijn deze boeken van De Vries al van wat jaartjes geleden. Joran van de Sloot komt er bijv. niet in voor, maar Lucia de Berk en de Puttense moordzaak wel. Echt pathologische leugenaars ben ik in deze boeken nog niet tegengekomen, het zijn altijd leugenaars om hun eigen hachje te redden. Maar het zijn zeer boeiende boeken. Het is indrukwekkend zoals De Vries zich in heeft gezet voor de twee van Putten, maar dat zijn lang niet de enigen. De Vries heeft verscheidene moordzaken opgelost, waarbij de politie en justitie het liet afweten. En voor de nabestaanden van moordslachtoffers heeft hij (en niet te vergeten zijn hele team) ontzettend veel betekend. Met bijv. de ouders van die vermoorde jongen Nicky Verstappen had hij jaren- en jarenlang wekelijks en vaak nog wel vaker contact. En zo zijn er nog veel meer nabestaanden voor wie De Vries een zeer grote steun en hulp is geweest en nog is. Ik heb me dan ook groen en geel geërgerd toen ik Freek de Jonge een paar jaar geleden op tv hoorde zeggen, dat het De Vries alleen maar om de kijkcijfers gaat en de slachtoffers en nabestaanden hem niet interesseren. Freek de Jonge verbeeld zich dat hij de grote filosoof is die het volk aan het denken moet zetten, maar hij moet eerst zelf eens leren denken, de eigenwijze kwibus.

 3. Ah juist Ridzerd. Ja mooi die e-boeken. 5000…, ja dat is wel erg veel. Zelf heb ik onder andere de complete GA reeks en schriftjes van werken en voordrachten van Steiner op mijn e-reader staan. Zit zelfs een lampje in de etui houder ingebouwd. Ook als ik ’s avond ga wandelen kan ik het dus rustig doornemen.

  Vond het optreden van Freek de Jonge bij Pauw en Witteman vier jaar geleden ronduit stuitend: Freek en Peter R. krijgen ruzie. Op dat moment zogenaamd een vertegenwoordiger van een weldenkend deel der natie. Proest.

  1. Aha, dus jij hebt zo’n Sony e-reader, dat is een heel goede met dat E-Ink scherm, waarmee je ook buiten in de zon kunt lezen. Dat kan met mijn Autovision reader niet, die heeft een TFT scherm. Maar ik gebruik die niet meer, want ik heb sinds maart dit jaar een Samsung Galaxy Tab 10.1
   Daar zit standaard al een zeer goede e-reader op. Overigens kan je daarmee ook niet in de zon lezen, maar dat is voor mij niet zo belangrijk. Ik zit wel eens in de zon, maar dan lees ik toch niet.
   Van die 5000 boeken zal ik overigens maar een klein deel lezen, er zit veel bij wat niet mijn voorkeur heeft. Ik heb nog niet eens de hele lijst doorgelopen, maar ik denk dat er pakweg een stuk of 100 boeken bij zitten die ik wel wil lezen, en dat is evengoed nog aardig wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s